Andijviestamppot met gehaktballetjes in ketjapsaus
Andijviestamppot saai? Echt niet! Probeer maar eens deze andijviestamppot met gehaktballetjes in kruidige ketjapsaus. Voortaan staat dit iedere week bij je op het menu.
Trefwoord: andijvie, andijviestamppot, gehaktballetjes, gehaktballetjes in ketjapsaus, ketjap, ketjapsaus, stamppot
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 25 minutenminuten
Totale tijd: 35 minutenminuten
Servings: 4personen
Scherm blijft aan zolang je kookt.
Wat heb je nodig (ingrediënten)
ANDIJVIESTAMPPOT:
1250gramiets kruimige aardappelengeschild en in stukjes gesneden
400gramandijvieik gebruikte een kant en klare voorgesneden zak.
1/2groentebouillonblokje
flinkesnuf versgemalen zwarte peper en zout
1/2theelepelnootmuskaat
200millilitermelkop kamertemperatuur, voeg niet meteen alle melk toe.
flinkeklontboterik gebruik plantaardige boter
GEHAKTBALLETJES:
500gramgehaktik gebruik half om half gehakt
1teentjeknoflookgeraspt
1eetlepelketjap manis
1/2eetlepelsojasaus
1/2theelepelfives pice
1theelepelgemberpoeder
1theelepellaospoeder
flinkesnufversgemalen zwarte peper
1theelepelsambal oelekflinke theelepel gebruiken
1ei
flinkehandpaneermeel
KETJAPSAUS:
3centimetergembergeschild en geraspt
3teentjesknoflookgeraspt
1limoensap nodig
5eetlepelsketjap manis
1eetlepelsojasaus
2eetlepelssweet chilisaus
1theelepelsambal oelekflinke theelepel gebruiken
1theelepelpaprikapoeder
1theelepelkerriepoeder
1/2theelepelfive spice
2theelepelmaizena
flinkesnuf versgemalen zwarte peper
Zo maak je het (bereidingswijze)
Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes en vorm er 8 gehaktballetjes van. (2 per persoon)
Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de saus.
Verhit een scheutje olie in een grotere koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan. Zet het vuur lager, voeg 100 ml water toe en laat de gehaktballetjes 20 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
Voeg na 20 minuten de saus toe en laat nog even een paar minuten mee pruttelen zodat de saus iets kan indikken. (zet gerust op iets hoger vuur maar niet te hoog)
MAAK ONDERTUSSEN DE ANDIJVIESTAMPPOT:
Wanneer de gehaktballetjes staan te pruttelen maak dan ook alvast de stamppot.
Kook de aardappelen gaar met een 1/2 groentebouillonblokje en giet af. Stamp de aardappelen met de melk, roomboter, peper, zout en nootmuskaat. Schep de andijvie erdoorheen.
Serveer de andijviestamppot met de gehaktballetjes in ketjapsaus. Bestrooi eventueel nog met gefrituurde uitjes voor extra crunch.
TIP: ik eet altijd 1 gehaktballetje bij de stamppot en de ander bewaar ik om te eten met een beetje mayo. (whahaha ja ik ben gek op mayo)