Zo creëer je de beste food foto’s en video’s

Zo creëer je de beste food foto’s en video’s

Als foodblogger is koken (en eten) natuurlijk je grootste passie. Wij besteden dan ook veel tijd aan het ontwikkelen uit uitproberen van nieuwe recepten. Maar het schrijven van een goed recept en het creëren van aantrekkelijk beeldmateriaal is als content creator minstens zo belangrijk. De meeste mensen beoordelen een recept enkel en alleen op de bijbehorende beelden. Een goede food video of foto kan jouw recept dus maken of breken. Door de jaren heen hebben wij aardig wat geëxperimenteerd met onze beelden en zo zijn wij tot onze persoonlijke stijl gekomen. Wij delen in dit artikel graag onze tips zodat ook jij de beste food foto’s en video’s kunt creëren.

Creëer sfeer

De beste food foto’s en video’s nemen de kijker mee in een ervaring en daarom is het creëren van sfeer via beeld ontzettend belangrijk. Deze sfeer kun je op allerlei manieren vertalen naar het beeld. Gebruik bijvoorbeeld een bepaald kleurenpalet en bijpassende accessoires bij het maken van een foto van een gerecht. Of creëer pakkende video’s met sfeervolle muziek via een platform als Movavi Slideshow Maker. Zo kun je eenvoudig zelf een video maken met beelden en geluid naar keuze en diverse speelse effecten. Ideaal voor korte video’s voor social media! Gebruik wat je voor handen hebt om het gerecht te accentueren en sfeer te creëren. Een theedoek, kaarsjes, een houten snijplank: het kunnen niet die elementen zijn die een foto of video compleet maken.

Goede belichting

Voor het maken van de beste food foto’s en video’s is goed belichting essentieel. Maak zoveel mogelijk gebruik van daglicht voor het maken van foto’s en video’s. Dit geeft verreweg het meest natuurlijke resultaat. Mocht de omgeving te donker zijn dan kun je gebruik maken van ledlampen en reflectieschermen om de gerechten zo mooi mogelijk op beeld te brengen. Zorg wel voor zacht licht dat het gerecht echt tot zijn recht doet komen.

Gebruik garnering

Voor een alledaagse maaltijd doen we maar weinig moeite om het bord mooi op te maken, maar voor een food foto of video is garnering en de opmaak van het bord ontzettend belangrijk. Je geeft het beeld sfeer en het complimenteert het gerecht. Decoreer het tafereel bijvoorbeeld met ingrediënten die je hebt gebruikt voor het gerecht en wees niet te zuinig met kruiden, specerijen, groente en fruit. Alles wat het gerecht textuur en kleur geeft, is welkom.

Creëer een actiebeeld

Op video ben je continu in beweging en is het gerecht vanaf diverse punten en in diverse stadia te zijn. Op foto kan een gerecht al snel statisch worden. Daarom is het slim om de illusie van actie in beeld te brengen. Maak een gerecht op alsof het klaar is om gegeten te worden. Snijd de taart aan, verkruimel wat brood en plaats een lepel in de soep. Zo krijgt de foto direct meer leven. Actiebeelden van gerechten worden ook steeds populairder bij bloggers en content creators. Hierbij wordt het gerecht dynamisch gepresenteerd doordat het in beweging wordt gebracht. Denk aan een smoothie die over de randen van het glas gutst of een foto waarbij de siroop juist over de pancakes wordt gegoten. Het maakt de kijker direct honger en dat is waar je naar streeft!

Vind de perfecte hoek

Er zijn allerlei manieren en hoeken om jouw gerechten te filmen en te fotograferen. Vooral voor food foto’s is de hoek van het beeld ontzettend belangrijk. Tegenwoordig zijn flat lays erg populair. Dit zijn foto’s die precies van bovenaf worden genomen. Dit werkt goed voor een aantal gerechten, zoals pizza en salade. Voor veel gerechten met meer diepte en variatie werkt een foto die recht van voren of juist vanuit een hoek van 45 graden is gemaakt het beste. Experimenteer er dus op los en vind jouw unieke stijl voor het creëren van de mooiste beelden. 

Hier zie je aantal verschillende soorten foto’s van gerechten waar ik ontzettend trots op ben.