Salade caprese met geroosterde tomaten

Salade caprese met geroosterde tomaten

Salade caprese met geroosterde tomaten. De heerlijke basilicumolie maakt deze salade helemaal af. Super lekker en super simpel te maken.

salade caprese met geroosterde tomaten

Burrata of mozzarella?

Bij een salade Caprese kun je kiezen tussen burrata of mozzarella. Burrata is super romig en heeft een heerlijke zachte binnenkant die uitloopt als je hem aansnijdt. Dit geeft een luxe en volle smaak aan de salade. Mozzarella is wat steviger en perfect als je een meer traditionele Caprese wilt maken. Beiden varianten zijn heerlijk dus gebruik vooral wat jijzelf lekker vindt. Ben je lactose intolerant? Dan heb je tegenwoordig ook lactosevrije mozzarella. Zo kan je toch van deze salade genieten zonder misselijkheid en buikpijn achteraf.

Eet jij ook graag een salade? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: bietensalade met feta en appel, pastasalade met pesto of maak eens de tomatensalade met pesto en mozzarella klaar.

Recept salade caprese met basilicumolie

salade caprese met geroosterde tomaten

Salade Caprese met geroosterde tomaten en basilicumolie

Deze heerlijke salade Caprese met geroosterde tomaten en basilicumolie is het hele jaar door erg lekker.
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Bijgerecht, Lunch
Keuken: Italiaans, Nederlands
Trefwoord: basilicumolie, buffelmozzarella, burrata, geroosterde tomaten, mozzarella, salade caprese
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

GEROOSTERDE TOMATEN

  • 250 gram sweet cherrytomaten of 300 gram snoeptomaatjes
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 eetlepel honing
  • snufje chilivlokken
  • snuf versgemalen zwarte peper en zout

SALADE

  • 85 gram rucola
  • 2 bollen buratta of mozzarella
  • handje pompoenpitten of pijnboompitten
  • 1/2 citroen

BASILICUMOLIE

  • 15 gram verse basilicumblaadjes
  • 50 milliliter extra vierge olijfolie
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • snuf zeezout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de tomaten over een bakplaat. Drizzle hier extra vierge olijfolie overheen, de honing en bestrooi met de gedroogde oregano, snuf peper, snuf zout en snuf chilivlokken. Meng met je handen alles goed door elkaar.
  • Rooster de tomaten voor ongeveer 15 minuten in de oven. Laat de tomaten iets afkoelen.
  • Mix in een blender of keukenmachine de basilicum met de olijfolie, knoflook en een snufje zout in een blender of keukenmachine. Mix tot een gladde olie. Zeef de olie eventueel voor een fijnere textuur.
  • Verdeel de rucola over een groot bord of mooie serveerschaal. Leg de burrata bollen in het midden en scheur ze voorzichtig open zodat de romige binnenkant zichtbaar wordt.
    Gebruik je mozzarella? Scheur dan de mozzarella in stukken.
  • Verdeel de geroosterde tomaten rondom de burrata. Besprenkel de salade met de basilicumolie. Strooi er wat pompoenpitten, versgemalen zwarte peper, grof zeezout en chilivlokken overheen. Drizzle er ook een beetje citroensap overheen. Eet smakelijk 😋
  • TIP: het is ook lekker om nog wat croutons toe te voegen voor extra bite.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Simpele basilicumolie

Wat deze salade Caprese extra lekker maakt is een heerlijke zelfgemaakte basilicumolie. Het is heel simpel: blend verse basilicum met olijfolie, knoflook en een snufje zout. Zo krijg je een prachtige groene olie die bomvol smaak zit. Deze olie maakt je gerecht niet alleen lekkerder maar het ziet er ook meteen heel mooi uit. Ik gebruik deze simpele basilicumolie ook vaak over mijn pizza’s.

Salade caprese met geroosterde tomaten

salade caprese met geroosterde tomaten