Orzo, Boursin en prei in één pan? Klinkt simpel, en dat is het gelukkig ook. Deze romige orzo met Boursin en prei maken wij thuis vaak op drukke dagen. Romig, smeuïg en boordevol smaak. Perfect voor als je lekker wilt eten, maar geen zin hebt in veel gedoe. Het scheelt je ook nog eens afwas. 😜

Wil je meer snelle inspiratie voor avondmaaltijden? Bekijk dan zeker ook onze recepten voor makkelijke maaltijden of duik in al onze orzo recepten.
Waarom wij deze romige orzo zo graag eten
De combinatie van zachte orzo, romige Boursin en gebakken prei is gewoon ultiem comfort food. Omdat je de orzo direct in bouillon kookt, krijgt hij lekker veel smaak. De Boursin smelt er naderhand perfect doorheen zodat je een super smeuïge saus krijgt.

Als jij net zoals ons ook dol bent op romige pastamaaltijden, probeer dan ook eens onze romige pasta met prei, spek en Boursin.
Recept orzo met Boursin en prei

Romige orzo met Boursin en prei
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 300 gram orzo
- 2 stuks prei gewassen en fijngesneden
- 250 gram champignons in plakjes gesneden
- 200 gram snoeptomaatjes gehalveer
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 150 gram Boursin Knoflook & Fijne kruiden
- 1 groentebouillonblokje
- 750 milliliter heet water
- 1 theelepel kerriepoeder
- olijfolie
- snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 200 gram gerookte spekreepjes of blokjes… maak niet uit!
EXTRA'S EN OPTIONEEL
- flinke hand verse basilicum fijngehakt
- snufje chilivlokken
- geraspte kaas
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verhit een beetje olijfolie in een hapjespan of grotere koekenpan. Fruit de ui tot ze glazig zijn. (1-2 minuten) Voeg de champignons, tomaat en knoflook toe en bak voor 3-4 minuten. Voeg de prei en knoflook toe en bak nog eens 3-4 minuten.
- Voeg de orzo toe en bak kort mee. Voeg het hete water en een verkruimeld groentebouillonblokje toe en roer alles door.
- Laat de orzo 10 minuten zachtjes koken zonder deksel op de pan. Let op! Blijf erbij en roer regelmatig door! Net zoals risotto. Orzo heeft sterk de neiging om te gaan aankoeken. Dus loop niet tussendoor weg!
- Bak ondertussen in een droge koekenpan de spekreepjes knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Wanneer de orzo bijna al het vocht heeft opgenomen, voeg dan de Boursin en kerriepoeder toe. Roer goed door en laat de Boursin smelten tot je een romige saus hebt. Proef en breng eventueel het gerecht op smaak met peper en zout.
- Serveer de orzo met Boursin en prei over 4 borden. Verdeel de knapperige spekjes eroverheen en bestrooi eventueel verse basilicum, zwarte peper en/of chilivlokken. Eet smakelijk! 😋
Notities
Veelgestelde vragen over deze romige orzo avondmaaltijd
Orzo is een kleine pastasoort die eruitziet als rijst. Je kookt orzo net als gewone pasta. Doordat het zoveel vocht opneemt, is het perfect voor romige gerechten zoals deze orzo met Boursin en prei. Zie het als een soort risotto maar dan met een iets grotere korrel.
Ja, dat kan zeker. Gewone roomkaas geeft een iets neutralere smaak. Gebruik je een andere kruidenroomkaas, let dan op dat de smaken een beetje passen bij de orzo en prei. Boursin blijft onze favoriet voor dit gerecht, maar variëren kan prima!
Naast champignons zijn spinazie, courgette of doperwten goede keuzes. Voeg vooral groenten toe die jij zelf lekker vindt!
Tip van ons: Dit gerecht is het allerlekkerst als je het vers maakt en meteen opeet. Opwarmen raden we niet echt aan, omdat de orzo dan stevig en compact wordt.
Bij ons thuis vindt iedereen deze orzo lekker
Als je ons langer volgt dan weet je misschien dat onze jongste dochter een vrij lastige eter kan zijn. Zelfs Amaranthe die normaal niet zo van prei houdt eet haar bord gewoon helemaal leeg. Dus heb je lastige eters? Probeer dan zeker een keertje deze romige orzo met Boursin en prei. Het kost je weinig moeite om te maken en hopelijk lust bij jou thuis ook iedereen deze avondmaaltijd.
Lekker variëren kan altijd
Zin om een beetje te variëren? Hier thuis bakken we er soms kleine stukjes kipfilet bij in plaats van gebakken spekjes. Breng de kipblokjes op smaak met paprikapoeder, kerriepoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, peper en zout. Eet je liever deze maaltijd vegetarisch? Tegenwoordig kun je ook heel makkelijk vegetarische spekjes krijgen die je even knapperig bakt.
Heb je geen prei in huis? Geen probleem! Courgette of verse spinazie passen er ook perfect bij. Ben je fan van snelle, kruidige maaltijden? Dan moet je zeker eens onze Tex-Mex rijst met kip proberen!

Heb je een drukke dag? Weinig zin om uitgebreid te koken? Dan hoop ik dat onze orzo met Boursin in de smaak gaat vallen. Bestrooi eventueel vlak voor serveren nog met extra kaas. Wij genieten er in ieder geval heel erg graag van en jij binnenkort hopelijk ook! Eet smakelijk alvast. 😋
We vinden het erg leuk ons je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest! Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.