Orzo in tomatensaus met gegrilde groenten. Bij deze vegetarische avondmaaltijd mis je absoluut geen vlees. De gegrilde groenten in combinatie met de romige en kruidige orzo zorgen voor voldoende structuur én smaakbeleving.
Wat is orzo
Orzo is een Italiaanse pastasoort. Al denken veel mensen dat het een rijstsoort is. Orzo is net iets groter dan rijst. Het wordt ook weleens als vervanging voor risotto gebruikt. Het voordeel van orzo is dat het iets gemakkelijker te bereiden is maar wel dezelfde smeuïgheid kan geven als risotto.
Als je eenmaal gekookt hebt met Orzo dan weet ik zeker dat je meteen verkocht bent. Bij ons thuis is vooral Beaudine helemaal verzot op Orzo. Orzo is tegenwoordig gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt.
Orzo kan je zowel warm, lauwwarm als koud eten. Maak bijvoorbeeld ook eens mijn Mediterraanse Orzo salade met tonijn en feta.
Orzo in tomatensaus
Voor dit gerecht kook ik de Orzo gaar in een kruidige tomatensaus. Hiervoor fruit je eerst uien met knoflook, oregano, zwarte peper, pul biber (chilivlokken) en een half groentebouillonblokje.
Vervolgens bak je kort tomatenpuree mee. Daarna voeg je de tomatenblokjes, water en Orzo toe. Dan moet het geheel 10-15 minuten pruttelen en klaar is kees.
Tips: koken met orzo
LET OP: Orzo heeft de neiging om te gaan plakken aan de bodem. Net zoals bij risotto is het wel belangrijk om af en toe even te roeren.
De Orzo voor dit gerecht moet niet te hard koken maar zachtjes pruttelen. Zo krijgt de orzo de tijd om te garen in de saus. Mocht de saus te waterig blijven en is je orzo al bijna klaar? Haal dan de deksel van de pan en laat nog even zonder deksel pruttelen.
Is je orzo te dik qua saus? Dan kan je gewoon wat extra water toe voegen.
Gegrilde groenten
Zelf gebruik ik graag champignons, courgette en paprika om te grillen. De groenten breng je op smaak met olijfolie, peper, zout, gedroogde oregano, paprikapoeder, pul biber en knolfook.
Je zou uiteraard ook andere groenten kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan aubergine, wortel, pompoen of bietjes. Een beetje afwisseling kan natuurlijk geen kwaad.
TIP: wanneer ik aubergine gebruik schil ik deze wel eerst. Allebei onze kinderen vinden namelijk het velletje van de aubergine nooit zo lekker. Heb jij ook lastige eters of denk jij geen aubergine te lusten? Volg dan eens mijn tip op. Wie weet ga je aubergine dan wel lekker vinden.
De gegrilde groenten zijn ook erg lekker bij mijn spaghetti met Boursin
Recept Orzo in tomatensaus met gegrilde groenten
Orzo in tomatensaus met gegrilde groenten
Ingrediënten
- 1 courgette in halve plakjes gesneden
- 250 gram kastanje champignons in partjes gesneden
- 1 paprika in stukjes gesneden
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 1 theelepel gedroogde oregano flinke theelepel
- 3 eetlepels olijfolie
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snuf pul biber of chilivlokken
ORZO IN TOMATENSAUS
- 275 gram orzo
- 500 milliliter water
- 1 blik tomatenblokjes
- 70 gram tomatenpuree is meestal een klein blikje
- 1/2 groentebouillonblokje
- 1 ui gesnipperd
- 1 theelepel gedroogde oregano
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout optioneel
- snuf pul biber of chilivlokken
EXTRA'S
- 100 gram extra belegen kaas geraspt (of andere kaas naar eigen wens)
- handje verse basilicum grof gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Meng in een schaaltje de olie en de knoflook.
- Leg op een bakplaat de courgette, champignons, paprika. Bestrooi met de gedroogde oregano, paprikapoeder, pul biber (of chilivlokken) en een snuf zwarte peper. Verdeel er de olie overheen en meng met je handen alles goed door. Bak de groenten in 20 min goudbruin en gaar.
Maak ondertussen de Orzo in tomatensaus:
- Verhit een scheutje olie in een kookpan met deksel. (ik gebruik een pan waar ik ook rijst in kook) Fruit de uien met de knoflook, pul biber (of chilivlokken) gedroogde oregano, 1/2 bouillonblokje en een snuf peper.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee. Voeg daarna de tomatenblokjes en water toe. Doe de orzo erbij en breng aan de kook. Verlaag het vuur en laat de orzo afgedekt zachtjes pruttelen tot de orzo gaar is en het meeste vocht verdampt. Afhankelijk van de orzo en hoe hoog je vuur staat duurt dit 10-15 minuten. Vergeet niet af en toe te roeren zodat de Orzo niet aankoekt!
- Serveer de orzo in tomatensaus met de gegrilde groenten, geraspte kaas en verse basilicum. Eet smakelijk!
Orzo in tomatensaus met gegrilde groenten
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.