Zin in een makkelijke maaltijd die iedereen lekker vindt? Deze pasta in romige tomatensaus met gehakt is bij ons thuis grote favoriet. Binnen 30 minuten staat hij op tafel en hij smaakt alsof je er veel langer voor in de keuken hebt gestaan. Een snel recept met volle smaak! Daar houden wij van. 😋

Wij eten bij deze pasta graag stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter
Deze romige pastasaus met gehakt wil je maken
De tomatensaus is heerlijk romig doordat ik op het het laatst nog roomkaas toevoeg. Hierdoor krijgt de saus niet alleen extra smaak, maar ook een mooie volle structuur. Wil je liever iets lichter? Dan kun je natuurlijk ook een light roomkaas gebruiken. Geen fan van roomkaas? Mascarpone of crème fraîche werkt ook goed. Zo kun je het recept makkelijk aanpassen aan jouw voorkeur.
Bij ons thuis zeggen we altijd “roomkaas”, maar je zou het ook kunnen kennen als zuivelspread. Belangrijk: gebruik in dit recept geen Monchou, want dat is echt te stevig en te zoetig van smaak.
💡Extra tip: gebruik eens kruidenroomkaas of kruidenzuivelspread. Dat geeft de saus meteen nog veel meer smaak.

Pasta in romige tomatensaus met gehakt
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 350 gram pasta naar keuze
- 300 gram gehakt ik gebruik rundergehakt
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 theelepel suiker optioneel
- 70 gram tomatenpuree = klein blikje
- 1 blik tomatenblokjes
- 150 gram roomkaas/zuivelspread
- 1 bol mozzarella in stukjes gescheurd of gesneden
- handje verse basilicum fijngehakt
- 1 groentebouillonblokje
- olie
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verhit een scheutje olie in een hapjespan en fruit de uien met de knoflook, versgemalen zwarte peper, zout en sambal.
- Voeg het gehakt toe samen met de paprikapoeder, kerriepoeder en gedroogde Italiaanse kruiden. Bak ongeveer 5 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en suiker (optioneel) toe en laat de saus 15 minuten zachtjes koken zonder deksel op de pan.
- Kook ondertussen de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing samen met het bouillonblokje. Giet de pasta af.
- Roer de roomkaas/zuivelspread door de saus en schep de gekookte pasta erdoorheen. Serveer met de stukjes mozzarella en fijngehakte basilicum.
Veelgestelde vragen over deze pasta in romige tomatensaus met gehakt
Penne of fusilli zijn ideaal, omdat de romige saus goed aan de ribbeltjes blijft hangen.
Je kunt de saus al eerder klaarmaken en bewaar hem luchtdicht in de koelkast (2 dagen) dan hoef je alleen nog de pasta te koken.
Invriezen raad ik niet aan omdat de saus met de roomkaas dan gaat schiften en minder lekker wordt.
Welk gehakt gebruik je voor dit pastarecept?
Ik gebruik zelf het liefst rundergehakt, maar je kunt ook prima kiezen voor half om half gehakt of kipgehakt. Zelfs lamsgehakt geeft een heerlijke twist aan dit gerecht. Wil je het liever vegetarisch maken? Dan is vegetarisch gehakt een prima alternatief. De meeste soorten zijn tegenwoordig zo goed qua structuur en smaak, dat zelfs onze meiden het verschil amper proeven.

Pasta in romige tomatensaus met of zonder groente?
In de basis zit er geen groente in dit recept. Maar als je het gerecht toch wat groener wilt maken, kun je eenvoudig een zak Italiaanse roerbakgroente toevoegen. Ook lekker: een frisse salade Caprese ernaast of gegrilde groenten uit de oven.
Andere lekkere pasta recepten
Ben jij net als wij dol op pasta? Dan is het zeker de moeite waard om ook eens onze pasta met geroosterde groenten en chorizo, de penne met tonijn in tomatensaus of de vegetarische pasta met champignonroomsaus te proberen. Stuk voor stuk makkelijke én smaakvolle recepten die hier thuis regelmatig op tafel staan.

Deze pasta in romige tomatensaus met gehakt is bij ons thuis echt een blijvertje. Heb jij hem al geprobeerd? We zijn benieuwd wat jij ervan vindt.