Noedels met pittige oestersaus en (vega) kip

Noedels met pittige oestersaus en (vega) kip

Noedels met pittige oestersaus en (vega) kip. Ook dit recept is weer ideaal als je snel een gezonde avondmaaltijd wilt klaarmaken.

De laatste tijd eten wij heel veel roerbak gerechten. Het voordeel van dit soort recepten is namelijk dat ze gezond zijn maar niet lang duren om te bereiden. Ik gebruik gewoon een zak kant en klare roerbakgroente. Zo eet je een hoop verschillende soorten groenten en hoef je niet alles zelf te snijden.

noedels met pittige oestersaus

Noedels met pittige oestersaus

Nu kan je in de supermarkt natuurlijk tegenwoordige heerlijke kant en klare woksauzen kopen. Het is echter ook erg leuk en lekker om zelf je woksaus te maken. Voor dit recept gebruik ik als basis oestersaus.

De oestersaus breng ik verder op smaak met ketjap manis, sambal badjak, sambal oelek, honing en sojasaus. Om de saus te kunnen laten indikken gaat er ook nog water en maïzena bij. Het maken van deze zelfgemaakte woksaus kost je dus eigenlijk maar een minuutje van je tijd.

Ook een ontzettend lekker recept met oestersaus is kip in kruidige oestersaus. Dit recept is zowel lekker met rijst, als met boontjes maar ook heerlijk om een “patatje stoof” mee te maken.

Recept noedels met pittige oestersaus en (vega) kip

noedels met pittige oestersaus

Noedels met pittige oestersaus en (vega) kip

Deze noedels met pittige oestersaus en (vega) kip is een ideale maaltijd wanneer je snel, simpel en gezond wilt eten.
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Aziatische
Trefwoord: kip, noedels, oestersaus, pittige oestersaus, vega kip, vegetarische kip
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • 1 kookpan
  • 1 wok of hapjespan

Ingrediënten

  • 175 gram vegetarische kip mag ook echte kip zijn, gebruik dan 250-300 gram
  • 1 zak roerbakgroente ongeveer 400 grams zak
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 cm verse gember geschild en geraspt
  • 2 stengels bosui fijngesneden
  • 3 eetlepels oestersaus flinke eetlepels
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 theelepels sambal oelek flinke theelepels
  • 2 theelepel sambal badjak
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel sojasaus
  • flinke snuf versgemalen zwart peper
  • 100 milliliter water
  • 2 theelepels maïzena
  • flinke hand cashewnoten grof gehakt
  • 300 gram spaghettig of noedels

Instructies

  • Kook de spaghetti of noedels gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Meng in een schaaltje de oestersaus, ketjap manis, sambal badjak, sambal oelek, honing, sojasaus, flinke snuf versgemalen zwarte peper, water en maizena.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wok of hapjespan. Fruit de uien met de knoflook, gember. Voeg de (vega) kip toe en bak ongeveer 5 minuten tot de (vega) kip goudbruin en gaar is. Voeg dan de zak roerbakgroente toe en bak een paar minuten mee. Giet de saus erbij samen met 2/3 van de cashewnoten en kook eventjes kort mee.
  • Meng de gekookte spaghetti/noedels erdoorheen. Bestrooi voor serveren met de fijngesneden bosui en de overgebleven grof gehakte cashewnoten. 
  • TIP: serveer met frisse komkommer in zuur en eventueel kroepoek.
  • TIP: in plaats van cashewnoten kan je ook pinda's gebruiken.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

In plaats van noedels gebruik ik vaak ook gewoon spaghetti. Dit vinden wij qua structuur erg lekker omdat je iets meer bite hebt.

noedels met pittige oestersaus

Bestrooi vlak voor serveren de noedels eventueel nog met een flinke snuf versgemalen zwarte peper en/of pul biber.

Oestersaus

Eén van de bekendste producten en de meeste essentiële producten in de Chinese keuken is de oestersaus. De oestersaus is in 1888 uitgevonden door de heer Lee Kum Sheung.

Hij was een vissoep aan het maken maar was vergeten dat deze op het vuur stond. De “soep” was inmiddels helemaal ingedikt maar de smaak was heerlijk. Zo is de oestersaus ontstaan. 

Oestersaus kan je gebruiken als marinade voor vlees, als smaakmaker in soepen maar ook in wok gerechten. Oestersaus heeft een licht rokerige, zoutige en zoetige smaak.

Vroeger werd Oestersaus ook echt gemaakt met verse oesters. Tegenwoordig worden de meeste oestersauzen gemaakt van oesterextract op smaak gebracht met zout en suiker. Om de dikke substantie te krijgen wordt maïzena toegevoegd.

noedels met oestersaus en kip

Andere lekkere roerbak recepten

Wil je nog meer inspiratie voor lekkere roerbak recepten? Kijk dan ook eens naar de Thaise roerbak met kruidige rijst, snelle roerbak met paprika en vega kip of de Thaise biefstuk met roerbakgroenten.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken