Surinaamse lam masala, een super lekkere stoofpot die ik op de Big Green Egg heb klaargemaakt. Iedereen die ons al langer volgt, weet dat wij gek zijn van lekker pittig eten. De Surinaamse keuken is daarbij favoriet.
Nu weten wij dat de keukenprinsen en keukenprinsessen van Suriname niet graag hun geheimen prijsgeven. Het is daarom soms heel lastig om het helemaal op z’n “Surinaams” te doen. Wij proberen zo authentiek mogelijk te koken en zo dicht mogelijk bij de juiste producten te blijven. Het ligt soms erg gevoelig, dus weet dat wij met 100 % liefde en plezier de gerechten maken uit deze bijzonder lekkere keuken. Deze keer ging ik voor een heerlijke stoofpot met lamsvlees van Le Jean, onze online slager. De kruiden kochten wij bij de Toko. De stoofpot heb ik op onze Big Green Egg klaargemaakt. Uiteraard kan de stoof ook op het fornuis of in de oven gemaakt worden.
Recept Surinaamse lam masala
Lam masala een Surinaamse stoofpot
Equipment
- gietijzeren stoofpan
Ingrediënten
- 750 gram lamsschouder in grove stukken gesneden (2 bij 2 cm.)
- 4 trostomaten in stukjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels masala Gebruik de Hindoestaanse Masala uit de toko
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel ketjap asin zoute ketjap
- bouillonblokje van maggi (die kleine vierkante)
- 1 Madame Jeanette
- 200 ml water
Instructies
- Steek de bbq aan en zet hier een gietijzerenpan op met een flinke scheut zonnebloemolie.
- Wanneer de pan heet is zet je hier het lamsvlees in aan. Doe er 1 eetlepel masala overheen en laat dit even mee bakken. Wanneer je lamsvlees licht is gekleurd mag het vlees uit de pan en zet je deze even opzij.
- Fruit nu in dezelfde pan de ui en voeg na twee minuten de knoflook en de tomaat toe. Voeg ook hier een eetlepel masala en een eetlepel suiker aan toe. Wanneer de uien gekleurd zijn, mag het vlees er weer bij.
- Zet de bbq alvast zacht qua vuur zodat de temperatuur niet te hoog oploopt. (doe dit ook op het fornuis)
- Voeg nu de zoute ketjap, het bouillonblokje, de madam Jeanette en het water toe. Laat de madam Jeanette heel en kook deze mee. (zorg ervoor dat deze niet openbarst….anders gaat je lam heeeeeeel pittig worden….check dit regelmatig) Zodra hij opengebarsten is, haal de peper er dan uit. (tenzij je van super pittig houdt)
- Nu moet de deksel op de pan en moet de stoof op 120 tot 150 graden voor 2,5 / 3 uur stoven. Let op dat de stoof niet helemaal droog stooft. Dus af en toe de deksel van de pan en even doorroeren. Gaat hij te hard, dan iets lager zetten en/of voeg dan een klein beetje extra water toe.
Recept kousenband met aardappelen en masala kruiden
Kousenband met aardappelen en masala kruiden
Ingrediënten
- 300 gram kousenband / haricot verts Ik kon deze keer geen kousenband krijgen en gebruikte daarom haricot verts. Wil je zo authentiek mogelijk blijven kies dan voor kousenband.
- 3 kruimige aardappelen 4 wanneer je aardappelen klein zijn. In stukjes gesneden.
- 1 ui gesnipperd
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 1 Madame Jeanette heel mee gekookt en daarna 1/4 deel klein gesneden en terug toegevoegd. (gebruik handschoenen eventueel bij snijden)
- 1 bouillonblokje
- 1,5 eetlepel masala kruiden ik gebruikte Hindoestaanse masala van de toko
- 1 eetlepel suiker
- 250 ml gekookt water
- 1 tomaat zonder zaadjes en in blokjes gesneden
Instructies
- Laat een hapjespan warm worden met zonnebloemolie. Fruit hierin de ui en wanneer deze kleurt, voeg dan de knoflook, aardappels, masala kruiden en suiker toe. Bak al roerend voor 5 minuten.
- Voeg nu het water en de hele madame Jeanette toe. Zet het op middelhoog vuur en laat voor 15 minuten stoven met de deksel op de pan. Voeg dan de haricot verts/kousenband toe en laat nog eens 10-15 minuten meestoven.
- TIP: als je kousenband gebruikt, snijd deze dan wel in kleine stukken.
Surinaamse lam masala
Suriname bestaat uit heel veel verschillende culturen en gewoontes. Dit vind je ook terug in de keuken. Een Surinaams recept is dus vaak een recept met veel invloeden vanuit een andere cultuur. Deze lamsstoof is gemaakt met Hindoestaanse masala kruiden. Deze masala kruidenmix is echt weer anders dan andere kerrie masala mixen. Authentiek koken vinden wij erg belangrijk maar soms lukt dit niet helemaal. Zo hebben wij voor het bijgerecht geen kousenband kunnen krijgen. Deze was bij onze toko compleet uitverkocht en daarom hebben wij de oplossing in haricots verts gezocht.
“Dit is mijn lekkerste stoofschotel van de bbq geweest. Wij hebben onze vingers erbij opgegeten.”
Andere lekkere Surinaamse recepten zijn: Surinaamse nasi met kip, pittige Surinaamse kipsaté of de Surinaamse bami
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.