Andijviestamppot met pittig gebakken rookworst. Deze simpele avondmaaltijd is heerlijk verwarmend en eten wij bijna wekelijks wel een keertje.
Je kunt dit recept ook heel simpel vegetarisch maken door vegetarische rookworst te gebruiken.
Pittig gebakken rookworst
Vaste volgers zullen de pittig gebakken rookworst misschien wel herkennen. Dit recept deelde ik een paar jaar geleden namelijk al eens.
In plaats van rookworst te wellen of in de magnetron op te warmen bak ik voor dit recept de rookworst in een koekenpan. Om de rookworst heerlijk op smaak te brengen voeg ik een gesnipperd uitje, knoflook, sambal badjak, sambal oelek, zwarte peper en bruine suiker toe.
Eet jij ook zo graag gerechten met rookworst? Probeer dan ook eens de volgende recepten: hutspot met rookworst en ketjap saus, sperziebonen stamppot met rookworst of maak eens een pizza met rookworst en crème fraîche.
Recept andijviestamppot met pittig gebakken rookworst
Andijviestamppot met pittig gebakken rookworst
Ingrediënten
ANDIJVIESTAMPPOT
- 1,5 kilo iets kruimige aardappelen geschild en ik stukjes gesneden
- 250 gram andijvie ik gebruik een zak voorgesneden andijvie
- 175 milliliter melk ik gebruik sojamelk (op kamertemperatuur)
- 1 theelepel mosterd flinke theelepel gebruiken
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- snufje nootmuskaat
- flinke klont roomboter ik gebruik plantaardige boter (op kamertemperatuur)
- 100 gram extra belegen kaas geraspt of in blokjes gesneden
PITTIG GEBAKKEN ROOKWORST
- 1 rookworst in dunne plakjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 theelepel sambal badjak
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel bruine suiker
- scheutje olie
Instructies
BEGIN MET HET MAKEN VAN DE ANDIJVIESTAMPPOT:
- Kook de aardappelen gaar. Giet de aardappelen af en stamp de aardappelen met de melk tot een smeuïge puree. Meng de roomboter door de puree en breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en de mosterd.
- Meng vervolgens de andijvie en de kaas door de puree en klaar is je andijviestamppot.
- Laat de pan op laag vuur staan zodat de stamppot warm blijft en de andijvie eventueel verder kan slinken. Maak dan de pittig gebakken rookworst klaar.
PITTIG GEBAKKEN ROOKWORST:
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Fruit de uien met de knoflook, sambal oelek, sambal badjak, bruine suiker en een snuf peper. Voeg de plakjes rookworst toe en bak even 2-3 minuutjes mee. Voeg de ketjap manis toe en bak nog even kort mee.
- Serveer de andijviestamppot met de pittig gebakken rookworst. Eet smakelijk!
- TIP: ook erg lekker is om nog gebakken uitjes over de stamppot te serveren.
Andijviestamppot met rookworst
Meestal eten wij deze pittig gebakken rookworst bij een andijviestamppot maar voel je vrij om iedere andere soort stamppot te maken. Zo is een hutspot, paksoi stamppot, rucola stamppot of spruitjes stamppot ook erg lekker met de rookworst.
Ik breng dit keer de andijviestamppot op smaak met een flinke klont boter, mosterd, extra belegen kaas, nootmuskaat, peper en zout.
Omdat ik niet zo goed tegen lactose kan gebruik ik sojamelk en plantaardige boter. Gelukkig kan ik wel tegen extra belegen kaas maar voel je vrij om een vegan kaas te gebruiken. Wanneer je dan ook een vegan rookworst gebruik, is dit recept meteen helemaal vegan te bereiden.
O ja, ik gebruik voor veel mensen waarschijnlijk veel te weinig andijvie maar anders vinden de kids de stamppot niet zo lekker. Ik gebruik een zak van 250 gram maar voel je uiteraard vrij om meer andijvie te gebruiken.
Andijviestamppot met pittig gebakken rookworst
Ik waarschuw je wel alvast, eenmaal rookworst op deze manier gegeten te hebben wil je misschien nooit meer anders 😉
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken