Uiensoep met paksoi en champignons. Een heerlijke kruidige uiensoep die anders qua smaak is dan wat je gewend bent. Durf jij hem te gaan maken?
kruidige uiensoep
In een uiensoep hoort natuurlijk ui….duh!! Voor deze uiensoep fruit ik de uien aan met knoflook, sambal badjak, kerriepoeder en korianderpoeder. Dit zorgt ervoor dat de uien super kruidig en iets pittig van smaak worden.
Wanneer jij niet zo’n pittige eter bent kan je natuurlijk prima de sambal badjak uit het recept weglaten.
Paksoi en champignons
Ik vind de smaak van paksoi echt heerlijk! Deze groente is lekker fris van smaak en heeft een knapperige bite. Naast uien en paksoi gebruik ik voor deze soep ook nog champignons. De champignons geven weer een lekkere aardse smaak aan de soep.
Gebruik het liefst kastanje champignons voor deze soep. Wanneer je gewone champignons gebruikt zal je hier qua smaak niet veel van terugproeven.
Aziatische uiensoep?
Hahaha nee dit recept is zeker geen Aziatische uiensoep. Dat bestaat denk ik niet eens. Je kan deze uiensoep alleen totaal niet vergelijken met de bekende Franse uiensoep.
Voor deze uiensoep gebruik ik redelijk Aziatische smaken. Zo gebruik ik voor de soep ook nog gembersiroop en ketjap manis.
Andere lekkere kruidige soepen
Als jij net zoals een soepliefhebber bent als ons dan zou je ook nog de currysoep met kip kunnen proberen. Ook een ontzettend lekkere soep is de pompoensoep met wortel en rode curry. Die soep maak ik gewoon met kant en klare rode curry, dus een kind kan de was doen.
Recept uiensoep met paksoi en champignons
Uiensoep met paksoi en champignons
Equipment
- 1 stoof of soeppan
Ingrediënten
- 4 uien in dunne halve ringen gesneden
- 250 gram kastanje champignons in dunne plakjes gesneden
- 1 paksoi in dunne reepjes gesneden (inclusief het blad)
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 1 theelepel kerriepoeder flinke theelepel gebruiken
- 1 theelepel gemalen koriander
- 3 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 1,5 groentebouillonblokje
- 1 eetlepel ketjap manis
- 2 theelepels sambal badjak
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1250 milliliter heet water
- snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout optioneel
- zonnebloemolie
Instructies
- Prik de kruidnagels in een laurierblaadje. Zo kan je later makkelijk terugvinden.
- Verhit een scheutje olie in een soep of hapjespan. Bak de uien met de kerriepoeder, gemalen koriander, snufje zout, snuf peper, knoflook en sambal voor 1 á 2 minuten. Zet het vuur iets lager en laat de uien afgedekt 15 minuten smoren. (spatel af en toe om)
- Zet het vuur hoger, voeg de champignons toe en bak kort mee. Voeg dat het water toe samen met de bouillonblokjes, gembersiroop en ketjap manis.
- Zet het vuur weer lager en laat de soep afgedekt 20 min heel zachtjes pruttelen. Haal de laurierblaadjes (inclusief de kruidnagels) uit de soep. Voeg de paksoi toe en laat nog eens afgedekt 5 minuten zachtjes pruttelen. (bewaar eventueel een klein beetje paksoi ter garnering)
- Breng de soep extra op smaak met peper en/of zout. (is niet per se nodig) Serveer de soep met een beetje overgebleven rauwe paksoi.
uiensoep met paksoi en champignons
Wij eten graag een stokbroodje met gezouten roomboter bij deze uiensoep.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.