Kipspiesjes met sinaasappel en sambal. Deze zomerse kipspiesjes zijn fris, pittig en zoetig van smaak. Een super lekkere combinatie.
kipspiesjes gemarineerd in sinaasappelsap en rasp
Een heerlijke keuze voor warme dagen zijn deze zomerse kipspiesjes gemarineerd in een pittige mix van sambal, sinaasappelsap en sinaasappelrasp.
Verder gebruik ik ook nog specerijen als gedroogde oregano, knoflookpoeder, uienpoeder, kerriepoeder en gerookte paprikapoeder.
Deze smaakexplosie op een stokje is niet alleen eenvoudig te bereiden, maar ook zeer veelzijdig. Zo kan je variëren in welke soort kip je gebruikt maar je kunt ook experimenteren met verschillende soorten vruchtensap.
Welke kip kun je het beste gebruiken
Hier is niet één juist antwoord voor. Het is maar net wat jijzelf lekker vindt. Voor deze kipspiesjes kun je zowel kipfilet als kippendijfilet gebruiken.
Het voordeel van kippendijfilet is dat het vlees malser is omdat er meer vet aanwezig is. Voordeel van kipfilet is dat het vlees juist weer iets steviger van structuur is. Zelf gebruik ik graag kippendijfilet. Wel snijd ik de grotere stukken vet van het vlees. Ik haat namelijk de structuur van dat in mijn mond.
TIP: zorg er wel voor dat welke kip je ook gebruikt, je de blokjes in gelijke grote snijd. Zo wordt het vlees namelijk gelijkmatig gegaard. Je wilt niet ineens een stuk droog en taai vlees in je mond hebben…of nog erger….rauw vlees!
Eet jij ook graag spiesjes? Probeer dan zeker eens de volgende recepten: kipsaté in ketjap marinade, kipspiesjes met citroen en oregano, Aziatische biefstuk spiesjes.
Serveer met een frisse sinaasappel yoghurtsaus
Ik maakte voor bij de kipspiesjes ook nog een frisse sinaasappel-yoghurtsaus. Hiervoor mengde ik 5 el Griekse yoghurt met 1 el mayonaise, rasp van een 1/2 sinaasappel, flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout, 1/2 tl knoflookpoeder, 1/2 tl uienpoeder, 1/2 tl gerookte paprikapoeder en 1 tl gedroogde peterselie.
TIP: je kunt de gedroogde peterselie ook vervangen voor gedroogde oregano. Tenslotte is de kip ook gemarineerd met gedroogde oregano.
Recept kipspiesjes met sinaasappel en sambal
Kipspiesjes met sinaasappel en sambal
Ingrediënten
- 500 gram kippendijenfilet in stukjes gesneden
- 1/2 sinaasappel raps en sap nodig
- 2 theelepels sambal oelek flinke theelepels gebruiken
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de kipspiesjes. Laat minimaal 30 minuten marineren. Hoe langer hoe lekkerder!
- Rijg de kip aan de spiesjes.
- Verwarm de bbq tot een temperatuur van 170 graden. De kip spiesjes bereid je indirect, dus niet boven de kolen! Grill de kip in ongeveer 15-20 minuten gaar en goudbruin. Draai de kipspiesjes regelmatig om. (tijd is afhankelijk van hoe groot je kipstukjes zijn….ik snijd de stukjes niet al te groot)
- TIP: Mocht je een kerntemperatuurmeter hebben, dan kan je heel goed checken of de kip gaar is. Deze moet namelijk 70 graden van binnen zijn. Heb je die niet, dan is het een kwestie van eventjes een stukje afsnijden en kijken of het gaar is.
- TIP: Mocht je nu geen bbq hebben, dan kan je de kip uiteraard ook grillen in een grillpan, in de oven of gewoon aanbakken in een pan met een beetje olie en roomboter.
- Serveer de zomerse kipspiesjes met de fris zoete sinaasappel-yoghurtsaus zoals beschreven in het artikel. Eet smakelijk 🙂
Kipspiesjes met sinaasappel en sambal
Met zomerse kipspiesjes gemarineerd in sambal en sinaasappelsap kun je je smaakpapillen verwennen en je vrienden/familie imponeren met een eenvoudig maar verrukkelijk gerecht.
Andere smaakervaring creëren?
Wil je eens een andere smaakervaring creëren? Probeer dan eens een andere vruchtensap in de marinade. Vervang het sinaasappelsap door limoensap voor een frisse en citrusachtige twist. Citroensap geeft de marinade een pittige en verfrissende smaak.
Als je van een meer tropisch tintje houdt, kun je ananassap gebruiken om de marinade een zoete en exotische toets te geven. Experimenteer en ontdek je eigen favoriete smaakcombinatie.
Ik maak Jan Willem altijd erg blij met dit soort gerechten. Behalve dat het lekker is mag hij namelijk de baas zijn over de bbq 😉 Dus ik doe alle voorbereidingen en hij grilt de spiesjes. Wat een teamwork!
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken