Vegan bananen muffins met walnoten. Deze simpele muffins zijn heerlijk voor het ontbijt, als tussendoortje of eet ze als toetje.
Deze muffins zijn hier altijd na twee keer knipperen met je ogen al zowat op 🙂
Bananen muffins
Door te bakken met banaan worden je baksels altijd heerlijk smeuïg van structuur. De meeste baksels die ik tegenwoordig maak zijn dan ook met geprakte banaan erin.
Lust je geen banaan? Dan nog ga je deze muffins ook lusten! De smaak van banaan is namelijk zeker niet overheersend. Sterker nog, wanneer je het niet weet, dan proef je het denk ik niet eens.
Het is wel belangrijk om echt rijpe bananen te gebruiken. Ze moeten zo rijp zijn dat je de bananen misschien wel zelfs zo weggooien. Hoe rijper de banaan, hoe smeuïger en zoeter de smaak is.
Eet jij ook graag baksels met banaan? Probeer dan ook eens de volgende recepten: vegan chocolade muffins met banaan, cupcakes met banaan en gesuikerde pinda’s of maak eens het bananenbrood met kaneel.
TIP: heb je geen rijpe bananen in huis maar wil je wel deze muffins maken? Prik met een vork een paar gaatjes in de schil en leg de bananen in de magnetron voor 2 minuten. Laat de banaan wel even afkoelen voordat je banaan gaat schillen, anders verbrand je je vingers.
Walnoten
Voor extra smaak en bite gebruik ik dit keer walnoten door zowel het beslag als voor de topping. Zo heb je het smeuïge van de muffin met een heerlijke krokante bite aan de bovenkant.
Je kunt uiteraard ook andere noten gebruiken als je walnoten niet zo lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan pecannoten, hazelnoten of amandelen.
Recept vegan muffins met banaan en walnoten
Vegan bananen muffins met walnoten
Equipment
- 1 muffin/cupcake bakblik
- 12 cupcake papiertjes of 9 muffin papiertjes (muffin papiertjes zijn net iets hoger)
Ingrediënten
- 250 gram bloem ik gebruik speltbloem
- 50 gram walnoten fijngehakt
- 2 bananen geprakt
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 175 milliliter sojamelk of andere plantaardige melk
- 2 theelepels appelcider azijn
- 75 milliliter zonnebloemolie
- 1 theelepel vanille aroma
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 zakje bakpoeder
- 2 theelepels kaneel
TOPPING:
- 75 gram walnoten fijngehakt
- honing ik gebruikte vegan honing
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de cupcake/muffins papiertjes in de vorm.
- Meng in een maatbeker de sojamelk met de appelcider azijn en laat 10-15 minuten staan. (zo krijg je een plantaardige karnemelk en worden je baksels luchtiger)
- Meng in een mengkom de bloem, zout, basterdsuiker, walnoten, bakpoeder en kaneel.
- Voeg de sojamelk, zonnebloemolie, vanille aroma en geprakte banaan toe. Spatel dit allemaal kort door elkaar.
- Verdeel het beslag over de cupcake/muffin papiertjes tot ongeveer 2/3 van de vorm.
- Bestrooi de muffins met de fijngehakte walnoten en drizzle er een beetje honing overheen.
- Bak de muffins in 13-17 minuten goudbruin en gaar. Laat de muffins op een rooster afkoelen.
- Wanneer je grotere muffinpapiertjes gebruikt, dan kan het zijn dat je muffins iets langer moet bakken in de oven. (ik gebruikte dit keer cupcake papiertjes)
- TIP: in plaats van vegan honing kan je ook dadelstroop gebruiken.
Vegan muffins met banaan en walnoot
Bestrooi eventueel vlak voor serveren de vegan bananen muffins met walnoten nog met een beetje poedersuiker. Niet gezond, wel lekker en het staat gezellig 🙂
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.