Thaise kip met kruidige rijst

Thaise kip met kruidige rijst

Thaise kip met kruidige rijst. Deze gezonde, smaakvolle en simpel te maken avondmaaltijd staat met een half uurtje op tafel.

De “Thaise woksaus” voor dit gerecht maak je heel simpel zelf.

Thaise kip met kruidige rijst

Thaise kip

Laat ik beginnen met vermelden dat dit gerecht absoluut geen authentiek Thais gerecht is. Het recept is echter wel geïnspireerd op de smaken uit de Thaise keuken.

Omdat ik wil dat iedereen heel gemakkelijk onze recepten kan bereiden zijn alle ingrediënten gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Dus ook wanneer je geen Toko in de buurt hebt zitten kan je genieten van deze smaakvolle avondmaaltijd.

Andere lekkere recepten met rijst zijn: vegetarische nasi, romige rijst ovenschotel, kip kerrie met rijst en boontjes.

TIP: vervang eventueel de kip voor een zak Thaise wokgroente of vegetarische kipstuckjes als je liever vegetarisch eet.

kip in zelfgemaakte woksaus

Thaise woksaus

Tegenwoordig heb je ontzettend veel heerlijke kant en klare woksauzen in de supermarkt. Daar is wat mij betreft helemaal niets mis mee! Ik gebruik zelf ook echt weleens kant en klare sauzen.

Voor deze maaltijd maak ik echter zelf een soort van woksaus. Hiervoor meng ik knoflook met sambal oelek, mosterd, gembersiroop, ketjap manis, sojasaus, honing, limoen, sesamolie, zwarte peper en water.

Om de saus te kunnen laten indikken voeg je ook nog een beetje maïzena toe.

TIP: ben je geen enorme liefhebber van pittig eten, gebruik dan in plaats van sambal oelek een sambal badjak. De hoeveelheden sambal kan je natuurlijk ook geheel naar eigen wens aanpassen.

Kruidige rijst

Waar ik vroeger rijst altijd een beetje saai vond om te eten ben ik helemaal om sinds ik mijn rijst op smaak breng al tijdens het koken.

Thaise kip

Ik fruit tegenwoordig altijd ui en een bouillonblokje mee. Soms voeg ik ook nog gedroogde specerijen toe zoals kerriepoeder, kurkuma, komijn, koriander, en/of paprikapoeder. Durf zelf dus een beetje te gaan experimenteren.

Ook erg lekker is het om in plaats van de rijst alleen te koken in water ook kokosmelk toe te voegen. Hierdoor krijg je een heerlijke romige smaak aan je rijst.

Recept Thaise kip met kruidige rijst

Thaise kip met kruidige rijst

Thaise kip met kruidige rijst

Deze Thaise kip met kruidige rijst is gezond, lekker kruidig van smaak en super snel en simpel te bereiden.
4.32 van 29 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Aziatische, Thaise
Trefwoord: kruidige rijst, rijst, Thaise kip
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

THAISE WOKSAUS

  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 theelepels sambal oelek flinke theelepels gebruiken
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepels sojasus
  • 3 eetlepels chilisaus flinke eetlepels gebruiken
  • 1 eetlepel honing
  • 1 limoen sap en rasp nodig
  • 2 theelepels sesamolie
  • 100 milliliter water
  • 2 theelepels maïzena
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • snuf zout optioneel (wij zijn zout liefhebbers)

KRUIDGE RIJST

  • 350 gram rijst ik gebruik graag pandan of basmati rijst
  • 600 milliliter heet water
  • 1 kip bouillonblokje
  • 1 ui gesnipperd
  • scheutje zonnebloemolie

KIP

  • 450 gram kipdijfilet in kleine stukjes gesneden
  • snuf versgemalen zwarte peper en zout

EXTRA'S

  • 3 stengels bosui fijngesneden
  • (zwarte) sesamzaadjes optioneel
  • seroendeng optioneel
  • kroepoek

Instructies

BEGIN MET HET KOKEN VAN DE RIJST:

  • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een medium kookpan. Fruit kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een verkruimeld kip bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee en voeg dan het water toe.
  • Breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8-9 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 15 minuten rusten met de deksel op de pan.

MAAK ONDERTUSSEN DE THAISE KIP KLAAR:

  • Meng alle ingrediënten voor de Thaise saus in een schaaltje. 
  • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan en bak de kip samen met een flinke snuf versgemalen zwarte peper en snufje zout gaar en goudbruin. (Giet eventueel overtollig kookvocht af)
  • Voeg de “Thaise woksaus” toe en bak kort mee. 
  • Serveer de kruidige rijst met de Thaise kip. Bestrooi met bosui en eventueel met (zwarte) sesamzaadje en/of seroendeng en serveer met kroepoek.

SERVEER TIPS:

  • Serveer bij de Thaise kip met kruidige rijst eventueel komkommer in zuur, sugar snaps, sperziebonen of Thaise wokgroente.
    Zelf eten wij graag nog een redelijk zacht gekookt eitje erbij.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Thaise kip met kruidige rijst

Thaise kip met rijst

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken