1winterpeenschoongemaakt en in dunne reepjes gesneden
1rettichschoongemaakt en in dunne reepjes gesneden
1Chinese koolgewassen en in vieren gesneden
4bosuitjesfijngehakt
1uigrof gesnipperd
1peerklokhuis verwijderen
8tenenknoflookfijn gesneden
4cmgembergeschild
40grampaprikapoeder
60gramchilivlokken of pul biber
2eetlepelsrietsuiker
50mililiteroestersaus
100millilitervissaus
4eetlepelsbloem
250gramzout
waterom de kool in te zouten
Zo maak je het (bereidingswijze)
Chinese kool zouten
Snijd de Chinese kool in 4 stukken, verwijder vieze bladeren en verwijder de harde kern zonder dat de bladeren uitklaar vallen. Spoel de kool schoon onder de kraan. Neem een grote bak waar de kool helemaal in past en onderwater gezet kan worden. Neem het zout en wrijf de kool in met het zout. Doe dit boven de de bak waar je de kool ook in onderwater gaat zetten. Doe de vier stukken in de bak en strooi de rest van het zout erover heen. Zet nu de kool onderwater voor minimaal 2 uur. Zorg ervoor dat alles onderwater staat. Dit kan door een bord op de kool te zetten.
Kimchi papje
Om de kruidenmix goed te laten hechten aan de Kimchi maak je een papje wat voor de binding zorgt. Doe 400 ml water in een pan en breng rustig aan de kook. Voeg wanneer het water warm is maar nog niet kookt de 4 el bloem toe. Er ontstaat zodra hij kookt een mooi papje. Blijf roeren zodat het niet verbrand en kook 1 a 2 mintuten door, zodat het een mooi glad papje is. Haal van het vuur af en laat het afkoelen. Snijd nu de overige groenten.
kimchi kruidenmix maken
Doe in een keukenmachine de afgekoelde pap. Voeg hier aan toe de knoflook, ui, gember, peer, suiker, pulled biber, paprikapoeder, vissaus en oestersaus. Mix dit tot een gladde saus.
Kimchi maken
Neem de kool na 2 uur uit het zoute water en spoel deze goed af onder de kraan. De kool is goed afgespoeld wanneer hij licht zout smaakt. Laat de kool even wat uitlekken. Neem nu de kruidenmix en voeg de rettich, wortel en bosui toe. Smeer nu alle bladeren van de kool goed in met de mix. Doe dit boven een bak en eventueel met handschoenen. Stop de delen goed vol. Stop vervolgens 3 delen in een grote weckpot. Deze moet nu op het aanrecht voor 2 dagen tot hij gaat borrelen en pruttelen daarna in de koolkast. Vanaf dat moment kan je hem eten. Echter voor een goed zuurtje laat hem in de koelkast nu 2 weken staan voordat je hem eet.