Deze keer gaan we kimchi zelf maken. Iets wat Marie Louise zelf niet zo snel zou maken, ze is namelijk niet zo van het fermenteren. Daarom neem ik deze taak (graag) op mij. Ik ben namelijk helemaal weg van dit super lekkere en super gezonde Koreaanse recept. Het mooiste van dit recept is ook dat je er niet voor hoeft te koken. Lekker makkelijk voor de mannen dus om ook eens te maken en weer eens iets anders dan alleen maar bbq’n. Het enige wat je nodig hebt is tijd en geduld.
Kimchi basis recept
Deze kimchi is de basis voor een hele hoop andere recepten. Ik zal snel nog een paar lekkere recepten gaan maken die je met deze zelfgemaakte kimchi kan maken, het is namelijk lekker op bijna alles en geeft je gerechten een heerlijke en diepe umami smaak. Iets wat echt binnen de Aziatische keuken past. OkΓ©, je moet wel over een paar dingen heen stappen. Deze Kimchi moet je laten fermenteren (lees verrotten). Dit is precies waarom Marie Louise hier moeite mee heeft. Toch is het echt heel makkelijk en je hoeft niet bang te zijn. Wanneer je schoon en netjes werkt kan er eigenlijk niets misgaan. Wanneer het echt gaat rotten en gaat stinken dan moet je opnieuw beginnen.
IngrediΓ«nten
- 1 winterpeen schoongemaakt en in dunne reepjes gesneden
- 1 rettich schoongemaakt en in dunne reepjes gesneden
- 1 Chinese kool gewassen en in vieren gesneden
- 4 bosuitjes fijngehakt
- 1 ui grof gesnipperd
- 1 peer klokhuis verwijderen
- 8 tenen knoflook fijn gesneden
- 4 cm gember geschild
- 40 gram paprikapoeder
- 60 gram chilivlokken of pul biber
- 2 eetlepels rietsuiker
- 50 mililiter oestersaus
- 100 milliliter vissaus
- 4 eetlepels bloem
- 250 gram zout
- water om de kool in te zouten
Instructies
Chinese kool zouten
- Snijd de Chinese kool in 4 stukken, verwijder vieze bladeren en verwijder de harde kern zonder dat de bladeren uitklaar vallen. Spoel de kool schoon onder de kraan. Neem een grote bak waar de kool helemaal in past en onderwater gezet kan worden. Neem het zout en wrijf de kool in met het zout. Doe dit boven de de bak waar je de kool ook in onderwater gaat zetten. Doe de vier stukken in de bak en strooi de rest van het zout erover heen. Zet nu de kool onderwater voor minimaal 2 uur. Zorg ervoor dat alles onderwater staat. Dit kan door een bord op de kool te zetten.
Kimchi papje
- Om de kruidenmix goed te laten hechten aan de Kimchi maak je een papje wat voor de binding zorgt. Doe 400 ml water in een pan en breng rustig aan de kook. Voeg wanneer het water warm is maar nog niet kookt de 4 el bloem toe. Er ontstaat zodra hij kookt een mooi papje. Blijf roeren zodat het niet verbrand en kook 1 a 2 mintuten door, zodat het een mooi glad papje is. Haal van het vuur af en laat het afkoelen. Snijd nu de overige groenten.
kimchi kruidenmix maken
- Doe in een keukenmachine de afgekoelde pap. Voeg hier aan toe de knoflook, ui, gember, peer, suiker, pulled biber, paprikapoeder, vissaus en oestersaus. Mix dit tot een gladde saus.
Kimchi maken
- Neem de kool na 2 uur uit het zoute water en spoel deze goed af onder de kraan. De kool is goed afgespoeld wanneer hij licht zout smaakt. Laat de kool even wat uitlekken. Neem nu de kruidenmix en voeg de rettich, wortel en bosui toe. Smeer nu alle bladeren van de kool goed in met de mix. Doe dit boven een bak en eventueel met handschoenen. Stop de delen goed vol. Stop vervolgens 3 delen in een grote weckpot. Deze moet nu op het aanrecht voor 2 dagen tot hij gaat borrelen en pruttelen daarna in de koolkast. Vanaf dat moment kan je hem eten. Echter voor een goed zuurtje laat hem in de koelkast nu 2 weken staan voordat je hem eet.
Durf jij deze kimchi zelf te maken
Voor deze kimchi heb je veel geduld nodig. Je moet namelijk die 2 a 3 dagen op het aanrecht echt serieus nemen. Wat je even moet doen is af en toe de pot openen en de kool even naar onder duwen. Wanneer het proces goed gaat zal de deksel met veel lucht open ploppen. De geur die zich daarna meester maakt van de kamer is die van pittige zuurkool. Dit was ook iets wat Marie Louise niet erg kon waarderen π Sterker nog, het hele huis werd ontlucht hahaha. Wanneer het na die dagen in de koelkast staat, zal dit afnemen omdat het fermenteren dan namelijk stopt. De kimchi is tot wel 3 maanden houdbaar in de koelkast. Voor de mensen die niet van fermenteren houden maak ik ook een snelle kimchi. Die vond Marie Louise overigens wel erg lekker.
probeer ook eens onderstaande recepten
[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/gehaktballen-in-cola-jus-kruidig-zoet-en-pittig/” target=_blank”]
[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/surinaamse-gehaktballen-in-pittige-jus/” target=_blank”]
[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/pittige-surinaamse-kipsate-recept/” target=_blank”]