Bij ons thuis zijn ovenschotels altijd een succes, vooral op drukke dagen. Deze tortellini ovenschotel met tonijn en spinazie is zo’n gerecht dat je keer op keer wilt maken. Met een kruidige tomatensaus, zachte tortellini en verse spinazie zet je in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel. Perfect voor een doordeweekse avond waarop je snel iets lekkers wilt eten zonder gedoe! 🤗

Ben je net als wij gek op pasta? Neem dan zeker een kijkje bij al onze heerlijke pasta recepten voor nog meer inspiratie.
Waarom deze ovenschotel een topper is
Deze tortellini ovenschotel met tonijn en spinazie staat inmiddels bijna wekelijks op ons menu. Het is een van die gerechten die altijd goed smaakt en waar je lekker mee kunt gaan variëren. Eet je liever een romige variant? Dan moet je deze tortellini ovenschotel met spinazie zeker eens proberen! Wat maakt deze ovenschotel zo fijn? Nou, een paar dingen:
- Makkelijk en snel – Ideaal voor doordeweekse (werk)dagen waarop je weinig tijd hebt.
- Gezond en voedzaam – Tonijn zit vol eiwitten en spinazie barst van de vitamines.
- Budgetvriendelijk – Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en tortellini is vaak in de aanbieding.
- Perfect voor meal prepping – Je kunt de ovenschotel vooraf maken en later opwarmen.
- Restjes zijn een feestje – Beaudine hoopt altijd dat er iets overblijft, zodat ze het de volgende dag als lunch kan eten op haar stage.
Recept tortellini ovenschotel met tonijn en spinazie

Tortellini ovenschotel met tonijn en spinazie
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 2 blikjes tonijn in water
- 500 gram verse tortellini
- 600 gram verse spinazie
- 100 gram geraspte mozzarella
- 35 gram grana padano geraspt
- flinke hand verse basilicum
- 500 milliliter gezeefde tomaten
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 1/2 groentebouillonblokje
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snufje chilivlokken
- olijfolie
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht en vet een ovenschaal in met olijfolie.
- Breng een pan koud water aan de kook, voeg de tortellini toe en bak 1,5 minuut minder dan op de verpakking beschreven staat. Maak ondertussen de pastasaus klaar. 👇
- Fruit de ui met knoflook, oregano en chilivlokken kort aan. Voeg de spinazie in delen toe en bak tot het geslonken is. Roer vervolgens de bloem erdoorheen.
- Voeg de gezeefde tomaten, het bouillonblokje, zwarte peper en tonijnstukken toe.
- Schep de tortellini door de saus en schep alles in de ingevette ovenschaal. Bestrooi met de kazen, extra oregano en bak 10-15 minuten goudbruin. Laat d ovenschaal een paar minuutjes afkoelen. Bestrooi voor serveren met de verse basilicum. Eet smakelijk. 😋
- TIP: voor heerlijke kruiden en specerijen in gerechten gebruiken wij graag de kruiden van Van Beekum Specerijen.
Bekijk de video van deze tortellini ovenschotel
Deze tortellini ovenschotel met tonijn en spinazie maakte ik oorspronkelijk voor een samenwerking met Princes op Instagram. Maar omdat we hier thuis zo enthousiast waren over het recept wilde ik het ook graag met jullie delen op de blog. Hopelijk genieten jullie er net zo van als wij. In onderstaande video laat ik je zien hoe je deze heerlijke tortellini ovenschotel met tonijn en spinazie maakt.
FAQ veelgestelde vragen
In de koelkast blijft hij twee dagen goed. Wil je hem langer bewaren? Dan kun je hem invriezen.
Zeker! Ravioli, penne of fusilli werken ook prima in dit gerecht.
Ja, maar laat het eerst ontdooien en knijp het vocht eruit. Anders wordt de saus te waterig.
Ja! Je kunt de ovenschotel prima een dag van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren. Bak hem af wanneer je wilt eten.

Welke tortellini gebruik je?
Er zijn zoveel soorten tortellini te vinden dat je soms niet weet welke je moet kiezen. Voor dit gerecht kun je het beste een vulling nemen die goed samengaat met de tomatensaus, zoals kaas, spinazie-ricotta of paddenstoelen. Verse tortellini vind ik persoonlijk het lekkerst qua smaakt. Gebruik je gedroogde tortellini? Dat is ook prima! Zorg er alleen voor dat je beide varianten een anderhalve minuut korter kookt dan op de verpakking staat. De pasta gaart namelijk verder in de oven en je wilt natuurlijk geen zompige hap.
Geen fan van tonijn? Geen zorgen!
Wij zijn echt dol op tonijn maar ik weet dat niet iedereen dat is. Gelukkig is deze ovenschotel super flexibel en kun je eenvoudig varieëren. Er zijn genoeg mogelijkheden! 🤩
- Vis vervangen? Makreel of zalm zijn ook heerlijk in dit gerecht.
- Liever geen vis? Gerookte kip geeft een lekkere rokerige smaak.
- Op zoek naar een pittige twist? Gebruik blokjes chorizo voor extra pit.
- Vegetarisch? Linzen, kikkererwten of extra groenten zoals paprika en courgette werken perfect.
Wat serveer je erbij?
Deze ovenschotel is op zichzelf al een complete maaltijd, maar in het weekend vinden we het heerlijk om er nog iets extra’s bij te serveren. Zo kunnen we lekker lang tafelen. Een simpele salade Caprese met pesto en tomaat past er bijvoorbeeld perfect bij. bij te serveren. En vooruit, een stukje knoflookbrood erbij om de saus mee op te dippen… dat kan toch ook niemand weerstaan? 🤪



Wij zouden het ontzettend leuk vinden als je ons zou willen volgen op social media. Mocht je een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook heel erg leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door #familieoverdekook te gebruiken. Heb je het recept gemaakt of wil je iets weten dan kan je ook een reactie/vraag achterlaten in de reacties. Veel kookplezier!