Spitskool ovenschotel met spek en kaas

KokenKoken
Spitskool ovenschotel met spek en kaas
Deel met je vrienden:

Ik kan me best voorstellen dat deze spitskool ovenschotel met spek en kaas je misschien niet meteen zal aanspreken. Of misschien is dat mijn interpretatie omdat ik zelf spitskool normaal gesproken niet zo lekker vond. Ik heb spitskool echt leren eten door deze ovenschotel. Het spek geeft namelijk zo’n lekkere smaak aan de spitskool en door de spitskool langzaam te smoren wordt hij heerlijk zacht en trekken alle smaken goed in. In combinatie met de aardappelpuree en kaas is dit gerecht echt zo waanzinnig lekker, dat ook al ben je geen liefhebber van spitskool, ik het echt zou proberen! 

Recept spitskool ovenschotel met spek en kaas

spitskool ovenschotel met spek en kaas

3.8 van 10 stemmen
Afdrukken Pin
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1,5 kilo iets kruimige aardappelen geschild en in kleinere stukken gesneden
  • 125 milliliter lauwwarme melk
  • 50 gram roomboter
  • flinke snuf peper en zout
  • snuf nootmuskaat
  • 75 gram geraspte kaas ik gebruik extra belegen

spitskool met spek

  • 1 spitskool
  • 200 gram plakjes ontbijtspek in stukjes gesneden
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • flinke snuf peper en zout
  • 0,5 theelepel uienpoeder
  • 0,5 theelepel knoflookpoeder
  • 1,5 theelepel sambal badjak

Instructies

  • Snijd de spitskool door de helft en daarna weer door de helft. Snijd de harde kern eruit en snijd daarna de spitskool in dunne reepjes. Verhit een klein beetje olie in een hapjespan en bak de spek goudbruin. Haal de spek uit de pan en fruit in het braadvet de uien met de knoflook en sambal. Voeg de spitskool toe en bak dit op middelhoog vuur voor ongeveer 5 minuten. (steeds omscheppen) Breng op smaak met een snuf zout, peper, 1/2 tl uienpoeder en een 1/2 tl knoflookpoeder. Voeg de spek toe en meng alles goed door elkaar. Leg de deksel op de pan, zet het vuur lager en laat 25-30 minuten stoven tot de spitskool zacht geworden is.
  • Kook ondertussen de aardappelen gaar. Giet deze af en stamp ze met de melk, roomboter, snuf peper, snuf zout en een snuf nootmuskaat tot een smeuïge aardappelpuree. Verwarm de oven op 220 graden. Vet een ovenschaal in. Schep de aardappelpuree hierin. Daarop de spitskool met spek en bestrooi vervolgens met de geraspte kaas. Ik strooi er altijd nog extra zwarte peper over en een snufje pul biber (soort chilivlokken). Bak de spitskool ovenschotel in 15 minuten goudbruin. (zet eventueel de laatste paar minuten de grill aan voor een knapperig kaaskorstje)

 

Ovenschotel met spitskool

recept spitskool ovenschotel met spek en kaas
Ook al ben je geen liefhebber van spitskool…..deze ovenschotel zal je zeker weten overtuigen dat het super lekker kan zijn. Beaudine was ook behoorlijk sceptisch maar heeft zelfs 2x opgeschept, dat zegt denk ik wel genoeg 🙂
recept spitskool ovenschotel met spek en kaas
Ik had nog een klein beetje peterselie in huis en ik moet zeggen dat dit super lekker was over de spitskool ovenschotel. Ik zou het er niet speciaal voor halen maar als je regelmatig peterselie eet….dan is het zeker wel een aanrader. Voor wat extra pit bestrooide ik de ovenschotel met extra pul biber. Mmmmmm echt onwijs lekker!

 

Onderstaande ovenschotels vind je misschien ook lekker