Plaattaart met witte asperges en ham – perfect voor een makkelijke avond

Plaattaart met witte asperges en ham – perfect voor een makkelijke avond
Direct naar recept
avondeten, Bijgerecht, Lunch
Nederlands
Deze tijd ben jij bezig: 10 minuten
Totale bak/stoof tijd: 45 minuten
Deze plaattaart met witte asperges en ham is echt een feestje om te eten. Serveer er eventueel een kom soep bij voor een complete avondmaaltijd.

Deze plaattaart met witte asperges en ham is een echte favoriet bij ons thuis. De bodem is heerlijk krokant, belegd met een romige Vadouvan-crème fraîche en flinterdunne ham. We konden er niet vanaf blijven… er werd zelfs geloot om het laatste stukje!

plaattaart met witte asperges en ham

Andere lekkere recepten met witte asperges

Recept plaattaart met witte asperges en ham

plaattaart met witte asperges en ham

Plaattaart met witte asperges en ham

Deze plaattaart met witte asperges en ham is echt een feestje om te eten. Serveer er eventueel een kom soep bij voor een complete avondmaaltijd.
Vind jij dit recept lekker?
Print Recept Pinterest Bewaar in jouw kookboek
Gang: avondeten, Bijgerecht, Lunch
Keuken: Nederlands
Trefwoord: ham, plaattaart, Vadouvan, witte asperges
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Servings: 1 plaattaart

Equipment

  • 1 bakplaat

Wat heb je nodig (ingrediënten)

  • 1 rol kant en klaar bladerdeeg
  • 400 gram witte asperges geschild en kontje eraf gesneden
  • 125 gram crème fraîche
  • 2 theelepels Vadouvan
  • 100 gram ham
  • 1/2 rode ui in dunne halve ringen gesneden
  • 100 gram extra belegen kaas geraspt
  • handje verse basilicum grof gehakt

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Kook de asperges in ongeveer 4-5 minuten beetgaar. Giet de asperges af, laat goed uitlekken en dep ze vervolgens goed droog. 
  • Meng de crème fraîche met de Vadouvan en snufje versgemalen zwarte peper. 
  • Rol het bladerdeeg uit inclusief bakpapier op een bakplaat. Vouw de randen van het deeg iets naar binnen toe. (Laat de bladerdeeg even 5 minuten op kamertemperatuur komen voordat je hem uitrolt)
  • Smeer de crème fraîche uit over het bladerdeeg. Verdeel de witte asperges, ham en rode ui over het bladerdeeg. Bestrooi met de geraspte kaas en eventueel een snuf versgemalen zwarte peper.
  • Bak de plaattaart in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat de plaattaart iets afkoelen, bestrooi met een beetje grof gehakte basilicum en eet smakelijk!

Notities

TIP: Ik gebruik zelf altijd lactosevrije crème fraîche, omdat ik daar beter op reageer. Werkt super in dit recept en de smaak blijft heerlijk romig.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Veelgestelde vragen over deze plaattaart

Kan ik groene asperges gebruiken in plaats van witte asperges voor deze plaattaart?

Ja, je kunt groene asperges gebruiken in plaats van witte asperges. Groene asperges hebben een iets andere smaak en hoeven niet geschild te worden. Witte asperges daarentegen moet je goed schillen om taaie draden te voorkomen. Lees hier hoe je dat het beste doet: hoe schil je witte asperges?. Houd er ook rekening mee dat de kooktijd iets verschilt; groene asperges zijn meestal sneller gaar dan witte.

Hoe voorkom ik dat het bladerdeeg zompig wordt door het vocht van de asperges?

Om te voorkomen dat het bladerdeeg zompig wordt, kun je het volgende doen:​ Laat de asperges goed uitlekken en dep ze goed droog. Prik met een vork gaatjes in het midden van het bladerdeeg om te voorkomen dat het te hoog rijst tijdens het bakken.​ Je kunt ook de bodem eerst even 10 minuten voorbakken voordat je de bodem belegt.

Kan ik de plaattaart van tevoren bereiden en later opwarmen?

Ja, je kunt de plaattaart van tevoren bereiden en later opwarmen. Bewaar de afgekoelde plaattaart in de koelkast en verwarm deze voor het serveren in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 10 minuten. Houd er echter rekening mee dat de textuur van het bladerdeeg het beste is wanneer de taart vers wordt gegeten.

Zijn er vegetarische alternatieven voor de ham in dit recept?

Zeker, voor een vegetarische variant kan je de ham vervangen door ingrediënten zoals: zongedroogde tomaten, gegrilde paprika, spinazie, champignons of gebruik plantaardige ham.

Hopelijk ga jij net zo smullen van deze plaattaart als wij thuis doen. Wanneer er geen witte asperges meer verkrijgbaar zijn kan je de plaattaart eventueel ook maken met groene asperges.

Wat is Vadouvan en waarom gebruiken wij het?

Een plaattaart met witte asperges is altijd erg lekker. Tenminste als je net zoals ons gek bent van witte asperges. Dit keer heb ik de bodem van de plaattaart ingesmeerd met crème fraîche, wat ik eerst op smaak heb gebracht met Vadouvan en zwarte peper. Daardoor krijgt de plaattaart echt super veel smaak!

Vadouvan is een Indiase curry specerijenmix met een Franse twist. Wij zijn al een tijdje echt helemaal verzot op deze specerijenmix. De mix bestaat uit ui, mosterdzaad, knoflook, kurkuma, kardemom, fenegriekzaad, komijnzaad, venkelzaad, kaneel, chili, dragon, kruidnagel en laurier.

Tips voor variaties en het gebruik van ham

Welke ham je gebruikt is uiteraard helemaal naar eigen wens/smaak. Zelf ik heb plakjes flinterdunne achterham gebruikt. Je kunt ook beenham, achterham, schouderham of Yorkham gebruiken. In plaats van ham is het ook lekker om spek te gebruiken. Ga dus lekker experimenteren en wissel vooral af in beleg. Zo smaakt je plaattaart iedere keer weer anders. Uiteraard kan je ook plantaardige ham gebruiken.

Ga jij deze plaattaart maken? Laat het ons weten!

plaattaart met ham en witte asperges