Deze paksoi stamppot met Indische spek is een samensmelting van de Nederlandse en Aziatische keuken. Paksoi vind ik persoonlijk echt een heerlijke groente. Door zijn korte bereidingstijd is de groente erg geschikt om te wokken en zo kennen de meeste mensen paksoi. Maar wist je dat paksoi ook heerlijk is om rauw door een stamppot te verwerken. Je krijgt dan een heerlijke frisse smaak en een knapperige bite aan je stamppot. Ben je echt geen fan van paksoi, dan kan je de stamppot uiteraard ook gewoon met rauwe andijvie of sla maken.
recept paksoi stamppot met Indische spek
Paksoi stamppot met Indische spekjes
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 1,5 kilo kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
- 125-150 milliliter Melk
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- flinke snuf nootmuskaat
- 75 gram geraspte kaas
- klontje roomboter optioneel
- 1 stronk paskoi fijngesneden
INDISCHE SPEKBLOKJES
- 3 stuks speklappen in blokjes gesneden
- bloem
- snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- 3 sjalotjes gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 1/2 eetlepel sambal badjak
- 2 eetlepels chilisaus
- 1 eetlepel sojasaus
- seroendeng optioneel
- rode peper optioneel
- 3 eetlepels ketjap manis
Instructies
- Kook de aardappelen gaar en giet ze af. Stamp de aardappelen met 125 ml melk, flinke snuf peper, zout en nootmuskaat. (eventueel met een klontje roomboter) Spatel de geraspte kaas erdoorheen samen met de fijngesneden paksoi (ook het groen van de paksoi gebruiken)
- Terwijl de aardappelen koken maak je de Indische spekblokjes klaar: Meng de spekblokjes met een beetje bloem en een flinke snuf peper en zout. Verhit een scheutje olie en een klein beetje roomboter in een wok of hapjespan. Bak de spekblokjes gaar en krokant. Haal de spekblokjes uit de pan. Fruit in het overgebleven braadvet de sjalotjes met de gember en knoflook. Voeg de ketjap manis, sojasaus, chilisaus en sambal badjak toe. Bak dit even kort mee. (1 a 2 minuten). Voeg de spekblokjes toe en roer goed door de saus.
- Schep de paksoi stamppot op, daaroverheen de Indische spekblokjes en bestrooi met seroendeng en eventueel rode peper.
Wij eten eigenlijk bijna nooit speklappen maar voor deze Indische spekblokjes maak ik graag een uitzondering. Ik vind spek alleen lekker wanneer het niet te dik is en wanneer het spek echt goed knapperig is. Voor deze Indische spekjes gebruikte ik 3 speklappen, die ik in dobbelsteen grote blokjes heb gesneden. Door ze eerst door het bloem te halen, alvorens te bakken, krijg je echt een knapperig korstje aan het spek. Beaudine vond de smaak heerlijk maar de structuur niet zo. Je zou dus in plaats van speklappen ook kip of varkenshaas kunnen gebruiken.
Zomerse stamppot met paksoi
Een paksoi stamppot is misschien niet zo voor de hand liggend maar het is echt super lekker en absoluut een aanrader om eens te proberen. De combinatie van het frisse van de paksoi met het zoet-pittige van de Indische spekjes is heel verrassend om te eten.
Erg lekker is om nog een beetje verse rode peper en Seroendeng over het gerecht te strooien. Hierdoor is het allesbehalve saai om een stamppot te eten. Dus stap eens uit je comfort zone.
Andere lekkere stamppot recepten
- klik op de foto om naar het desbetreffende recept te gaan
BLOEMKOOL STAMPPOT MET PITTIGE GEHAKTBALLETJES:
PREI STAMPPOT MET PITTIGE PULLED CHICKEN:
SPRUITJES STAMPPOT MET KETJAP GEHAKTBALLETJES:
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.