Tonijn in pittige tomatensaus met ketjap en rijst

KokenKoken
Tonijn in pittige tomatensaus met ketjap en rijst
Deel met je vrienden:

Tonijn in pittige tomatensaus met ketjap en rijst. Een gerecht wat hier inmiddels al een aantal keer op tafel heeft gestaan en wat zelfs de kinderen erg lekker vinden. De eerste keer dat ik deze pittige tonijn ging maken wilde zowel Beaudine als Amaranthe niet mee eten. Het leek ze maar ontzettend smerig! Totdat de geuren door het huis gingen en de eigenwijze dreutels beneden kwamen vragen wat er zo lekker rook. Whahaha je snapt natuurlijk wel, dat ze vanaf dat moment zeker moesten gaan mee eten van mij. Als je het lekker vindt ruiken, dan zal je het vast en zeker ook lekker gaan vinden. De eerste hap ging erg voorzichtig maar eenmaal geproefd gingen de happen een stuk sneller 😉 Amaranthe vond het alleen ietsjes te pittig maar daar is ze inmiddels ook aan gewend.

De boemboe voor dit recept is eigenlijk precies hetzelfde als de boemboe voor mijn “snelle ajam pedis“. De bereiding is alleen een stuk sneller. Ideaal dus na een drukke (werk)dag. De boemboe kan je namelijk prima een dag.. of avond…van te voren alvast klaarmaken. Zo hoef je het gerecht alleen nog even kort te bakken. Zelf gebruik ik voor dit recept tonijn in water maar gebruik gerust de tonijn die jijzelf het lekkerste vindt.

tonijn in pittige tomatensaus met ketjap

tonijn in pittige tomatensaus met ketjap

Tonijn in pittige tomatensaus met ketjap

Wil je eens iets anders bij je rijst eten dan kip of gehakt? Maak dan eens deze tonijn in pittige tomatensaus met ketjap.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Gang: avondeten
Keuken: Aziatische
Trefwoord: pittige tonijn, rijst, tonijn, tonijn in ketjap, tonijn in tomatensaus
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 blikjes tonijn in water, 160 gram per blikje. (tonijn laten uitlekken voor gebruik)
  • 3 teentjes knoflook grof gehakt
  • 1 ui grof gesneden
  • 3 centimeter verse gember geschild en grof gehakt
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 2 trostomaten in hele kleine stukjes gesneden
  • 1/2 eetlepel tomatenpuree
  • 3/4 theelepel laospoeder
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper
  • snufje zout
  • 1/2 limoen sap nodig
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1/2 theelepel trassi
  • olijfolie
  • 30 milliliter water

Instructies

  • Kook de rijst gaar volgens de beschrijving op de verpakking of maak mijn luchtige kruidige rijst volgens de beschrijving.
  • Mix ondertussen in een keukenmachine (of vijzel) de ui, knoflook, gember, sambal oelek, sambal badjak, bruine suiker, laos, trassi, tomatenpuree, ketjap manis, vers gemalen zwarte peper en een snufje zout. Dit is dan je boemboe.
  • Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan. Fruit voor 1 minuutje op niet al te hoog vuur je boemboe. Zet het vuur iets hoger en voeg de tomatenblokjes en het sap van een 1/2 limoen toe. Laat 1 minuutje zachtjes pruttelen. Voeg dan de tonijn toe, 30 ml water en laat de saus 10 á 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Serveer de pittige tonijn in tomaten-ketjap saus met de rijst en bijvoorbeeld zuur. Wij eten graag komkommer en wortel in zuur erbij. Je kunt ook boontjes of een zak roerbakgroente erbij serveren.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook

kruidige en luchtige rijst

rijst koken

Luchtige rijst koken

Zelf luchtige rijst koken is echt niet moeilijk! Geniet van een heerlijke rijst met dit recept.
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Gang: avondeten, Bijgerecht
Keuken: Aziatische
Trefwoord: kruidige rijst, luchtige rijst, pandan rijst, rijst, rijst koken, tips, wilde rijst
Porties: 4 personen

Equipment

  • kookpan

Ingrediënten

  • 350 gram rijst ik gebruik graag wilde rijst of pandan rijst
  • 600 milliliter heet water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 ui gesnipperd (niet een te grote ui gebruiken)
  • flinke scheut zonnebloemolie

Instructies

  • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een kookpan. Fruit kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee. Vervolgens giet je het hete water erbij.
  • Breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8-9 minuten zachtjes koken. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 15 minuten rusten met de deksel op de pan.
  • Algemene tip: je hebt ongeveer een vingerkootje (1cm) vocht boven de rijst nodig voor deze manier van koken. Houd ongeveer per 75 gram rijst 150 ml vocht aan.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook

Tonijn in pittige tomatensaus met ketjap

Een super makkelijke en super lekkere maaltijd met tonijn uit blik. Je kunt zoveel variëren met tonijn uit blik. Dit is weer eens iets anders dan een “simpele tonijnsalade”. Al blijft dat natuurlijk ook wel altijd erg lekker.

TIP: ook erg lekker met deze pittige tonijn: snijd een afbak stokbrood doormidden, beleg met de pittige tonijn, bestrooi met flink wat geraspte kaas en bak de stokbrood gaar en goudbruin in een voorverwarmde oven op 200 graden.

“Tonijn in pittige tomatensaus met kruidige rijst en zuur”

andere lekker recepten met tonijn

TONIJNSALADE MET ZONGEDROOGDE TOMAAT:

tonijnsalade met zongedroogde tomaat en olijven op een La Place broodje

SPAGHETTI MET TONIJN IN PITTIGE TOMATENSAUS:

spaghetti met tonijn in pittige tomatensaus en extra veel kaas

PITTIGE TONIJN BROODJES VAN CROISSANTDEEG:

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken