Romige wortelsoep met courgette. Deze soep is super gezond, simpel te bereiden en je kunt de soep eventueel helemaal vegan maken.
Met deze soep is het geen straf om lekker veel groenten te eten. Ik zeg smullen maar 🙂
Wortelsoep met courgette
Nu de dagen korter en helaas ook vaak regenachtiger worden is er niets lekkerders dan een kom warme soep. Deze wortelsoep met courgette is niet alleen ontzettend lekker maar je krijgt ook meteen veel vezels binnen.
Naast vezels bevatten wortelen ook veel vitamine A, bètacaroteen en antioxidanten. Wist je trouwens dat wortelen één van de meest gegeten groenten is in Nederland.
De meeste mensen eten wortelen vaak rauw met eventueel een dip erbij maar wortelen kun je ook prima warm eten. Ze zijn bijvoorbeeld heerlijk geroosterd uit de oven, in baksels zoals muffins maar ze zijn ook zalig in een soep.
Nog een voordeel van deze soep is dat het ook goed voor je portemonnee is!
Eet jij ook graag wortelen? Probeer dan ook eens de volgende recepten: trabake met aubergine, wortel en Za’atar, romige pompoensoep met wortel of maak eens de traybake met bietjes en wortel.
Romige wortelsoep
Om de wortelsoep extra romig te maken voeg ik nog room toe. Zelf gebruik ik plantaardige room maar je kunt ook kokosmelk, gewone kookroom, slagroom, sojaroom of haverroom gebruiken. Ga vooral zelf experimenteren welke room jij het lekkerste vindt in de wortelsoep
Recept romige wortelsoep met courgette
Romige wortelsoep met courgette
Equipment
- 1 soeppan of stoofpan (niet te groot)
Ingrediënten
- 500 gram wortelen ik gebruikte winterpeen maar andere wortelen kan ook
- 1 courgette
- 3 teentjes knoflook
- 1 rode ui gesnipperd
- snufje chilivlokken
- 1,5 groentebouillonblokje
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1,5 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1,5 theelepel gemberpoeder
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout optioneel
- 1 theelepel suiker optioneel
- 250 mililiter kookroom ik gebruikte plantaardige kookroom
- 700 mililiter heet water
Instructies
- Halveer in de lengte de winterpeen en snijd in stukjes. Doe dit hetzelfde bij de courgette.
- Verhit een scheutje olie in een stoof of soeppan en fruit de uien aan.
- Voeg de stukjes wortel en courgette toe samen met alle specerijen en de knoflook. Bak dit voor 3-5 minuten.
- Voeg de verkruimelde bouillonblokjes toe samen met de suiker en hete water. Breng de soep aan de kook, zet het vuur zachter en laat 20 minuten zachtjes pruttelen.
- Pureer de soep met een staafmixer. Voeg de kookroom toe en roer dit door de soep.
- Serveer de romige tomatensoep met courgette eventueel met fijngehakte koriander, peterselie of basilicum.
- Eet smakelijk!
- TIP: voeg niet alle kookroom in 1x toe maar bewaar een beetje ter garnering.
Gebruik specerijen voor lekker veel smaak
Om de soep extra veel smaak te geven kun je verschillende specerijen toevoegen. Ik heb dit keer gerookte paprikapoeder, gemberpoeder en kerriepoeder gebruikt.
Je zou eventueel ook komijn en/of korianderpoeder kunnen toevoegen. Wil je de soep een mooie gele kleur geven? Voeg dan een halve eetlepel kurkuma toe.
Romige soep
Als je zin hebt in een heerlijke, gezonde en romige soep….. probeer dan deze wortelsoep met courgette eens. Je kunt trouwens in plaats van courgette ook paprika toevoegen of gebruik zowel courgette als paprika. Hoe meer groenten hoe beter 🙂
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken