Wij eten heel graag tortilla chips en naast guacamole is het ook erg lekker om deze pittige Mexicaanse salsa saus te maken. Ik maak de tomaten salsa klaar in de keukenmachine. Mocht je dit nu niet hebben, dan kan je ook gewoon alle ingrediënten heel fijn snijden. Het lekkerste resultaat krijg je met verse en vooral rijpe tomaten. Een rijpe tomaat bevat namelijk zoveel meer smaak. Je salsa zal alleen met rijpe tomaten een stuk drassiger zijn, dan wanneer je minder rijpe tomaten gebruikt.
Salsa betekend in het Spaans en Italiaans gewoon “saus”. Het zijn meestal pittige sauzen uit de Latijns-Amerikaanse keuken, die met rauwe ingrediënten gemaakt worden. De meeste bekende salsa’s zijn: guacamole, pico de gallo en salsa verde. De structuur kan nogal verschillen. Pico de gallo is bijvoorbeeld een stuk grover van structuur dan een guacamole en deze Mexicaanse salsa.
recept Mexicaanse salsa saus
Pittige Mexicaanse salsa saus
Ingrediënten
- 3 tomaten in stukjes gesneden (zonder het vruchtvlees)
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 rode peper fijngehakt
- handje koriander fijngehakt
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout zout is optioneel
- 1/2 limoen sap en rasp nodig
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
Instructies
- Snijd alles zo fijn mogelijk en meng alle ingrediënten voor de Mexicaanse salsa.
TIP: wil je eens variëren van smaak? Gebruik dan verschillende soorten pepers. Zo geeft een rode peper een heel andere smaak dan wanneer je een jalapeño gebruikt. Ben je overigens geen liefhebber van koriander, dan kan je dit ook vervangen voor peterselie.
Pittige salsa dipsaus
Superlekker en ontzettend snel te maken deze is deze Mexicaanse tomaten salsa saus. De saus is niet alleen lekker bij tortillachips maar ook op een juicy burger. Is weer eens iets anders dan een standaard tomatenketchup 😉 Als je overigens een grotere hoeveelheid maakt en je hebt wel een keukenmachine, dan kan je er ook een soort van gazpacho van maken.