Spaghetti in tomatensaus met gehakt is een echte klassieker die je keer op keer kunt maken. Bij ons thuis komt dit gerecht dan ook vaak op tafel. Het is een makkelijke pasta, smaakvol en je hebt er geen gekke ingrediënten voor nodig. Ideaal voor drukke werkdagen!
Als ik even geen zin heb om na te denken over wat we gaan eten, is dit echt mijn go-to. Gezeefde tomaten, gehakt en wat kruiden en je zit zo aan tafel. Iedereen vindt het lekker, en deze pastasaus met gehakt kun je ook makkelijk vooraf maken.
👉 Dit lees je vandaag bij ons:
- Hoe wij deze simpele spaghetti met tomatensaus maken
- Antwoorden op veelgestelde vragen over dit recept
- Welke gehakt en welke pasta zijn het lekkerst?
- Wat eet je erbij?
- Meer lekkere pasta recepten

Hoe maak je de spaghetti in tomatensaus met gehakt
Deze tomatensaus is simpel maar zó vol van smaak. Ik gebruik gezeefde tomaten, knoflook, gerookte paprikapoeder, oregano en een snuf chilivlokken voor wat pit. Wil ik extra uitpakken, dan voeg ik een scheut rode wijn toe. Soms maak ik er ook een romige pastasaus van. Dan voeg ik mascarpone, créme fraîche of een scheutje kookroom toe.
Wil je meer inspiratie voor pastagerechten? Probeer dan ook eens pasta in romige tomatensaus met gehakt of maak de klassieke pasta Carbonara.

Spaghetti in tomatensaus met gehakt
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 350 gram spaghetti
- 1 pak gezeefde tomaten ongeveer 500 ml
- 500 gram gehakt
- 1 ui grof gesnipperd
- 1 rode ui grof gesnipperd
- 4 teentje knoflook fijngehakt
- 15 gram basilicum grof gehakt + eventueel extra ter garnering
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 theelepels gedroogde oregano
- snufje chilivlokken
- 1 theelepel suiker
- flinke scheut rode wijn is optioneel
- extra vierge olijfolie
- 1 groentebouillonblokje
- Parmigiano Reggiano ik gebruik een zakje kant en klare fijn geraspte Parmigiano Reggiano
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verhit een scheutje olie in een hapjespan of grotere koekenpan. Fuit de uien met de chilivlokken, snuf peper en zout kort aan.
- Voeg de knoflook, gerookte paprikapoeder, paprikapoeder en gedroogde oregano toe en bak kort mee.
- Voeg dan het gehakt toe en bak het gehakt voor 5-7 minuten.
- Voeg dan de gezeefde tomaten, suiker en een flinke scheut rode wijn toe. Zet het vuur zachter en laat de saus 1 uur zachtjes pruttelen.
- Kook na 45 minuten dat de pastasaus staat te pruttelen de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing samen met het groentebouillonblokje.
- Schep de gekookte pasta en de grofgehakte basilicum door de pastasaus. Bestrooi voor serveren met de Parmigiano Reggiano.
- TIP: je kunt uiteraard ook iedere andere geraspte kaassoort naar eigen smaak gebruiken.
Notities
Veel gestelde vragen over spaghetti in tomatensaus
Ja hoor, dat doen wij zelf ook vaak. De tomatensaus smaakt zelfs beter als hij even heeft gestaan. Je kunt de saus 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren of tot 3 maanden invriezen. Warm de saus rustig op in een pan en voeg eventueel een scheutje water of wijn toe als hij te dik is geworden.
Kook de pasta in ruim kokend water met een snufje zout en roer af en toe goed door. Giet de pasta direct af zodra hij gaar is en meng hem meteen met de saus. Zo voorkom je dat de spaghetti aan elkaar plakt. Check voor meer tips ons artikel Hoe kook je pasta?
Absoluut! Vervang het gehakt gewoon door vegetarisch gehakt, linzen of fijngehakte champignons voor een heerlijke en voedzame vegetarische variant.
Parmezaanse kaas is de meest klassieke keuze. Wil je een romigere touch? Probeer dan mozzarella, pecorino of een beetje geraspte extra belegen kaas. Voor een extra pittige smaak kun je Grana Padano of blokjes gorgonzola toevoegen.
Welk gehakt is het lekkerst?
Ik gebruik eigenlijk bijna altijd half om half gehakt maar zoals met al onze recepten kan je uiteraard ook kiezen voor een andere gehaktsoort. Je kunt bijvoorbeeld kipgehakt, rundergehakt, lamsgehakt of zelfs vegetarisch gehakt gebruiken. Je kunt uiteraard ook iedere keer afwisselen. Zo smaakt je spaghetti ook iedere keer weer anders!
Welke pasta kan je gebruiken?
Spaghetti is de klassieker, maar ook fusilli, macaroni, penne of tagliatelle zijn lekker. Die nemen de saus goed op en geven een andere structuur aan je maaltijd. Wil je de pasta voedzamer maken? Gebruik dan volkoren pasta of een linzenpasta.
Wat eet je erbij?
Deze spaghetti in tomatensaus met gehakt bevat geen groenten, dus vaak serveer ik er een simpele rucola salade bij. Ik breng rucola op smaak met citroensap, grof zeezout en een snuf zwarte peper. Wil ik uitpakken in het weekend? Dan maak ik er graag een salade caprese bij. Ook lekker erbij is natuurlijk stokbrood met kruidenboter.


Meer lekkere pasta recepten
Ben jij ook dol op lekkere pasta’s? Probeer dan ook eens onze BLT pastasalade, die is zowel (lauw)warm als koud lekker. Wil je een makkelijke pasta ovenschotel maken? Dan is onze tortellini ovenschotel met crispy chili olie echt een aanrader. Wil je eens een “out of the box” pasta maken, dan moet je echt onze pasta met fajita en kip proberen.

Ik ben benieuwd of deze spaghetti in tomatensaus met gehakt ook in jouw favoriete dagelijkse maaltijden komt te staan! Heb jij deze pasta gemaakt? Laat ons dan weten wat je ervan vond 🤗
Heerlijk recept, ook onze favoriet geworden
Beste Moritz,
Wat leuk om te lezen dat deze spaghetti nu een favoriet is 🙂