9 simpele en lekkere tomatensoep recepten

KokenKoken
9 simpele en lekkere tomatensoep recepten
Deel met je vrienden:

Vandaag heb ik een overzicht voor je met 9 simpele en lekkere tomatensoep recepten voor je. Een tomatensoep kan je op veel verschillende manieren bereiden. Hierdoor is de soep nooit saai om te eten. Zo heb ik bijvoorbeeld een Indonesische tomatensoep in het overzicht staan waar pindakaas in gaat. Ja, je leest het goed. Een tomatensoep met pindakaas. Geloof me….dit is echt een heerlijke soep!

Wij eten graag en vaak een tomatensoep thuis. Heerlijk met de lunch maar ook gewoon als avondmaaltijd. Serveer er dan bijvoorbeeld een stokbroodje met zelfgemaakte kruidenkaas bij. Ook lekker is om er tosti’s bij te eten. Maak bijvoorbeeld eens mijn vlamtosti. Dat is een tosti met pittig gehakt en veel gesmolten kaas. Echt zoooooo lekker!

9 simpele en lekkere tomatensoep recepten

Indonesische tomatensoep met kip

Deze soep bevat een verassend ingrediënt waarvan je misschien zal denken. Brrrrrr wat een combinatie! In deze Indonesische tomatensoep gaat namelijk ook een behoorlijke hoeveelheid pindakaas. De slogan “een beetje vreemd maar wel lekker” gaat voor deze soep echt op. Dit is momenteel één van onze favoriete tomatensoep recepten.

Indonesische tomatensoep

Indonesische tomatensoep met kip

een heerlijke Indonesische tomatensoep met kip, taugé en pindakaas
4.17 van 18 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Lunch
Keuken: Indonesische
Trefwoord: Indonesische tomatensoep, kip, pindakaas, soep, tomatensoep
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 500 milliliter passata is hetzelfde als een pak gezeefde tomaten
  • 2 stuks kipfilet
  • 125 gram pindakaas
  • 2 stuks rode uien grof gesneden
  • 5 teentjes knoflook grof gesneden
  • 1/2 theelepel five spice
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 1 theelepel sambal Oelek
  • 6 eetlepels ketjap manis
  • 2 stuks kip bouillonblokjes
  • 1,5 liter heet water
  • 1 theelepel trassi
  • flinke snuf peper en zout
  • 250 gram taugé

Instructies

  • Mix in een keukenmachine (of vijzel) de uien, knoflook, trassi en five spice tot een smeuïge substantie. Verhit een scheutje olie in een grote soeppan en fruit het kruidenmengsel voor een minuutje. Voeg de pindakaas, sambal badjak, sambal Oelek en de ketjap manis toe en roer dit goed door elkaar. Voeg de passata toe, verkruimel de bouillonblokjes en giet het water erbij. Roer het geheel even goed door. Leg de kipfilets en de taugé erbij en laat de soep (met de deksel op de pan) 30 minuten zachtjes pruttelen.
  • Haal de kip uit de pan en pluk deze uit elkaar. Voeg de kip weer toe. Breng de soep op smaak met peper, zout of extra ketjap manis en laat nog 15 minuten pruttelen.
  • TIP: maak de soep een dag van te voren. Dan kunnen alle smaken goed intrekken.

Tomatensoep van geroosterde tomaat en kip

Door de tomaten met uien, knoflook en diverse kruiden eerst te roosteren, krijgt je tomatensoep een rijke en volle smaak. Omdat ik persoonlijk van een dikkere soep houd, meng ik soms op het laatst nog een maïzenapapje door de soep. Gebruik dan wel iets minder vermicelli dan het recept aangeeft anders word je soep te dik.

tomatensoep van geroosterde tomaten met kip

4.5 van 4 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Lunch, Soep
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 1 grote pan

Ingrediënten

  • 10 trostomaten in parten gesneden
  • 5 teentjes knoflook grof gehakt
  • 2 rode uien in parten gesneden
  • 2 stuks kipfilet
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • snufje chilivlokken of pul biber
  • scheut extra vierge olijfolie
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1,5 liter warm water
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 of 3 eetlepels ketjap manis
  • 100 gram vermicelli

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng op een bakplaat de tomaten, uien, knoflook, balsamico azijn, oregano, peper, zout, chilivlokken en leg hierbij de kip. (draai de kip even door het mengsel, zodat de kip ook gekruid is) Rooster alles 30 minuten in de oven.
  • Verwarm ondertussen een pan met 1,5 liter water en 2 groentebouillonblokjes. Haal de kip van de bakplaat en leg de kip op een snijplank. Voeg het tomatenmengsel inclusief vocht toe aan de bouillon en pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Snijd de kip in stukjes en voeg aan de soep toe samen met 75 gram vermicelli, 1 el suiker en 2 of 3 el ketjap manis. Breng de soep aan de kook en laat eventjes 5 minuten zachtjes koken.
  • Als je van een iets dikkere soep houdt, meng dan 2 of 3 tl maïzena met een scheutje koud water en roer dit door de soep heen.
  • TIP: wil je meer groenten, kook dan een zakje soepgroenten mee.

Chinese tomatensoep met kip

Deze Chinese tomatensoep met kip is al jaren de favoriet van Beaudine. Ik zeg er wel eerlijk bij dat dit geen heel gezonde soep is. Er gaat namelijk een behoorlijke (lees: heel veel) suiker in de soep. Minder suiker toevoegen betekent echt een minder lekkere soep. Je mist dan namelijke het zoete wat een Chinese tomatensoep moet hebben. Deze soep is dus zeker niet aan te raden om iedere week te maken. Ik weet dat er daarom veel mensen zijn die appelmoes gebruiken in plaats van suiker.

Chinese tomatensoep met kip

4 van 12 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Lunch, Soep
Keuken: Chinese
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 1 grote soeppan

Ingrediënten

  • 1 liter tomatensap
  • 1 liter water
  • 2 kipfilets
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 2 grote uien grof gesneden
  • 1 flinke eetlepel tomatenpuree
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 6 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels azijn ik gebruik sushi azijn
  • 1 flinke eetlepel sambal badjak
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1,5 theelepel citroensap
  • 2 eetlepels maïzena
  • handje glasnoedels of vermicelli
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout

Instructies

  • Maak een papje in een schaaltje van de ketjap manis, azijn, bruine basterdsuiker, sambal badjak, gemberpoeder en citroensap.
  • Bestrooi de kip met een beetje peper en zout. Verhit in een grote stoofpan een klontje roomboter en olie en bak de kip rondom goudbruin aan. Haal de kip uit de pan en bak in het overgebleven braadvet de uien met knoflook. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee. Voeg 1 liter water toe en verkruimel de bouillonblokjes erbij. Leg de kip in de pan en laat 30 minuten met de deksel op de pan zachtjes koken.
  • Haal de kip uit de pan en trek met 2 vorken uit elkaar. Voeg de tomatensap toe en breng de soep aan de kook. Voeg het “papje” toe en roer dit goed door de soep. Meng 2 eetlepels maïzena met een scheutje koud water en roer dit door de soep. (hierdoor dikt je soep in) Voeg de kip weer toe samen met een handje glasnoedels of vermicelli. Laat nog even 5 minuutje zachtjes koken tot de noedels / vermicelli gaar is.
  • Wil je de soep nu pittiger voeg meer sambal toe. Wil je hem zoeter, voeg dan een beetje kristalsuiker toe. (dit laatste doe ik regelmatig)

Pittige tomatensoep met vermicelli

Ik gebruik voor dit recept echt rijpe trostomaten. Voor de pit gebruik ik cayennepeper maar dit kan je ook vervangen voor eventueel sambal badjak, sambal oelek of en chilivlokken. Mocht je nu geen pittige eter zijn, dan kan je deze soep ook gerust maken. Voeg dan gewoon minder of geen pit toe. Zo simpel kan het zijn. 

simpele pittige tomatensoep met vermicelli

5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Lunch, Soep
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 1 grote pan soep

Ingrediënten

  • 8 stuks trostomaten in stukjes gesneden
  • 3 uien fijngesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 groente bouillonblokjes (ik gebruik het liefste Knorr)
  • 1 theelepel caynnepeper
  • 1 eetlepel suiker
  • flinke snuf gemalen zwarte peper en zout
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 bosui fijngesneden
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 liter water
  • 75 gram vermicelli
  • olie

Instructies

  • Verwarm in een pan met dikke bodem een scheut (olijf) olie. Fruit de uien met knoflook en een flinke snuf peper en zout. Voeg dan 2 el tomatenpuree toe en bak kort mee. Voeg de tomatenblokjes toe en verkruimel de bouillonblokjes erbij. Bak dit allemaal kort aan en voeg dan 2 liter water toe en 1 el suiker. Leg de laurierblaadjes erbij en laat de soep afgedekt 20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep, voeg de vermicelli toe en kook nog 5 minuten. Breng op smaak met eventueel extra peper, zout, cayennepeper en/of suiker. Bestrooi vlak voor serveren met de fijngesneden bosui.

geroosterde tomatensoep met kip

Dit is ook weer een soep gemaakt met geroosterde tomaten. In plaats van kip zou je eventueel ook kleine gehaktballetjes kunnen toevoegen. Tegenwoordig maak ik deze soep iets anders dan in de beschrijving staat. Ik voeg namelijk vlak voor serveren nog een scheut ketjap manis toe.

geroosterde tomatensoep met kip

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Lunch
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 1 flinke pan

Ingrediënten

  • 1800 gram tros tomaten in parten gesneden
  • 6 tenen knoflook geschild en gehalveerd
  • 3 rode uien geschild en in parten gesneden
  • 1,5-2 liter gekookt heet water
  • 2 groente bouillonblokjes
  • snuf peper en zout
  • 1 theelepel gedroogde chilivlokken of meer als je van pittig houdt
  • 1,5 eetlepel bruine suiker
  • olijfolie
  • handje verse basilicum fijngesneden
  • 2 kipfilets

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de tomaten, uien en knoflook op een bakplaat. Bestrooi met een flinke scheut olijfolie, 1,5 el bruine suiker, peper, zout en 1 tl chilivlokken. Meng dit allemaal even goed door. Rooster de tomaten 30 minuten in de oven.
  • Verwarm in een stoof of soeppan een scheutje olijfolie. Doe de geroosterde tomaten, ui en knoflook in de pan. Giet hier minimaal 1,5 liter gekookt water bij en 2 groentebouillonblokjes. Pureer de soep met een staafmixer. Leg de 2 kipfilets erin en kook deze op zachtjes vuur 20 minuten in de soep. Pluk de kip met 2 vorken uit elkaar en voeg weer aan de soep toe. Breng de soep op smaak met peper en/of zout. (eventueel nog een beetje suiker) Voeg vlak voor serveren de fijngesneden basilicum toe.

Mexicaanse tomatensoep

Deze Mexicaanse tomatensoep is nog steeds één van mijn persoonlijke favoriete soep recepten. Ik ben namelijk gek op bonen en op paprika. De kinderen worden helaas helemaal niet blij van deze soep. Die zijn namelijk totaal geen fan van bonen. Toch blijf ik stug volhouden met het maken van deze soep. Ooit gaan ze….hoop ik….bonen waarderen.

Mexicaanse tomatensoep

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Hoofdgerecht, Lunch, Soep
Keuken: Mexicaanse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 1 grote soeppan

Ingrediënten

  • 3 paprika’s kleur maakt niet uit, in blokjes of reepjes gesneden
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 700 milliliter heet water
  • 2 groentebouillonblokjes
  • flinke snuf chilipoeder
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • olie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 blik kidneybonen afgespoeld en uitgelekt
  • snuf peper en zout

Instructies

  • Verhit in een soeppan of grote pan waar een deksel op kan een flinke scheut olie. Bak de uien met de paprika en een snufje peper en zout. Als de uien glazig zijn, voeg dan de knoflook, komijnpoeder, chilipoeder, gerookte paprikapoeder, oregano en kurkuma toe. Bak dit even kort mee en voeg dan 2 tl tomatenpuree toe en bak ook weer kort mee. Verkruimel de 2 bouillonblokjes, voeg 700 milliliter gekookt water en de 2 blikken tomatenblokjes toe. Laat de soep minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen. Voeg dan de kidneybonen toe en laat nog 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Wil je meer pit, voeg dan nog extra chilipoeder toe.

Tomatensoep met Italiaanse geroosterde groenten

Deze tomatensoep met Italiaans geroosterde groenten is eigenlijk per ongeluk ontstaan. Ik had de groenten namelijk klaargemaakt om een focaccia mee te beleggen en ik had teveel over. Er stond al een pan tomatensoep op het vuur te pruttelen. Omdat het zonde is om eten te verspillen heb de overgebleven groenten bij de tomatensoep gedaan.

tomatensoep met geroosterde groenten

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Lunch
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 1 grote pan

Ingrediënten

  • 2 blikjes tomatenblokjes
  • 2 grote uien fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1/2 eetlepel sambal badjak
  • 500 milliliter gekookt water
  • 1/2 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • snuf peper en zout

geroosterde groenten

  • 1 courgette in de lengte gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
  • 1 bakje kastanje champignons in partjes gesneden
  • 2 puntpaprika’s in reepjes gesneden (zaadjes en zaadlijsten wel verwijderen)
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • snuf peper en zout
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 grote rode ui gepeld en in grove stukken gesneden
  • snufje chilivlokken
  • 2 teentjes knoflook gerapst

Instructies

  • Begin met het maken van de geroosterde groenten: Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een bakplaat in met een beetje olie. Meng 6 eetlepels olie met 1 tl kerriepoeder, 2 tl paprikapoeder, 1 el gedroogde Italiaanse kruiden, snufje peper en zout, snuf chilivlokken en de geraspte knoflook. Meng de gesneden rode ui, paprika, courgette en champignons met het olie mengsel. Leg de groenten op de bakplaat en rooster deze in 20-25 minuten.
  • Maak ondertussen alvast de tomatensoep: Fruit de uien in een pan aan met een snufje peper, zout en een 1/2 el gedroogde Italiaanse kruiden. Voeg de knoflook, sambal en bruine suiker toe en bak kort mee. Verkruimel de bouillonblokjes erbij en bak ook weer kort mee. Voeg dan de blikjes tomatenblokjes toe en 500 milliliter gekookt water. Leg de deksel op de pan en laat op laag vuur staan.
  • Als de geroosterde groenten klaar zijn laat deze dan iets afkoelen en voeg deze daarna toe aan de tomatensoep. Hoe langer de soep kan pruttelen hoe lekkerder deze wordt.

Tomatensoep met Italiaanse gehaktballetjes

Deze tomatensoep met Italiaanse gehaktballetjes is ook een goede basis om diverse groenten in te verwerken. Zo heb je iedere keer een andere tomatensoep en gaat hij nooit vervelen. Je kan zelf bepalen welke groenten je erin wilt hebben maar je kan ook gewoon een zakje kant en klare soepgroenten gebruiken.

tomatensoep met Italiaanse gehaktballetjes

5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Diner, Hoofdgerecht, Lunch, Soep, Voorgerecht
Keuken: Italiaanse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 blikjes tomatenstukjes
  • 500 milliliter gekookt water
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 2 uien gesnipperd
  • peper en zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1-2 eetlepels suiker ik gebruikte bruine basterdsuiker
  • handje verse basilicum
  • olie
  • roomboter

Italiaanse gehaktballetjes

  • 400 gram half om half gehakt
  • 3 theelepels sambal badjak
  • 1 flinke eetlepel Italiaanse gedroogde kruiden
  • peper en zout
  • 1 eetlepel panko of paneermeel
  • 1 eigeel
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder

Instructies

  • Kook 500 milliliter water en schenk dit in een maatbeker. Leg de 2 groentebouillonblokjes erin en laat dit staan.
  • Meng het gehakt met 3 tl sambal, 1 flinke el Italiaanse gedroogde kruiden, peper, zout, 1 el panko, 2 tl paprikapoeder, 1 tl, kerriepoeder. Vorm kleine gehaktballetjes. Verwarm een flinke scheut olie en 1 el roomboter in een hapjespan (of soeppan) en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin. Haal ze uit de pan en ga verder met het maken van de soep.
  • Giet nog een klein beetje olie en roomboter in de pan en fruit de uien met de knoflook. Voeg 1 of 2 eetlepels suiker toe en bak even heel kort mee. Voeg de bouillon toe en de blikken tomatenblokjes. Roer alles goed door en breng op smaak met een snufje peper en zout. Voeg de gehaktballetjes toe, leg de deksel op de pan en laat minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen. Als de soep klaar is breng eventueel extra op smaak met peper, zout of nog een klein beetje suiker als je de soep te zuur vindt.
  • Serveer de soep met wat verse gescheurde basilicumblaadjes

Tomatensoep met paprika

Heb je nog tomaten en paprika’s op je groenteschaal liggen die op moeten? Maak dan zeker eens deze simpele tomatensoep met paprika klaar. Voor de soep is het namelijk helemaal niet erg dat de paprika’s niet meer helemaal knapperig zijn. De tomaten zijn daarbij alleen maar lekkerder omdat ze nu super veel smaak bevatten.

tomatensoep met paprika

tomatensoep met paprika

Wil je een lekkere maar simpele soep maken? Maak dan eens deze tomatensoep met paprika klaar. Bomvol vitaminen.
0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Bijgerecht, Lunch
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: paprika, simpele tomatensoep, soep, tomatensoep
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 1 soeppan

Equipment

  • soeppan of stoofpan

Ingrediënten

  • 2 stuks paprika in blokjes gesneden
  • 6 stuks trostomaten in blokjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 1 ui gesnipperd, grote ui gebruiken
  • 1,5 theelepel sambal badjak
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 groente bouillonblokje
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 liter heet water
  • 1 theelepel suiker
  • zonnebloemolie
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout

Instructies

  • Verhit een scheutje olie in een stoofpan of soeppan en bak de uien met de knoflook, paprika, tomaten, sambal en een flinke snuf peper en zout. (ongeveer 3-5 minuten op middelhoog vuur)
  • Voeg de paprikapoeder, kerriepoeder, oregano en het bouillonblokje (eerst verkruimelen) toe. Bak dit kort mee. Voeg dan het blik tomatenblokjes, water en suiker toe. Laat de soep 25 minuten pruttelen. Pureer de soep vervolgens met een staafmixer.
  • TIP: ik vind persoonlijk een iets dikkere soep lekker. Daarom voeg ik meestal een maïzena papje toe. Meng hiervoor 2 theelepels maïzena met een scheutje koud water. Voeg dit toe aan de soep en laat even mee pruttelen.
9 simpele en lekkere tomatensoep recepten voor het hele gezin

Beaudine is echt met recht een soep monster te noemen. Zij zou iedere dag wel soep kunnen eten.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.