andijviestamppot met pittig gehakt in ketjap

andijviestamppot met pittig gehakt in ketjap
Deel met je vrienden:

Een heerlijke doordeweekse andijviestamppot met pittig gehakt in ketjap. Er staan op Familie over de Kook inmiddels al heel wat recepten om een andijviestamppot te maken. Dit komt omdat thuis een andijviestamppot altijd gewaardeerd wordt en ik zeker weet dat zowel Beaudine als Amaranthe dan goed eten. Eigenlijk was het de bedoeling om gehaktballetjes in ketjap te maken. Na alleen een hele drukke dag, had ik echt geen zin meer om gehaktballetjes te draaien. Ook ik heb dus weleens geen zin om lang te kokkerellen. Daarom heb ik het gehakt gebakken in een simpele maar wel ontzettend lekkere ketjap. Net zo lekker en een heel stuk sneller klaar.

recept andijviestamppot met gehakt in ketjap

andijviestamppot met gehakt in ketjap

andijviestamppot met pittig gehakt in ketjap

deze andijviestamppot met pittig gehakt in ketjap is weer eens iets anders dan met een rookworst
4.5 van 6 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: andijviestamppot, gehakt, ketjap, pittig, pittig gehakt, stamppot
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram gehakt
  • 1 ui gesnipperd (grote ui gebruiken)
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 2 theelepels sambal badjak flinke theelepels
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout

ANDIJVIESTAMPPOT

  • 1,5 kilo iets kruimige aardappelen
  • 175 milliliter melk
  • klont roomboter
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 75 gram extra belegen kaas geraspt
  • 250 gram andijvie fijn gesneden
  • 2 theelepels kerriepoeder

Instructies

  • Maak de andijviestamppot: kook de aardappelen gaar, giet deze af en stamp de aardappelen met de melk, kerriepoeder, peper, zout en klontje boter tot een puree. Spatel de andijvie erdoorheen en de geraspte kaas.
  • Als de aardappelen koken maak dan ook het gehakt in ketjap alvast klaar: verhit een klontje roomboter en een scheutje zonnebloemolie in een hapjespan. Fruit de uien met de knoflook, snuf peper, snuf zout, sambal badjak en sambal oelek voor 3-5 minuten. Voeg het gehakt toe en bak het gehakt op redelijk hoog vuur goudbruin en gaar. Voeg de tomatenpuree, bruine suiker en ketjap toe. Bak dit kort mee. Breng eventueel op smaak met extra peper/zout.
  • Serveer de andijviestamppot met het ketjap gehakt los of spatel het gehakt door de stamppot. Dit ziet er niet super smakelijk uit maar is wel ontzettend lekker.

TIP: uiteraard is het gehakt in ketjap bij iedere ander stamppot ook erg lekker! Maak gerust een stamppot met prei, spruitjes, paksoi of hutspot.

gehakt in ketjap met stamppot

andijviestamppot met pittig gehakt in ketjap

Op deze manier is het natuurlijk niet saai om een andijviestamppot te eten. Het pittig gehakt is geen “sausig” (is geen correct Nederlands maar je snapt me waarschijnlijk wel) recept. Toch miste wij allemaal geen jus.

Ook lekkere stamppot recepten zijn: hutspot met kaas gehaktballen, spruitjes stamppot met ketjap gehaktballetjes of prei stamppot met kip ketjap.

andijviestamppot met pittig gehakt in ketjap

Jan Willem en Beaudine vonden het beiden erg lekker om nog een beetje chilisaus over de andijviestamppot met pittig gehakt te doen. Normaal gesproken gebruik ik blokjes kaas in een andijviestamppot maar Amaranthe wil dan de stamppot niet meer eten. (of ze zit enorm te klieren met haar eten) Daarom heb ik dit keer gekozen om geraspte kaas te gebruiken. Zo krijg je meer smaak aan je stamppot en Amaranthe heeft niets door.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.