Ik weet zeker dat deze krieltjes ovenschotel met spruitjes en shoarma de grootste spruitjes hater zal overhalen om een keer spruitjes te gaan eten. Ik ben zelf echt geen liefhebber van spruitjes en eigenlijk niemand hier thuis maar bij dit recept likte iedereen zijn vingers af. Nee, het is weer niet een super gezond recept. Want tja shoarma, crème fraîche en kaas is niet bepaald caloriearm te noemen maar als je verder die dag geen zakken chips en repen chocolade naar binnen zit te proppen, dan is het echt geen probleem. Wil je echt geen spruitjes eten, maak dan mijn krieltjes ovenschotel met kruidig gehakt of Mexicaanse krieltjes ovenschotel. Die zijn ook super lekker!
TIP: mocht je nu geen kleine spruitjes kunnen vinden, halveer dan de spruitjes. Ik kook bewust de spruitjes niet voor omdat wij wel van een beetje bite houden en geen “snot spruitjes”. Zo aten wij ze vroeger en brrrrrrr nachtmerries 🙂
recept krieltjes ovenschotel met spruitjes
krieltjes ovenschotel met spruitjes en shoarma
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 500 gram spruitjes zo klein mogelijk
- 1 zak (600gram) krieltjes voorgegaard
- 1 ui fijngesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 500 gram shoarma ik gebruikte kip shoarma
- 1/2 eetlepel sambal badjak
- 3 eetlepels sweet chilisaus
- 125 gram crème fraîche
- snuf gemalen zwarte peper en zout
- 75 gram geraspte kaas ik gebruikte extra belegen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet een ovenschaal in. Kook de krieltjes in ongeveer 5-7 minuten beetgaar. Verhit een scheut olie in een hapjespan en fruit de uien met de knoflook en sambal. Voeg de shoarma en de spruitjes toe. Bak deze ongeveer 8 minuten goudbruin en gaar. Breng op smaak met 3 el sweet chilisaus, peper, zout en 125 gram crème fraîche. Voeg de krieltjes toe en schep alles goed door. Doe alles in de ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas. Bak in 15 minuten goudbruin.
- TIP: je kan er ook voor kiezen om de spruitjes mee te laten koken met de krieltjes i.p.v mee te bakken met de shoarma. Wij vinden het zelf lekkerder als de spruitjes nog bite hebben en daarom wok ik ze. Gebruik wel echt kleine spruitjes, als je van die dikke joekels gebruikt, dan heb je een langere bereidingstijd nodig. Je kan eventueel ook grote spruiten halveren als je geen mooie kleine spruitjes kunt vinden.