Hartige taart met andijvie en paprika

Hartige taart met andijvie en paprika

Hartige taart met andijvie en paprika. Ik laat je met dit recept zien dat andijvie niet alleen lekker is in een stamppot.

hartige taart met andijvie en paprika

TIP: bestrooi de rand van het bladerdeeg met sesamzaadjes voor nog meer smaak én een heerlijk bite! Ik gebruik zowel witte als zwarte sesamzaadjes. Ook lekker is om Nigella zaad te gebruiken.

Hartige taart met andijvie

Wanneer je denkt aan andijvie dan denk je waarschijnlijk aan een heerlijke stamppot met spekjes en misschien nog een stukje rookworst erbij. Met andijvie kan je echter nog veel meer heerlijke gerechten maken.

Daarbij hoeft ook een andijviestamppot niet saai te zijn 🙂 Probeer maar eens de volgende recepten uit: andijviestamppot met spekjes in mosterdroomsaus, andijviestamppot met pittig gehakt in ketjap of maak eens de Italiaanse andijviestamppot met salami.

Het is misschien niet zo voor de hand liggend om andijvie in een hartige taart te gebruiken maar ik garandeer je dat dit echt lekker is!

Ondanks dat Beaudine geen enorme “paprika liefhebber” is eet ze deze hartige taart wel heel erg graag.

Andijvie met paprika

Naast andijvie voeg ik ook nog graag paprika toe. Dit zorgt niet alleen voor extra smaak maar natuurlijk ook voor extra vitamientjes. Welke kleur paprika je gebruikt mag je uiteraard helemaal zelf weten.

Denk overigens niet dat deze hartige taart nu meteen gezond is! Ik gebruik namelijk ook nog zuivelspread en geraspte kaas voor de hartige taart. Daarbij is bladerdeeg natuurlijk ook niet echt caloriearm te noemen.

O ja, eventjes over de zuivelspread. Ik gebruik meestal in mijn hartige taarten geen ei als binding maar zuivelspread. Hierdoor is je vulling heerlijk romig van structuur maar ook wel minder stevig van structuur.

Voel je eventueel vrij om wel geklust ei als extra binding toe te voegen.

Recept hartige taart met andijvie en paprika

Hartige taart met andijvie en paprika

Hartige taart met andijvie en paprika

Andijvie is echt niet alleen lekker in een stamppot. Probeer deze heerlijke hartige taart maar eens met kruidig gehakt, andijvie en paprika.
5 van 2 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlands
Trefwoord: andijvie, bladerdeeg, hartige taart, paprika, zuivelspread
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • 1 ronde ovenschaal

Ingrediënten

  • 400 gram andijvie ik gebruik een zak voorgesneden andijvie
  • 2 stuks paprika in stukjes gesneden
  • 500 gram gehakt je kunt uiteraard ook vega gehakt gebruiken.
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 200 gram zuivelspread
  • 8 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 75 gram extra belegen kaas geraspt
  • 1 ei geklutst
  • sesamzaadjes optioneel
  • 3/4 eetlepel bloem

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de plakjes bladerdeeg iets ontdooien. Vet een ronde ovenschaal in met roomboter.
  • Verhit een scheut olie in een hapjespan en fruit de uien met de paprika, knoflook en sambal kort aan. Voeg de paprikapoeder, kerriepoeder,  komijnpoeder, nootmuskaat peper en zout toe en bak kort mee. 
  • Voeg het gehakt toe en bak deze goudbruin en gaar. Voeg de andijvie toe (houd 1 hand apart) en bak tot de andijvie iets geslonken is. Voeg dan de zuivelspread toe en roer dit goed door het andijvie-gehakt mengsel.
  • Verdeel de bladerdeeg over de ovenschaal en zorg ervoor dat de randen iets eroverheen hangen. Prik gaatjes in de bodem en bestrooi met ongeveer 3/4 el bloem. (dit zorgt ervoor dat het vocht iets wordt opgenomen van het mengsel)
  • Schep het andijvie-gehakt mengsel erin. Bestrooi met kaas. Vouw de randen naar binnen. Smeer de bladerdeeg randen in met ei en bestrooi eventueel met sesamzaadjes.
  • Bak de hartige taart in 25-30 minuten goudbruin. Laat 5 minuten afkoelen en serveer met de overgebleven rauwe andijvie eroverheen. Eet smakelijk!
  • TIP: wil je dat de bodem iets knapperig wordt? Bak de bodem dan eerst 15 minuten voor zonder de bloem. Bestrooi dan met de bloem en de overige stappen en bak nog eens 10-15 minuten.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Hartige taart met andijvie en paprika

hartige taart met andijvie en paprika

Gemak en vooruitziende blik

Een ander voordeel van deze hartige taart is het gemak van voorbereiding. Je kunt het gerecht gerust een dag van tevoren bereiden, wat je stress op de dag zelf aanzienlijk vermindert. De smaken hebben zelfs de kans om zich nog verder te ontwikkelen, waardoor elke hap nog smaakvoller wordt.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.

2 Comments
  1. 5 sterren
    Verrassend van smaak ! Van genoten

Comments are closed.

5 from 2 votes (2 ratings without comment)