Deze kip in pittige tomatensaus ovenschotel is een heerlijke en vooral makkelijke maaltijd om te maken. Wij eten deze ovenschotel graag met een simpele salade en verse ciabatta maar je kan er uiteraard ook een (verse) pasta bij serveren. Dit recept is geen authentiek Italiaans gerecht maar het is wel op de Italiaanse keuken geΓ―nspireerd. Wij zijn thuis gek op ovenschotels. Niet alleen omdat er vaak een flinke hoeveelheid kaas overheen gaat maar ook omdat je het van te voren kan bereiden. Regelmatig maak ik deze kip en groenten in pittige tomatensaus een dag van te voren klaar. De volgende dag hoef ik het dan alleen maar even opnieuw op te warmen.
recept kip in pittige tomatensaus
kip in pittige tomatensaus ovenschotel
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediΓ«nten
- 4 kipfilets
- 400 gram Italiaanse roerbak groenten
- 6 trostomaten in kleine stukjes gesneden
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 ui gesnipperd
- 1 rode peper fijngehakt
- 1,5 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden +een beetje extra
- 1/2 eetlepel sambal badjak
- 3 eetlepels ketchup
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 theelepels paprikapoeder
- snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- flinke scheut rode wijn
- 1 bol mozzarella
- 50 gram geraspte kaas ik gebruikte extra belegen
- extra vierge olijfolie
- 2 theelepels suiker
- verse basilicum optioneel
- snuf chilivlokken of pul biber
- zonnebloemolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in. Kruid de kipfilets met peper, zout en een snufje chilivlokken. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een hapjespan. Bak de kipfilet kort aan beide kanten goudbruin en haal ze uit de pan.
- Fruit in het overgebleven braadvet de uien, knoflook en rode peper met de sambal badjak. Voeg de tomaten, Italiaanse groenten, suiker, Italiaanse gedroogde kruiden, peper, zout, paprikapoeder, wijn, tomatenpuree en ketchup toe. Roer alles goed door en laat 7 minuten zonder deksel op de pan zachtjes koken.
- Giet de tomatensaus in de ovenschaal. Leg de kipfilets erbij. Scheur de mozzarella eroverheen en bestrooi met de geraspte kaas. Breng eventueel op smaak met een beetje vers gemalen zwarte peper en gedroogde Italiaanse kruiden. Bak de ovenschotel voor 20 minuten in de oven. Zet daarna eventueel nog even de hetelucht functie aan of grill, zodat de kaas een goudbruin korstje krijgt.
- Serveer deze ovenschotel met een salade, ciabatta of pasta.
Ook een super lekkere ovenschotel om eens te maken zijn mijn Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Dit recept is eigenlijk een beetje daarop geΓ―nspireerd. De kinderenβ¦.ja jaβ¦.zelfs Amaranthe, hebben toen namelijk ontzettend zitten smullen. In het recept van vandaag gaan alleen iets meer groenten, zodat het toch een beetje gezonder is.
Tijdens het uitschrijven van dit recept loopt het water weer in mijn mond. Wat is deze kip in pittige tomatensaus ovenschotel toch super lekker. Mocht je nu geen liefhebber zijn van pittig eten, dan kan je natuurlijk de rode peper en/of sambal gewoon achterwege laten of minderen. Laat de titel pittige tomatensaus je dus zeker niet afschrikken.
Wij eten deze ovenschotel heel graag met verse ciabatta en een simpele salade. Met simpel bedoel ik ook echt simpel. Ik gebruik gewoon een zak kant en klare gemengde sla en het enige wat ik doe is de sla een beetje op smaak brengen met een scheutje olijfolie extra vierge, citroensap, vers gemalen zwarte peper, zout en een snufje chilivlokken. Het brood kan je heerlijk dopen in de saus….te lekker!