Plaattaart met prei en spekjes. Behalve prei gaat er op de plaattaart ook nog paprika en champignons. Dus geniet zonder schuldgevoel!
Plaattaart met prei
Ik heb het al vaker vermeld maar een plaattaart is echt een heerlijk borrelhapje, eet een stuk tijdens de lunch of serveer als aanvulling bij een soepmaaltijd.
Het is ook ideaal om restjes groenten op te verwerken. Zo had ik nog een prei liggen, een half verlepte paprika en een half bakje kastanje champignons die op moesten. Gelukkig een combinatie wat erg lekker is bij elkaar.
Voel je echter vrij om eventueel andere groenten te gebruiken. Zo zijn bijvoorbeeld plakjes aubergine met courgette ook erg lekker.
Ook lekker is om een plaattaart met smeerkaas en prei te maken.
Vegetarische spekjes
Dit keer heeft de plaattaart met spekjes een vegetarische twist. Wij kregen pasgeleden een pakketje opgestuurd met plantaardige spekjes en plantaardige bacon van het Franse merk La Vie.
Ik was behoorlijk sceptisch want de plantaardige tonijn die we pasgeleden geproefd hadden vonden we niet zo lekker.
Hoe anders was dat met deze spekjes….ze ruiken als spek, proeven als spek en smaken als spek. Het enige minpuntje wat ik kan benoemen is dat de structuur zachter blijft als “echte” uitgebakken spekjes. Daarom wil ik dit merk toch even benoemen, want wanneer je vegetarische spekjes wilt gebruiken dan kan ik deze echt oprecht aanraden.
Voor deze plaattaart bak ik de plantaardige spekjes eerst even kort en krokant aan in de koekenpan. Wanneer je echte spekjes gebruikt zou ik dit ook adviseren.
Recept plaattaart met prei en spekjes
Plaattaart met prei en spekjes
Equipment
- 1 bakplaat
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg
- 1 prei gewassen en in halve ringen gesneden
- 1 paprika in blokjes gesneden
- 125 gram kastanje champignons in plakjes gesneden
- 100 gram geraste kaas ik gebruikte extra belegen kaas
- 150 gram gerookte spekreepjes of blokjes ik gebruikte dus vegetarische spekjes
- 70 gram tomatenpuree = klein blikje
- 2 eetlepels ketchup
- snuf versgemalen zwarte peper en zout
- snufje chilivlokken
- 2 theelepels gedroogde oregano
- handje verse peterselie fijngehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de spekjes krokant. (de vegetarische spekjes heb ik maar 4-5 minuten gebakken op redelijk hoog vuur) Wanneer je echt spek gebruikt voeg dan geen olie toe en bak iets langer.
- Rol het bladerdeeg inclusief bakpapier uit op een bakplaat. Vouw de randen van het deeg iets naar binnen toe. (laat het bladerdeeg even 10-15 minuten op kamertemperatuur komen voordat je het uitrolt)
- Meng de tomatenpuree met de ketchup, gedroogde oregano, peper, zout, chilivlokken en smeer dit over het bladerdeeg uit.
- Verdeel de prei, champignons en paprika over het bladerdeeg. Verdeel dan de vegetarische spekjes en kaas eroverheen.
- Bak de plaattaart in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en gaar. Bestrooi vlak voor serveren de plaattaart met verse peterselie.
- Eet smakelijk!
- TIP: smeer eventueel de randen van het bladerdeeg in met geklust ei voor een mooie goudbruine kleur.
Plaattaart met prei en spekjes
Wat is een plaattaart zonder kaas?
Goudse kaas, (extra) belegen of zelfs een pittige kaas zoals Parmezaanse kaas voegt een heerlijke smaak toe aan deze plaattaart met prei en spekjes.
Als je van een romige textuur houdt, kun je eventueel ook een beetje crème fraîche of mascarpone over de vulling verdelen voordat je de taart in de oven plaatst.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken