Appelkoeken: heerlijk voor bij de koffie of thee

Appelkoeken: heerlijk voor bij de koffie of thee
Deel met je vrienden:

Wat is het toch ontzettend leuk om zelf iets te bakken voor bij de koffie, of in mijn geval thee. Deze appelkoeken zijn echt super makkelijk om zelf te maken en het duurt eigenlijk ook helemaal niet zo lang. Je hele huis ruikt heerlijk zoet en je visite of kinderen zullen erg blij met je zijn. Het basisrecept is vrij simpel maar je kan natuurlijk altijd naar smaak zelf meer toevoegen.

Recept Appelkoeken

appelkoeken

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Nagerecht/Toetje, Snack, Tussendoortje
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 9 koeken

Ingrediënten

  • 4 appels
  • 200 gram roomboter koud en in blokjes gesneden
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei geklutst
  • 2 eetelepels suiker
  • 2 eetlepels maizena
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel melk
  • 250 gram bloem
  • snufje zout

Instructies

  • Schil en rasp de appels. Knijp er het sap van 1 citroen over uit en zet afgedekt in de koelkast.
  • Kneed de bloem met de roomboter blokjes, een snufje zout, de witte basterdsuiker en de helft van het geklutste ei toe een soepel deeg. Het deeg blijft wel redelijk plakkerig, dus schrik hier niet van. Leg het deeg in huishoudfolie en laat voor 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden. Haal de geraspte appel uit de koelkast en meng deze met 2 el suiker en 2 el maizena. Rol het deeg op een met bloem bestrooide werkplek uit tot een lap van 0,5 cm dik. Steek met een groot glas of steekvorm 18 rondjes uit het deeg. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg hier 9 rondjes op. Pak een klein beetje appel (knijp deze eerst wat uit) en leg dit op de deegrondjes. Leg de overige plakjes eroverheen en druk de randen met je vingers iets aan.
  • Meng het overgebleven ei met 1 el melk en bestrijk de appelkoeken hiermee. Zet de bakplaat in de oven en bak de appelkoeken in 20 minuten gaar en goudbruin. Laat de koeken helemaal afkoelen en bestrooi ze eventueel met poedersuiker.

 

Koekje erbij

Bij mijn thee wil ik graag wat lekkers hebben maar dit keer heb ik echt moeten vechten voor een appelkoek. Ze kwamen uit de oven en de kids vonden het erg lastig om er vanaf te blijven. Helaas voor hen moeten deze koeken echt even afkoelen. Ze moeten niet alleen afkoelen omdat je anders je mond brandt maar ook omdat met het afkoelen de koek lekker krokant wordt. Eenmaal afgekoeld waren de koeken binnen no-time op en heb ik met een beetje geluk nog eentje zelf kunnen eten. De volgende keer maak ik dus een extra portie!

TIP: het is ook lekker om wat kaneel aan de geraspte appel toe te voegen.
TIP: eten er geen kinderen mee, voeg dan een scheutje rum toe aan de geraspte appel.

Dankzij deze draak heb ik dus maar 1 appelkoek kunnen eten. De rest zit bijna allemaal in haar buik!!
Deze appelkoeken zijn echt makkelijk om te maken en ontzettend lekker. Helaas zijn ze niet heel erg gezond anders aten wij ze iedere dag.
Grappenmaker!! Eerst een appel? Natuurlijk niet!! Amaranthe en Beaudine eten het liefst de koeken met een flinke laag poedersuiker.