Met dit stappenplan creëer je een geslaagd diner bij jou thuis

Met dit stappenplan creëer je een geslaagd diner bij jou thuis

Met dit stappenplan creëer je een geslaagd diner bij jou thuis. Kun je er écht van genieten wanneer er vrienden bij jou over de vloer komen, om jouw kookkunsten voor te schotelen? Het organiseren van een diner bij jou thuis is een ideaal moment om tijd door te brengen met jouw vrienden, terwijl jullie genieten van een hapje met een bijpassend drankje.

Als er binnenkort ook zo’n diner bij jou op de planning staat, kan het zijn dat je niet goed weet waar je moet beginnen. Hieronder staat een stappenplan voor je opgesomd die je daarbij kan helpen.

Stap 1. Bepaal het aantal gangen en bedenk de recepten

Het begint natuurlijk allemaal bij het bepalen van het aantal gangen. Het aantal gangen hangt natuurlijk af van hoelang het diner bij jou thuis gaat duren. Je kunt kiezen voor drie gangen met een voor-, hoofd- en nagerecht maar je kunt dit ook uitbreiden naar bijvoorbeeld zes of zeven gangen.

Als je eenmaal het aantal gangen hebt bepaald, kun je de gerechten voor de gangen verzinnen. Zorg ervoor dat je wel kiest voor evenwichtige recepten, zodat de gasten niet bijvoorbeeld na twee gangen al vol zitten. Bij meerdere gangen kun je natuurlijk ook kiezen voor kleinere porties.

Met dit stappenplan creëer je een geslaagd diner bij jou thuis

Stap 2. Oefenen in de keuken

Als je de recepten hebt bedacht, kun je gaan oefenen in de keuken. Je wil natuurlijk wel dat de recepten op het moment suprême goed lukken en dat de gasten met een tevreden gevoel naar huis gaan. Ga bijvoorbeeld een keer voor jouw partner of wat familieleden het diner alvast voorbereiden.

Zo kun je ook merken of de porties kleiner of juist groter moeten, en kun je ook de smaken van de verschillende gerechten ontdekken. Hierdoor maak je de kans alleen maar groter dat het aanstaande diner bij jou thuis goed verloopt.

Stap 3. Dek de tafel

Is het vandaag de dag dat de vrienden bij jou langskomen voor het diner? Dan is het belangrijk om de tafel netjes te dekken. Je kunt het nodige voorbereidingswerk natuurlijk ook al wel een aantal dagen van tevoren uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een mooi tafelkleed met bijpassende servetten. Ook is het belangrijk om genoeg glazen in huis te halen en deze moeten natuurlijk ook schoon zijn. Zet het servies mooi neer en leg het bestek ernaast.

Daarnaast kun je ook denken aan de finishing touches op de tafel: leg bijvoorbeeld een mooie, sierlijke tak op het midden van de tafel, denk aan een uitgeprint menukaartje en zet wat kaarsen neer voor extra sfeer.

Stap 4. Haal bijpassende wijnen in huis

Bij een diner hoort natuurlijk een bijpassend drankje. Bij veel recepten kun je op zoek gaan naar een bijpassende wijn. Neem eens een kijkje bij Bernardus Wijn, waar je verschillende soorten wijnen kunt ontdekken. Zo kun je hier kiezen uit verschillende soorten rode, witte en rosé wijnen. Je kunt hier ook meteen kijken met welk soort voedsel de wijn een goede combinatie vormt.

Met dit stappenplan creëer je een geslaagd diner bij jou thuis

Stap 5. Bij een diner is een goede voorbereiding het halve werk

Als je de recepten hebt bedacht en bijpassende wijnen hebt gekocht, is het belangrijk om ook de rest van de ingrediënten in huis te halen. Doe op tijd boodschappen en neem je boodschappenlijstje mee.

Zo voorkom je dat je met boodschappen in huis komt die je achteraf tóch niet nodig bleek te hebben, of dat je juist een aantal boodschappen bent vergeten. Het kan ook prettig zijn om het een en ander al te snijden, aan te bakken of in de oven te zetten: dat scheelt je weer tijd. 

Bij de voorbereiding van het diner hoort natuurlijk ook het in orde maken van het huis. Maak alles stofvrij, ga met de stofzuiger door het huis en dweil de vloer. Ook niet geheel onbelangrijk is het schoonmaken van de wc.