Kip gehaktballetjes in zoet – pittige sinaasappelsaus. Het klinkt misschien als een beetje vreemd combinatie. De combi zoetzuur en pittig gaan echter super goed samen. Wij eten deze kipgehaktballetjes graag in combinatie met kruidige en luchtige rijst. Je zou echter ook noedels/noodles of mie kunnen gebruiken. De gehaktballetjes zijn ook erg lekker als snack voor in het weekend.
TIP: qua groenten kan je boontjes, komkommer in zuur, een salade of roerbakgroenten erbij serveren.
kip gehaktballetjes in zoet – pittige sinaasappelsaus
In plaats van rundergehakt of half om half gehakt gebruik ik dit keer kipgehakt. Kipgehakt is super mals van structuur en mild van smaak. Daardoor proef je heel goed de pittige sinaasappelsaus. Het gehakt zelf breng ik op smaak met sesamolie, sriracha, gember, ui en knoflook
De zoet – pittige sinaasappelsaus is ook heel erg simpel te maken. Behalve het sap van een verse perssinaasappel gebruik ik dezelfde ingrediënten als die in de gehaktballetjes zijn gegaan. Tevens voeg ik nog sweet chilisaus, water en maïzena toe. Door de maïzena zal de saus iets gaan indikken. Het is eigenlijk gewoon een soort van zelfgemaakte woksaus. Zo simpel kan het dus zijn!
recept kip gehaktballetjes in zoet – pittige sinaasappelsaus
kip gehaktballetjes in zoet- pittige sinaasappelsaus
Equipment
- 1 kookpan
- 1 koekenpan of hapjespan
Ingrediënten
- 300 gram kipgehakt
- 1/2 rode ui heel fijngesnipperd, (klein uitje gebruiken)
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 2 cm verse gember geschild en geraspt
- 2 theelepels sesamolie
- 1 theelepel sriracha
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- klein handje paneermeel
PITTIGE SINAASAPPELSAUS
- 1 perssinaasappel sap nodig
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 cm vers gember geschild en geraspt
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel sriracha
- 3 eetlepels sweet chilisaus flinke eetlepels
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1 theelepel maïzena flinke theelepel gebruiken
- 150 milliliter water
EXTRA'S
- 2 stengels bosui fijngehakt
- handje verse koriander fijngehakt
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes. Vorm er 16 balletjes van. Verhit een scheutje olie in een hapjespan of grotere koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin. Zet het vuur iets lager en laat met de deksel op de pan 10 minuten zachtjes pruttelen. Draai de gehaktballetjes regelmatig om.
- Meng ondertussen in een schaaltje alle ingrediënten voor de saus. Wanneer de gehaktballetjes gaar zijn zet het vuur dan iets hoger en voeg de saus toe. Laat een paar minuten pruttelen tot de saus de gewenste dikte heeft.
- Bestrooi vlak voor serveren de gehaktballetjes met bosui en/of koriander.
- TIP: wanneer je de gehaktballetjes maakt, maak dan ook ondertussen meteen de rijst of noedels/noodles klaar.
kipgehaktballetjes
kip gehaktballetjes in zoet – pittige sinaasappelsaus
Ben jij niet zo’n pittige eter? Gebruik dan minder of geen sriracha. Eet je liever vegetarisch? Gebruik dan vegetarische kipstukjes. Bak deze eerst goudbruin in een koekenpan en voeg dan de saus toe. Laat even een paar minuten pruttelen zodat de saus kan indikken. Zo staat dit gerecht nog sneller op tafel.
Andere lekkere gehaktballetjes recepten
Noedels met gehaktballetjes in zoet-pittige saus, gehaktballetjes met pindasaus en kruidige rijst of maak de gehaktballetjes in romige kerriesaus.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken