Pasta carbonara. Deze heerlijke pasta avondmaaltijd met heel veel kaas, ei, spek en zwarte peper maak maak je heel simpel zelf thuis klaar.
Simpel eten kan toch zo ongelofelijk lekker zijn. Italianen zijn daar echt meester in! Deze pasta carbonara is dan ook een feestje om te eten.
Zonder room
De echte Italiaanse pasta carbonara maak je zonder room én toch is de pasta super romig. Dit komt door de combinatie van de eieren met kaas en een beetje kookvocht van de pasta. Zelf mag ik helaas deze pasta niet eten vanwege de eieren maar des te meer hebben Jan Willem en Beaudine 😜
Welk spek gebruiken
In Italië wordt meestal guanciale gebruikt. Dit is spek van varkenswang wat op smaak gebracht wordt met zout en specerijen waaronder veel zwarte peper. Hierdoor is het spek super smaakvol. Tegenwoordig verkoopt sowieso de AH dit spek. Je kunt echter ook pancetta of gewoon normale spekblokjes gebruiken.
Eet jij ook graag een pasta als avondmaaltijd? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: pasta pesto met kip, spaghetti in tomatensaus met gehakt of maak eens de pasta met prei en spekjes.
Recept pasta carbonara
Pasta Carbonara
Ingrediënten
- 350 gram spaghetti
- 1 groentebouillonblokje
- 300 gram guanciale in blokjes gesneden
- 1 teentje knoflook geraspt
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 40 gram Parmigiano reggiano fijngerastp
- 60 gram Grana Padano
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- 100 milililiter kookvocht van de pasta
GARNERING:
- paar takjes peterselie fijngehakt
- snuf versgemalen zwarte peper
- Parmigiano reggiano fijn geraspt
Instructies
- Meng in een grote mengkom de eieren met de eidooiers, flinke snuf versgemalen zwarte peper, fijngeraspte parmigiano reggiano en de Grana Padano fijn geraspt. (Echt een grote kom gebruiken want de spaghetti voeg je later ook toe aan de mengkom)
KOOK DE SPAGHETTI:
- Breng een grote pan water aan de kook samen met het groentebouillonblokje. Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet de pasta af maar bewaar minimaal 100 ml kookvocht. (Die heb je straks nog nodig)– Het groentebouillonblokje is niet authentiek Italiaans maar geeft wel een lekkere smaak
WANNEER DE PASTA KOOKT, BAK DE SPEK KROKANT:
- Verhit een koekenpan op het vuur en bak de pancetta ZONDER olie goudbruin en krokant. Als de Pancetta bijna klaar is voeg dan de knoflook toe voor meer smaak en bak heel kort mee.
GA VERDER MET HET MAKEN VAN DE PASTA CARBONARA:
- Voeg aan de pan met spek de spaghetti toe en roer even alles goed door elkaar. Schep de spaghetti met het spek in de mengkom, voeg 100 ml kookvocht toe en mix alles goed door elkaar, blijf ongeveer 1 minuut roeren tot het een romige pasta wordt.
- Schep de pasta over op 4 borden/kommen en bestrooi eventueel met extra zwarte peper, extra fijn geraspte Parmigiano reggiano en een beetje fijngehakte peterselie. Eet smakelijk 😋
- TIP: ik plaats van Parmigiano en Grana Padano kan je ook 100 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas gebruiken. – ik ga vaak voor makkelijk en koop vaak kant & klaar zakjes met Parmigiano en Grana Padano poeder.
Welke pasta gebruiken
In principe gebruik je voor een pasta carbonara spaghetti. Echter ben ik niet zo van de regeltjes en vind ik dat je de pasta ook prima kunt maken met linguine of zelfs met penne, rigatoni of farfalle. Is het dan authentiek Italiaans? Nope! Is het dan ook erg lekker? Yep! Door te variëren met verschillende soorten pasta smaakt namelijk je avondmaaltijd iedere keer weer net eventjes anders.
Simpele pasta carbonara
Heb je weinig tijd om te koken maar wil je wel ontzettend lekker eten? Dan zou ik echt een keertje deze simpele pasta carbonara klaarmaken. Een kind kan de was doen 😊
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.
Lekker
Het was zeker erg lekker 🙂 Ik maak het met liefde voor je!
Beste Pasta Carbonara
Het was echt smullen! Jammer dat ik er alleen niet zoveel van mag/kan eten 🙂