Romige oesterzwammen stoof met doperwten

Romige oesterzwammen stoof met doperwten
Deel met je vrienden:

Bij een stoof recept denk je misschien dat het uren duurt om te bereiden. Deze romige oesterzwammen stoof met doperwten heeft maar max een half uurtje bereiding nodig. Doordat oesterzwammen lekker stevig van structuur zijn mis je absoluut geen vlees. Daarom worden oesterzwammen ook zo vaak als “vlees vervanger” gebruikt. Behalve oesterzwammen gaan er in deze stoof ook nog kastanjechampignons.

Qua groente heb ik gekozen om diepvries doperwtjes te gebruiken. Ook lekker is om eventueel diepvries worteltjes en doperwtjes te gebruiken. Dit recept bewijst wat mij betreft maar echt weer eens hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.

romige oesterzwammen stoof met doperwten

Romige oesterzwammen stoof

Als je ons langer volgt dan weet je inmiddels wel dat wij van kruidig en pittig eten houden. Deze oesterzwammen stoof is dus niet alleen romig van structuur en smaak maar ook lekker kruidig. Ik voeg namelijk nog een aantal heerlijke specerijen toe zoals paprikapoeder, kerriepoeder en gedroogde tijm. Uiteraard mag een gefruit uitje en knoflook ook niet ontbreken. Tevens gaat er nog heerlijke grove mosterd door de stoof. Aan smaak dus geen gebrek.

Recept romige oesterzwammen stoof met doperwten

romige oesterzwammen stoof met doperwten

Romige oesterzwammen stoof met doperwten

Romige oesterzwammen stoof met doperwten en kastanjechampignons. Lekker bij pasta, rijst of om te dippen met brood.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Gang: avondeten
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: champignons, doperwten, kastanjechampignons, oesterzwammen, stoof, vegetarische recepten, vegetarische stoof
Porties: 4 personen

Equipment

  • 1 hapjespan

Ingrediënten

  • 300 gram oesterzwammen
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 300 gram diepvries doperwtjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 400 milliliter kokosmelk of kookroom/slagroom
  • 100 millililer witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel bloem flinke theelepel gebruiken
  • 1 theelepel paprikapoeder flinke theelepel gebruiken
  • 1 theelepel kerriepoeder flinke theelepel gebruiken
  • 1 theelepel gedroogde tijm flinke theelepel gebruiken
  • 2 theelepels grove mosterd
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • 1 groentebouillonblokje
  • flinke snuf pul biber of chilivlokken
  • handje verse peterselie fijngehakt
  • olijfolie

Instructies

  • Verwijder de steel van de oesterzwammen en scheur of snijd de oesterzwam in dunne reepjes. Snijd de kastanjechampignons in partjes.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpan. Bak de uien met de oesterzwammen, champignons, knoflook en een flinke snuf versgemalen zwarte peper tot de champignons beginnen te kleuren.
  • Voeg de paprikapoeder, kerriepoeder, gedroogde tijm, pul biber (chilivlokken), grove mosterd, verkruimeld bouillonblokje en de bloem toe en bak kort mee. 
  • Voeg vervolgens de kokosmelk, wijn en bouillon toe samen de laurierblaadjes en laat 10-15 minuten zachtjes koken tot de saus begint in te dikken. Geen deksel op de pan doen.
  • Voeg dan de doperwtjes toe en laat nog 4-5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met een snuf extra versgemalen zwarte peper en/of zout en roer er de fijngehakte peterselie doorheen. Haal vlak voor serveren de laurierblaadjes uit de stoof.
  • Serveer de oesterzwammen stoof met orzo, pasta, rijst, ciabatta of stokbrood. Wij eten zelf graag deze stoof met versgebakken brood en een simpele salade.
  • TIP: gebruik je liever geen wijn? Voeg dan gewoon extra kokosmelk of water toe. Er zitten genoeg specerijen in de stoof om niet saai van smaak te worden zonder de witte wijn.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook

Vegetarische oesterzwammen stoof met champignons en doperwten

Romige oesterzwammen stoof met kastanjechampignons en doperwten

Oesterzwammen weetjes en tips

  1. De oesterzwam heeft zijn naam te danken aan zijn vorm. De bovenkant van de oesterzwam lijkt namelijk op de vorm van een oester.
  2. De steel van een oesterzwam is vaak vrij dik en taai en deze snijd je dan ook van de bovenkant af.
  3. In plaats van de oesterzwam in reepjes te snijden kan je de oesterzwam ook voorzichtig in reepjes scheuren.
  4. De oesterzwam is na de champignon de meest bekende en gegeten paddenstoelen soort in Nederland.
  5. In tegenstelling tot de champignon bevat een oesterzwam weinig water en daardoor behoudt hij meer zijn vorm en volume tijdens de bereiding.
  6. Maak oesterzwammen voorzicht schoon met een stukje keukenpapier of een speciaal paddenstoelen borsteltje.
  7. Wanneer je oesterzwammen koopt moeten de oesterzwammen fris ruiken en mogen ze niet vochtig zijn
  8. Bewaar oesterzwammen nooit in de buurt van citrus vruchten anders zullen ze heel snel oud en slap worden.
  9. In de koelkast zijn oesterzwammen ongeveer 2-3 dagen houdbaar.
  10. Oesterzwammen zijn tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar.
romige oesterzwammen stoof met doperwten

Andere lekkere vegetarische recepten

Vegetarische Thaise roerbak, romige en kruidige wortelsoep of maak de vegetarische stoof met aardappel en sperziebonen.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken