Zelf wafels maken in een wafelijzer: 2 basisrecepten

KokenKoken
Zelf wafels maken in een wafelijzer: 2 basisrecepten
Deel met je vrienden:

Zelf wafels maken in een wafelijzer is echt zo ontzettend simpel en ze zijn zo ontzettend lekker. Ik geeft je 2 basisrecepten om zelf aan de slag te gaan thuis. Als je eenmaal zelf wafels gemaakt hebt, dan koop je echt nooit meer kant en klare in de supermarkt. Wij werden een paar weken geleden benaderd door Maxima Kitchen Equipment of wij misschien een keukenapparaat wilde testen. Eén van die keuzes was een wafelijzer. Daar hoefde wij natuurlijk niet 2 keer over na te denken 😉 De meiden zeuren namelijk al heeeeeeeeeeel lang om een nieuwe wafelijzer, dus die wilde wij uiteraard heel erg graag proberen!

Vroeger hadden wij wel al een wafelijzer thuis maar dat was echt zo’n enorm rotding, dat ik hem bijna niet heb gebruikt. Wij hebben misschien 2x wafels gebakken en daarna is het apparaat naar het grofvuil gebracht. De wafels brandde continue aan, je kon geen temperatuur regelen, ze waren piepklein, het duurde een eeuwigheid voordat de wafelijzer überhaupt warm was en ze bleven plakken in het apparaat.

Bewaar onderstaande foto op je eigen Pinterest pagina:

Brusselse wafels zelf maken

Zelf wafels maken in een wafelijzer

Hoe anders is dat met de wafelijzer van Maxima Kitchen Equipment! Sinds wij het apparaat opgestuurd hebben gekregen hebben wij echt al heeeeeeeel veeeeeeeel wafels gemaakt. Deze wafelijzer is namelijk super snel op temperatuur en je kunt ook zelf de temperatuur instellen. (van 50 tot 300 graden) De bakplaat (wafel vorm) zelf is gemaakt van gietijzer. Daardoor garen ze gelijkmatig en blijven ze niet aan de bakplaat plakken. De wafels kan je er zo uithalen en ze blijven helemaal heel. Er zit ook een timer op het apparaat dus je hoeft niet een aparte kookwekker te gebruiken. Niet dat dit zo’n drama zou zijn maar gemak dient de mens toch? Wij hebben een wafelijzer opgestuurd gekregen waar we er drie tegelijkertijd in kunnen maken. Je hebt ook wafelijzers voor 1 stuk, 2 stuks maar ook ijzers om ronde te bakken.

Voordelen van een wafelijzer:

  • je maakt “echte”wafels met een mooi ruitpatroon aan allebei de kanten.
  • ze garen gelijkmatig
  • zelfgemaakt is oprecht veel lekkerder dan kant en klare wafels

Nadelen wafelijzer:

  • je hebt weer een extra apparaat op je aanrecht staan (of in je keukenkastje)
  • je kunt alleen maar wafels bakken
  • verder kan ik niets bedenken….misschien dat je er té veel gaat eten 😉

wafelbeslag

Er zijn heel veel verschillende soorten recepten. Ik geef je 2 verschillende soorten wafel beslag recepten. Bij de eerste variant krijg je hele luchtige wafels. Dit recept is op basis van melk, zelfrijzend bakmeel en baksoda. Het tweede recept geeft een iets stevigere wafel. Dat recept is op basis van karnemelk, zelfrijzend bakmeel en bakpoeder. Schrik niet van de karnemelk! Onze meiden stonden meteen te schreeuwen dat ze die wafels echt niet gingen eten. Je proeft absoluut niet het “zurige” van de karnemelk maar je wafel krijgt wel meer body qua smaak. Je kunt natuurlijk ook zelf gaan experimenteren met een combinatie van deze recepten.

TIP: voor allebei de recepten geldt wel dat zowel de melk als de karnemelk op kamertemperatuur moet zijn. Houd hier dus even goed rekening mee.

basisrecept zelf wafels maken met zelfrijzend bakmeel

zelf wafels maken met zelfrijzend bakmeel

Zelf wafels maken met zelfrijzend bakmeel en melk

geniet thuis van heerlijke zelfgemaakte wafels met zelfrijzend bakmeel en melk
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Gang: Bijgerecht, Snack, Tussendoortje
Keuken: Amerikaanse
Trefwoord: Brusselse wafels, melk, wafels, zelf wafels maken, zelfrijzend bakmeel
Porties: 10 stuk

Equipment

  • wafelijzer

Ingrediënten

  • 250 milliliter melk op kamertemperatuur
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 0,5 theelepel baksoda
  • snufje zout
  • 2 eieren + 1 eidooier extra
  • 100 gram gesmolten roomboter
  • 100 gram suiker voor dit recept gebruik ik gewoon kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Instructies

  • Meng het zelfrijzend bakmeel met 0,5 tl baksoda.
  • Mix de eieren in lege kom luchtig. (de kleur moet lichtgeel van kleur worden) Voeg de suiker, vanillesuiker en een snufje zout toe en mix nog voor 1 minuut. Mix dan langzaam de gesmolten roomboter en de melk erdoorheen. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en spatel/mix dit door het beslag. (niet te lang mixen)
  • Verwarm je wafelijzer op 190 graden. Het beslag kan nu even rusten.
  • Wanneer je wafelijzer warm is, vet dan de wafelijzer in met een beetje zonnebloemolie. Schep 1 soeplepel (ongeveer 3 flinke el) beslag in het midden van de vorm. Doe de wafelijzer dicht en bak de wafels in ongeveer 1,5 minuut gaar en goudbruin.
  • Serveer de wafels wanneer ze nog warm zijn….dan zijn ze het lekkerst.
  • TIP: per wafelijzer kan het verschillen hoe lang de wafels moeten bakken. Het kan dus zomaar zijn dat jouw wafels misschien wel 3 à 4 minuten moeten bakken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook

basisrecept zelf wafels maken met karnemelk

wafels maken met karnemelk

Wafels maken met karnemelk

Zelf wafels maken is niet moeilijk. Deze wafels met karnemelk zijn ontzettend lekker.
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Gang: Nagerecht, Nagerecht/Toetje, Snack, Tussendoortje
Keuken: Amerikaanse
Trefwoord: Brusselse wafels, karnemelk, wafel, wafel beslag, wafelbeslag, wafels, zelf wafels maken
Porties: 10 stuks

Equipment

  • wafelijzer

Ingrediënten

  • 250 milliliter karnemelk op kamertemperatuur
  • 275 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren + 1 extra eidooier
  • snufje zout
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • 100 gram roomboter gesmolten
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Meng het zelfrijzend bakmeel met 0,5 tl bakpoeder.
  • Mix de eieren in lege kom luchtig. Voeg de lichtbruine basterdsuiker, vanillesuiker en een snufje zout toe en mix nog voor 1 minuut. Mix dan langzaam de gesmolten roomboter en karnemelk erdoorheen. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en spatel/mix dit door het beslag. (niet te lang mixen)
  • Verwarm je wafelijzer op 190 graden. Het beslag kan nu even rusten.
  • Wanneer je wafelijzer warm is, vet dan de wafelijzer in met een beetje zonnebloemolie. Schep 1 soeplepel (ongeveer 3 flinke el) beslag in het midden van de vorm. Doe de wafelijzer dicht en bak de wafels in ongeveer 1,5 minuut gaar en goudbruin.
  • Serveer de wafels wanneer ze nog warm zijn….dan zijn ze het lekkerst.
  • TIP: per wafelijzer kan het verschillen hoe lang de wafels moeten bakken. Het kan dus zomaar zijn dat jouw wafels misschien wel 3 à 4 minuten moeten bakken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook

Wafels gemaakt met karnemelk. Dit is een steviger beslag dan het wafelbeslag wat ik maakte met melk. Gewoon ouderwets met poedersuiker zijn deze wafels ook ontzettend lekker. De topping hoeft echt niet altijd heel spannend te zijn.

Toppings voor op een wafel

Op Instagram heb ik gevraagd welke toppings er graag gebruikt worden op wafels. Onderstaand een aantal lekkere tips. Voor dit artikel heb ik gekozen voor zoete wafels en zoete toppings. Echter kan je ook ontzettend lekkere hartige wafels maken. De komende tijd zal ik aan de slag gaan met hartige wafels. Houd de blog dus goed in de gaten 🙂

  • ijs met salted caramel
  • slagroom met (warme) kersen (ijs met kersen is natuurlijk ook erg lekker)
  • ijs/slagroom met oreo stukjes
  • plakjes banaan met Nutella en stukjes walnoot
  • aardbeien met blauwe bessen en chocoladesaus
  • frambozen met lemon curd en roomijs
  • aardbeien met slagroom en chocoladesaus
zelf wafels maken met zelfrijzend bakmeel

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken