Gehaktballen in mosterd jus met andijviestamppot

Gehaktballen in mosterd jus met andijviestamppot
Deel met je vrienden:

Ben jij ook gek op mosterd? Maak dan eens deze heerlijke gehaktballen in mosterd jus. Dit was het eerste gerecht wat ik maakte toen we terug kwamen van vakantie uit Spanje. Een andijviestamppot met kruidige gehaktballen in een mosterd jus. We hebben echt super lekker gegeten op vakantie en we hebben ook een hoop inspiratie opgedaan maar een ouderwetse Hollandse andijviestamppot blijft toch ook wel erg lekker. De bedoeling was eigenlijk om een andijviestamppot te maken met rookworst en krokant gebakken spekjes maar ik kreeg ineens enorme trek in gehaktballen. Nu kan je mij wakker maken voor gehaktballen, dus dat is eigenlijk niet vreemd. Deze gehaktballen in mosterd jus waren een uitprobeersel en vielen bij iedereen thuis goed in de smaak. Ze komen dus absoluut vaker op tafel te staan!

recept gehaktballen in mosterd jus

gehaktballen in mosterd jus met andijviestamppot

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 4 gehaktballen

IngrediΓ«nten

  • 500 gram half om half gehakt
  • 1 ei
  • handje paneermeel
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1 flinke theelepel mosterd
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout

mosterd jus

  • 2 uien in dunne halve ringen gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 groente bouillonblokje
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper
  • 1 flinke eetlepel bloem
  • 300 milliliter lauwwarm water
  • 2 theelepels gedroogde peterselie
  • snuf chilivlokken of pul biber
  • roomboter
  • olie

Instructies

  • Meng het gehakt met de sambal, uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, peper, zout, mosterd, kerriepoeder, ei en paneermeel. Kneed goed door en vorm er 4 gehaktballen van.
  • Verhit een klont roomboter in een stoofpan en een klein scheutje olie. Bak de gehaktballen rondom goudbruin aan en haal ze dan voorzichtig uit de pan. Bak in het braadvet de uien met de knoflook, mosterd, gedroogde peterselie, zwarte peper en een snufje chilivlokken (of pul biber) tot de uien glazig zijn. (ongeveer 1,5 minuut) Voeg 1 flinke eetlepel bloem toe en bak dit kort mee. Schenk vervolgens het water in de pan, verkruimel het bouillonblokje erbij en roer goed door. Leg de gehaktballen terug in de pan en laat minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen met de deksel niet helemaal gesloten. Wil je een dikkere jus, haal dan na 20 minuten de deksel helemaal van de pan.
  • Maak ondertussen de andijviestamppot of andere stamppot klaar.

TIP: Ook erg lekker is om een scheutje slagroom of kookroom toe te voegen. Hierdoor krijg je een romigere saus.

andijviestamppot met gehaktballen in mosterdjus

recept gehaktballen in een mosterd jus met andijviestamppot

Het is toch ook wel weer lekker om thuis te zijn en een stamppot te eten. Bij ons is andijvie zeker een favoriete groenten om een stamppot mee te maken. Helemaal met flink wat blokjes extra belegen kaas. Ook lekker is om geraspte kaas door de stamppot te doen ipv blokjes.

recept gehaktballen in een mosterd jus geserveerd met een andijviestamppot.

Deze gehaktballen zijn natuurlijk niet alleen lekker bij een andijviestamppot. Je kan ze ook eten met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes en een frisse salade. Zelfs Amaranthe heeft zitten smullen! Normaal gesproken eet ze met moeite een halve gehaktbal op en nu at ze een hele bal. Vonden Jan Willem en ik wel jammer…..wij verheugde ons al op de andere helft met een flinke klodder mayo πŸ˜‰