Wat eet je in Mexico? De wereldkeuken van Mexico

Wat eet je in Mexico? De wereldkeuken van Mexico

Wat eet je in Mexico? De wereldkeuken van Mexico. In dit artikel duiken we in de wereldkeuken van Mexico, deze bijzondere keuken is sinds een paar jaar populairder aan het worden in Nederland.

Dit zie je terug in het straatbeeld waar we steeds vaker Mexicaanse restaurants zien maar ook in de supermarkt worden de schappen met Mexicaanse producten steeds groter en vind je er een groter assortiment. 

De bekendste ingrediënten uit de Mexicaanse keuken zijn mais, bonen, peper en tomaten. De Mexicaanse keuken moet je niet verwarren met de Tex-Mex keuken. Dit zijn echt twee verschillende keukens die wel overeenkomsten hebben maar een totaal andere geschiedenis hebben. 

quesadilla's met pittige pulled chicken
 quesadilla’s met pittige pulled chicken

De geschiedenis van de Mexicaanse keuken

De wereldkeuken van Mexico is een hele oude keuken en vind zijn oorsprong in de tijd van de Maya’s en Azteken. Deze bevolkingsgroepen hebben als eerste de gewassen als mais, pompoen, tomaten en pepers verbouwd en gecultiveerd.

Ook zijn zij de grondleggers van onze grootste lekkernij chocola! Rond de vroege middeleeuwen zijn de Azteken in Mexico een kopje kleiner gemaakt door de Spaanse veroveraars.

Daardoor vind je in de Mexicaanse keuken ook heel veel invloeden van de vroeg Spaanse en Moorse keuken. Veel kruiden die nu gebruikt worden in de Mexicaanse keuken komen uit deze tijd.

Verwarring met de Tex-Mex keuken

De Mexicaanse keuken is wat anders dan de Tex-Mex keuken. Deze twee worden heel vaak door elkaar gehaald. Dat is eigenlijk best wel logisch want de tex-mex keuken is hier veel bekender.

Aan de grens met Amerika en Mexico heeft zich een enorme mengeling van eetgewoontes plaats gevonden. Deze mengeling noemen wij sinds 1940 de tex-mex keuken. Dit is echt een heel andere keuken dan de traditionele keuken van Mexico en dus ook met keuken die wij kennen.

Dit komt heel simpel ook door de beschikbaarheid aan producten. Mexico heeft een enorm rijke geschiedenis met producten als mais, peper, pompoen en gestoofd vlees.

In Amerika en Europa vind je veel meer bloem, kruiden, kaas en gehakt. Wanneer je een Mexicaan een Chili Con Carne laat zien zal die het vast heel lekker vinden maar dit zal hij zeker niet herkennen als een gerecht uit de Mexicaanse keuken. 

Doordat wij in Nederland bezig zijn met een enorme inhaalslag op het gebied van eten en het ontdekken van verschillende keukens zie je dat mensen open staan voor nieuwe recepten.

Ook kijken we steeds vaker naar de echt traditionele keuken van een land en niet wat wij er als Nederlanders van hebben gemaakt.

De echte Mexicaanse keuken is een heel mooi voorbeeld van een keuken die massaal wordt ontdekt en omarmt in Nederland. Maar blijf alert dat je Mexicaans gebruikt voor traditionele gerechten en Tex-Mex voor de mengeling met bloem, gehakt en kaas. Niet minder lekker wel anders!

recept pittige Mexicaanse salsa saus
Mexicaanse salsa saus

Traditionele Mexicaanse gerechten

De bekendste gerechten uit Mexico zijn de salsa’s, dit zijn salades of side dishes zoals pico de gallo en guacamole. De gerechten die wij steeds vaker echt als traditioneel zien zijn taco’s, tostada’s en quesadillas.

Let hierbij op de basis van de ingrediënten als bloem of maismeel, bloem is tex-mex en maismeel is Mexicaans. De Mexicaanse keuken is over het algemeen erg pittig door het gebruik van heel veel peper.

Dit vind je in heel veel verschillende hoedanigheden in de Mexicaanse keuken. Vraag niet om minder pittig maar vraag gewoon om een heerlijke cocktail als een Margarita traditional of nog verfrissender in de frozen variant. Super Mexicaans en heel erg lekker. 

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Pinterest of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.