Heb je weinig tijd, maar wil je toch een gezonde maaltijd op tafel zetten? Dan is deze traybake met bloemkool echt iets voor jou! Makkelijk, snel én je hebt nauwelijks afwas. Alles gaat simpelweg op één bakplaat de oven in. Ideaal voor doordeweeks of als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Wij zijn ieder geval groot fan van traybake recepten.

Waarom een traybake?
- Gezond – Boordevol groenten en smaak.
- Makkelijk – Geen gedoe, alles op de bakplaat.
- Snelle bereiding – Binnen 30 minuten klaar.
- Weinig afwas – Minder rommel, meer genieten!
Een traybake is ideaal voor drukke doordeweekse dagen. Je snijdt alle ingrediënten, mengt ze met kruiden en olie, en hup, de oven in. Ondertussen kun je even ontspannen, de tafel dekken of gezellig kletsen met de kinderen over hoe hun dag op school was. Dit gerecht is bovendien lekker gezond, want je krijgt meteen een flinke portie groenten binnen. 🙌 Wil je meer inspiratie voor een makkelijke ovenschotel? Probeer dan ook eens onze krieltjes ovenschotel met aubergine en courgette. Die is net zo simpel om te maken en zit ook bomvol smaak!
Kruiden maken het verschil
Wij houden wel van kruiden zoals je waarschijnlijk wel weet. De bloemkool, paprika en aardappelen krijgen daarom een heerlijke smaak door de kruidenmix van paprikapoeder, kerrie, za’atar, komijn en een beetje honing.🍯 En wil je net zoals ons een beetje pit? Dan voeg je gewoon wat chilivlokken toe. Heb je zin in een ander kruidig gerecht? Dan is het recept van onze kikkererwten in kruidige tomatensaus misschien ook iets voor jou.
Recept traybake met bloemkool

Bloemkool traybake met aardappel en paprika
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 750 gram iets kruimige aardappelen geschild en in partjes gesneden
- 1 bloemkool in roosjes gesneden
- 1 paprika in repen gesneden
- 1 rode ui in partjes gesneden
- 3 teentjes knoflook geraspt
- handje verse peterselie grof gehakt
- klein handje pompoenpitten
- 1/2 citroen sap nodig
- 1 flinke theelepel honing of agavesiroop
- 6 eetlepels olijfolie
Specerijenmix
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1 flinke eetlepel za'atar
- 3/4 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel chilivlokken meer of minder mag uiteraard ook
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
Frisse yoghurtdip
- 175 gram Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook geraspt
- 1 eetlepel olijoflie
- 1/2 citroen sap nodig
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 7 gram verse dille fijngehakt (of gebruik 3/4 tl gedroogde dille)
- za'atar ter garnering en optioneel
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 200 graden. (boven- en onderwarmte). Vet een bakplaat in.
- Doe de aardappelen in een pan met koud water en een flinke snuf zout. Breng aan de kook en laat 5-10 minuten beetgaar koken. Giet af en laat uitlekken.
- Meng in een schaaltje de olijfolie met alle specerijen, citroensap en honing/agavesiroop.
- Verdeel de bloemkoolroosjes, gekookte aardappelen, rode ui, paprika en knoflook over de bakplaat. Verdeel het kruiden-olie mengsel eroverheen. Meng alles goed door zodat alles gelijkmatig bedekt is met de kruidenolie.
- Rooster de traybake in het midden van de oven gedurende 30-35 minuten, of tot de bloemkool en krieltjes goudbruin en gaar zijn. Schep halverwege even om. Haal de traybake uit de oven en garneer eventueel met verse peterselie en pompoenpitten.
Maak de frisse yoghurtdip wanneer de traybake in de oven staat
- Meng in een schaaltje de yoghurt met de knoflook, olijfolie, citroensap, dille, peper, zout en chilivlokken. Drizzle er extra olijfolie overheen en bestrooi eventueel met za'atar.
Serveren
- Verdeel de traybake over 4 borden en serveer er de frisse yoghurt dip bij. Eet smakelijk 😋
- TIP: wil je snel klaar zijn? Gebruik dan een zak voorgekookte krieltjes uit de supermarkt. Scheelt je ook weer een pan afwas.
FAQ veelgestelde vragen over de traybake met bloemkool
Ja, even voorkoken zorgt ervoor dat ze perfect gaar worden in de oven. Wil je sneller klaar zijn? Gebruik dan een zak voorgekookte grotere krieltjes uit de supermarkt.
Zeker! Snijd alles vooraf en bewaar het in de koelkast. Zo hoef je het alleen nog in de oven te schuiven.
Vervang de honing door agavesiroop en gebruik plantaardige yoghurt voor de dip.
Bloemkool is super veelzijdig! Deze groenten passen perfect in een bloemkool traybake:
Paprika
Wortel
Courgette
Broccoli
Kikkererwten of aardappelen
Ja! Probeer eens broccoli, romanesco of spruitjes als alternatief. Deze groenten hebben een vergelijkbare textuur en garen op dezelfde temperatuur in de oven.
Nee, voorkoken is niet nodig! Bloemkool wordt in de oven vanzelf gaar. Snijd de roosjes wel in gelijke stukken, zodat ze gelijkmatig garen.
Gemiddeld bakt een traybake met bloemkool 25 tot 30 minuten op 200°C. De exacte tijd hangt af van hoe groot je bloemkoolroosjes zijn en welke andere ingrediënten je gebruikt. Wil je een extra knapperige textuur? Zet dan de laatste 5 minuten de grillstand aan!



Geschikt voor het hele gezin
Deze traybake is een echte allemansvriend. Kinderen vinden het vaak lekker door de paprika en zachte aardappeltjes. Wij houden wel van een beetje bite, dus daarom strooi ik er vlak voor serveren nog wat pompoenpitten overheen. Nu is dit recept helemaal vegetarisch maar je kunt eventueel ook stukjes kip of verse worst toevoegen. Kan je wel wat extra inspiratie gebruiken om vaker vegetarisch te eten? Bekijk dan al onze vegetarische recepten.
Een heerlijke traybake met bloemkool en aardappel
Je kunt deze traybake met bloemkool zo eten, maar nog lekkerder wordt het als je het gerecht serveert met een heerlijke frisse yoghurtsaus met knoflook en citroen. Ik ben super benieuwd hoe jouw bloemkool traybake is geworden! Heb je het recept precies gevolgd of heb je er je eigen twist aan gegeven? Laat het ons weten in de reacties. 😊

Wij zouden het ontzettend leuk vinden als je ons zou willen volgen op social media. Mocht je een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook heel erg leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door #familieoverdekook te gebruiken. Heb je het recept gemaakt of wil je iets weten dan kan je ook een reactie/vraag achterlaten in de reacties. Veel kookplezier!