Andijviestamppot met sticky champignons. Deze heerlijke en vegetarische avondmaaltijd is echt smullen geblazen.
Eet eens iets anders dan een andijviestamppot met rookworst en gebakken spekjes. Ik weet zeker dat je geen vlees zult gaan missen als je dit recept maakt.
Andijviestamppot
De andijviestamppot breng ik goed op smaak. Hierdoor is je andijviestamppot zeker geen saaie kost te noemen. Ik breng de stamppot op smaak met kerriepoeder, grove mosterd, nootmuskaat en uiteraard peper en zout.
De aardappelen kook ik gaar samen met een half groentebouillonblokje. Hierdoor krijgen je aardappelen op een simpele manier ook al lekker veel smaak.
Eet jij ook graag een andijviestamppot? Probeer dan ook eens de volgende recepten: rauwe andijviestamppot met blokjes kaas, andijviestamppot met gebakken rookworst, andijviestamppot met gehaktballetjes in ketjapsaus.
Sticky champignons
In plaats van rookworst heb ik dit keer sticky champignons gemaakt. Hiervoor bak je champignons eerst goudbruin en vervolgens voeg je een zelfgemaakte woksaus toe.
De woksaus is “lekker sticky” omdat de basis sweet chilisaus is. Verder breng je de sweet chilisaus op smaak met paprikapoeder, kerriepoeder, knoflook, chilivlokken, grove mosterd, verse gember, peper, zout en sesamzaadjes.
Uiteraard zijn de sticky champignons ook lekker bij rijst of een andere stamppot.
Recept andijviestamppot met sticky champignons
Andijviestamppot met sticky champignons
Ingrediënten
ANDIJVIESTAMPPOT
- 1250 gram iets kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
- 100 gram extra belegen kaas geraspt
- 250 gram rauwe andijvie meer mag altijd
- 1/2 groentebouillonblokje
- flinke klont roomboter ik gebruik plantaardige roomboter
- 200 milliliter melk ik gebruik plantaardige melk
- 2 theelepels grove mosterd
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1/3 theelepel nootmuskaat
- 2 theelepels kerriepoeder
WOKSAUS VOOR DE CHAMPIGNONS
- 125 milliliter sweet chilisaus
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 1 theelepel grove mosterd
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- snufje chilivlokken
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout
- 2 theelepels sesamzaadjes ik gebruik witte en zwarte sesamzaadjes
EXTRA
- 800 gram (kastanje)champignons grof gesneden
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de saus van de champignons.
MAAK DE ANDIJVIESTAMPPOT:
- Kook de aardappelen gaar samen met een half groentebouillonblokje. Afhankelijk van hoe groot je stukjes aardappelen zijn duurt dit 10-15 minuten.
- Giet de aardappelen af en stamp de aardappelen met de melk tot een smeuïge puree. Meng de roomboter door de puree en breng op smaak met peper, zout, kerriepoeder, nootmuskaat, geraspte kaas en de mosterd.
BAK DE CHAMPIGNONS:
- Wanneer de aardappelen koken maak je ook de champignons klaar.
- Verhit een scheutje olie in een hapjespan of grotere koekenpan. Bak de uien met de champignons goudbruin. Voeg de saus toe en bak kort mee.
- Serveer de andijviestamppot met de gebakken champignons. Bestrooi eventueel nog met extra sesamzaadjes voor serveren.
- TIP: gebruik plantaardige melk, plantaardige boter en vegan kaas of geen kaas en je maaltijd is helemaal vegan.
Vegetarische andijviestamppot met sticky champignons
Hopelijk ga jij net zo smullen van deze avondmaaltijd als wij thuis doen. Nog een tip: de sticky champignons zijn ook heerlijk in een pistoletje met een beetje sla en taugé.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.