Krieltjes ovenschotel met aubergine en courgette

Krieltjes ovenschotel met aubergine en courgette

Krieltjes ovenschotel met aubergine en courgette. Deze snelle, gezonde en vooral lekkere avondmaaltijd staat hier zeer regelmatig op tafel. Als je ons langer volgt, dan is het je waarschijnlijk wel opgevallen. Wij zijn gek op krieltjes ovenschotels. Je kunt er ontzettend veel mee variëren, het kost je niet veel tijd om te maken en je hebt ook vrij weinig afwas.

krieltjes ovenschotel met aubergine en courgette

Krieltjes ovenschotel met aubergine en courgette

Dit keer koos ik ervoor om de krieltjes aan te vullen met aubergine, courgette en paprika. Deze groenten zijn momenteel redelijk goedkoop verkrijgbaar. Verder gebruik ik ook nog verse worst, feta en maakte ik een simpele kruidendressing of kruidensalsa. (maar net hoe je het wilt noemen) Deze dressing/salsa geeft het gerecht nog een extra kick qua smaak. Je maakt dit heel simpel door fijngehakte koriander, peterselie, rode peper, extra vierge olijfolie, sap van een halve citroen en peper en zout te mengen. Je zou eventueel aan de dressing nog een teentje geraspte knoflook kunnen toevoegen.

Ondanks dat ik een zak voorgekookte krieltjes gebruik kook ik ze zelf ook nog eventjes een paar minuten voordat ze de oven in gaan. Ik gebruik geen mini krieltjes. Wanneer je mini krieltjes gebruikt hoef je ze niet zelf voor te koken.

Recept krieltjes ovenschotel met aubergine en courgette

ovenschotel met aubergine en krieltjes

Krieltjes ovenschotel met aubergine en courgette

Wil je een gezonde avondmaaltijd maken? Maak dan eens deze krieltjes ovenschotel met aubergine en courgette.
3.50 van 10 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlands, Nederlandse
Trefwoord: aubergine, courgette, feta, krieltjes, krieltjes ovenschotel, kruidendressing, kruidensalsa, ovenschotel
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • 1 (grote) bakplaat

Ingrediënten

  • 600 gram voorgekookte krieltjes
  • 1 aubergine in de lengte gehalveerd en in plakken van 2cm dik gesneden
  • 1 courgette in plakken van 2cm dik gesneden
  • 1 rode ui in halve ringen gesneden
  • 1 paprika in dikkere repen gesneden
  • 400 gram verse worst (varkens of rundersaucijzen)
  • 100 gram feta
  • extra vierge olijfolie

SPECERIJENMENGSEL

  • 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden flinke theelepel
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • snuf pul biber of chilivlokken

KRUIDENSALSA/KRUIDENDRESSING

  • klein handje verse koriander fijngehakt
  • klein handje verse peterselie fijngehakt
  • 1/2 rode peper fijngehakt
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 1/2 citroen sap nodig

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal of bakplaat in. Meng alle specerijen in een schaaltje en meng ook alvast alle ingrediënten voor de kruidensalsa/dressing.
  • Breng een grote pan water aan de kook en kook de krieltjes voor ongeveer 3 minuten. Giet de krieltjes af.
  • Haal het velletje van de verse worst en verdeel de worst in stukjes. Maak er een soort van mini burgertjes van.
  • Verdeel over de bakplaat/ovenschaal de krieltjes, rode ui, courgette, paprika, aubergine en verse worst. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met het specerijenmengsel. 
  • Bak voor 20 minuten in de oven gaar en goudbruin. Verkruimel de feta eroverheen en bak nog eens 5 á 10 minuten. (gebruik je geen feta bak dan 25min.)
  • Verdeel de kruidensalsa/dressing over de ovenschotel en tast toe!
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Aubergine weetjes

krieltjes ovenschotel met aubergine en courgette

Helaas hoor ik heel vaak dat iemand zegt “ik lust echt geen aubergine”. Dat vind ik echt ontzettend jammer. Deze groente kán namelijk heel erg lekker zijn. Ik zeg inderdaad “kan”. Om de aubergine goed tot zijn recht te laten komen moet je er namelijk wel iets mee doen. Je kan de groente stoven, bakken, grillen of bereiden op de barbecue. Doordat deze groente vrij zacht van structuur is neemt het alle smaken die je gebruikt goed op. Ook zit deze groente vol vezels en vitamines.

TIP: onze kinderen vonden aubergine voorheen echt totaal niet lekker. Gelukkig beginnen ze het inmiddels steeds vaker te waarderen. Zeker de schil kan voor gruwel gezichten aan tafel zorgen. Daarom heb ik de kinderen in het begin kennis laten maken met de aubergine door de schil niet te gebruiken. Inmiddels is dit (gelukkig) niet meer nodig.

Een aubergine bewaar je op kamertemperatuur en niet in de koelkast. Je kunt een aubergine niet rauw eten. Wanneer je de aubergine gesneden hebt moet je hem snel gebruiken omdat hij snel bruin gaat kleuren. (net zoals bij een avocado)

Andere lekkere recepten met aubergine

Eet jij net zoals mij graag aubergine? Probeer dan ook eens de volgende recepten. Krokante aubergine burger met pittige salsa, vegetarische lasagne met aubergine en spinazie of maak eens de pastasalade met aubergine.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken