Een ideale maaltijd als het zomers weer is, is deze gezonde rijstsalade met groenten. Je hebt deze heerlijke rijstsalade zo gemaakt en je kan de salade ook prima een dag van te voren maken. Serveer dus eens een rijstsalade bij de bbq in plaats van stokbrood met kruidenboter of een aardappelsalade. Allebei ook erg lekker natuurlijk maar een beetje afwisseling kan nooit kwaad 😉 Bij deze rijstsalade maakte ik pittige biefstuk spiezen die ik Jan Willem even heb laten grillen op onze barbecue. Heb je nu geen bbq, bak de biefstuk dan gewoon in een grillpan of koekenpan.
TIP: Biefstuk is natuurlijk niet echt goedkoop, dus je zou eventueel ook in plaats van biefstuk bijvoorbeeld kip kunnen gebruiken. Uiteraard moet je de kip dan wel langer laten garen dan biefstuk. De rijstsalade zelf is geheel vegetarisch, dus je hoeft er natuurlijk geen vlees bij te serveren.
recept gezonde rijstsalade
rijstsalade met doperwten, paprika en komkommer
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 200 gram pandanrijst
- 100 gram diepvries doperwtjes
- 3 stengels bosuit fijngehakt
- 1 avocado in blokjes gesneden
- 1 gele paprika in blokjes gesneden
- 75 gram geraspte wortel
- 1/3 komkommer in kleine stukjes gesneden
- 1 kleine rode ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1/2 eetlepel sambal badjak
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel chilisaus
- 2 eetlepels sushi azijn
- 1 eetlepel mirin
- 1 theelepel sesamolie optioneel
- snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- snuf zwarte sesamzaadjes optioneel
Instructies
- Kook de rijst gaar volgens de beschrijving op de verpakking en laat helemaal afkoelen (dit kan je dus ook prima een dag van te voren doen)
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Fruit de uien met de knoflook en een snuf peper en zout. Voeg de doperwten toe met de sambal, ketjap manis, honing en chilisaus. Laat dit 3 minuten pruttelen.
- Meng de rijst met de doperwten, sushi azijn, mirin, eventueel de sesamolie, lente ui, paprika, geraspte wortel en komkommer. Breng op smaak met peper en/of zout. Voeg vlak voor serveren de stukjes avocado toe en bestrooi eventueel met een klein beetje zwarte sesamzaadjes.
- TIP: ook lekker met nog extra fijngehakte rode peper als je van een beetje pit houdt.
TIP: Je kan voor dit recept prima “oude” rijst gebruiken….oftewel rijst wat een dag van te voren klaargemaakt is. Mocht je dus een rijstmaaltijd eten, maak dan een portie extra en maak de volgende dag deze koude rijstsalade. Ik gebruikte pandan rijst maar wil je luchtigere rijstsalade, gebruik dan basmati rijst. Wil je het helemaal gezond eten, gebruik dan zilvervliesrijst.
zomerse rijstsalade met groenten
Als het heel warm weer buiten is, dan heb je vaak geen trek in zware maaltijden en al helemaal geen fut om lang in de keuken te staan. Ideaal is dan deze frisse en gezonde rijstsalade. Wij vinden het erg lekker om wat zwarte sesamzaadjes over de rijstsalade te bestrooien. Dit geeft echt een Aziatische smaak. Je kan eventueel ook gebakken uitjes gebruiken of gewone sesamzaadjes.
De Aziatische biefstuk paste echt perfect bij de rijstsalade. De marinade voor de biefstuk ga ik zeker in meer gerechten gebruiken…..die beviel namelijk super goed! Bestrooi de biefstuk met wat vers gesneden lente-ui, rode peper en Seroedeng Sedap. Dit is gewoon verkrijgbaar bij de AH.