800gramgemengde paddenstoelenin stukjes/reepjes gesneden of gescheurd
1uiin dunne halve ringen gesneden
3teentjesknoflookgeraspt
flinkesnufversgemalen zwarte peper
snufjezoutoptioneel
2theelepelsbloemflinke theelepels
1theelepelgedroogde tijm
2laurierblaadjes
2kruidnagels
1flesjebiernaar keuze (ik gebruik zelf meestal een blond bier)
flinkesnufpul biberof chilivlokken
1theelepelkerriepoeder
1theelepelpaprikapoeder
1groentebouillonblokje
1theelepelsuiker
150milliliterwater
olie
AARDAPPELPUREE
1250gramiets kruimige aardappelengeschild en in stukjes gesneden
200millilitermelkkan soms ook iets meer zijn
flinkesnuf versgemalen zwarte peper en zout
snufjenootmuskaat
25-50gramroomboterik gebruik zelf 50 gram maar ik ben gek op roomboter.
handjebieslookfijngehakt
1 teentje knoflookgeraspt
Zo maak je het (bereidingswijze)
Verhit een scheut olie in een stoofpan en bak in porties de paddenstoelen goudbruin. Haal de paddenstoelen uit de pan.
Verhit opnieuw een scheutje olie en fruit de uien met de knoflook aan. Voeg de champignons toe samen met de kerriepoeder, paprikapoeder, pul biber (chilivlokken), tijm, verkruimeld bouillonblokje, peper en zout. Bak dit kort mee. Voeg dan de bloem toe en bak tevens kort mee.
Giet het flesje bier erbij samen met 150 ml water en 1 tl suiker. Prik de kruidnagels in een laurierblaadje en leg de laurierblaadjes in de pan erbij. Laat de stoof 20-30 minuten zachtes pruttelen. Ik doe de eerste 15 minuten de deksel op de pan en laat deze een klein beetje open. Daarna haal ik de deksel er helemaal af.
AARDAPPELPUREE
Maak ondertussen de aardappelpuree: kook de aardappelen gaar en giet deze af. Stamp de aardappelen met de roomboter en melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met flink wat zout, versgemalen zwarte peper, nootmuskaat en de geraspte knoflook. Spatel vervolgens de fijngesneden bieslook erdoorheen.
TIP: ook lekker is om nog een beetje geraspte kaas door de aardappelpuree te mengen.
Serveer de aardappelpuree met de paddenstoelen stoof. Bestrooi vlak voor serveren eventueel nog met een beetje fijngehakte bieslook. Eet smakelijk!