Geroosterde wortel en pastinaak. Met deze heerlijke geroosterde groenten zet je binnen mum van tijd iets lekkers op tafel.
Geroosterde wortel en pastinaak uit de oven
Wanneer je tijdens de feestdagen een groentegerecht op tafel wilt zetten dat makkelijk, lekker én gezond is, maak dan deze geroosterde wortel en pastinaak uit de oven klaar. Deze groenten zijn niet alleen kleurrijk en smaakvol maar ook super simpel om te maken. Met een beetje honing, een beetje pit van chilivlokken en de kruidige smaken van de gedroogde tijm, paprikapoeder en kerriepoeder maak je van eenvoudige groenten iets bijzonders. Uiteraard zijn deze geroosterde groenten ook erg lekker als bijgerecht ná de feestdagen 🙂
Gezond genieten
Pastinaak en wortel zijn echte wintergroenten. Ze zitten bomvol vitamines en vezels waardoor ze niet alleen lekker maar ook voedzaam zijn. Door ze in de oven te roosteren blijven de smaken puur. Je hoeft geen ingewikkelde ingrediënten te gebruiken om ze heerlijk te laten smaken.
Eet jij ook graag wortel en of pastinaak? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: krieltjes traybake met spruitjes en wortel, bietjes en wortel uit de oven of maak eens een romige pastinaak soep met courgette.
Recept geroosterde wortel en pastinaak
Geroosterde wortel en pastinaak
Equipment
- 1 bakplaat
Ingrediënten
- 500 gram pastinaak geschild en in repen gesneden van ongeveer 1,5 cm dik
- 500 gram wortel of peen geschild en in repen gesneden van ongeveer 1,5 cm dik
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels honing
- 1/2 theelepel chilivlokken of meer als je van lekker pittig houdt
- 1 flinke theelepel gedroogde tijm of gebruik verse tijm
- 1 flinke theelepel paprikapoeder
- 1 flinke theelepel kerriepoeder
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 2 eetlepels citroensap
EXTRA'S
- handje pompoenpitten
- handje verse peterselie fijngehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte) Bekleed en bakplaat met bakpapier.
- Meng in een ruime kom de wortel en pastinaak met de olijfolie, honing, chilivlokken, tijm, zeezout, zwarte peper, kerriepoeder, paprikapoeder en citroensap.
- Spreid de groenten uit op een bakplaat. Zorg ervoor dat ze in een enkele laag liggen en niet overlappen, zodat ze mooi karamelliseren.
- Plaats de bakplaat in het midden van de oven en rooster de groenten in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Halverwege de baktijd kun je de stukken een keer omdraaien voor een gelijkmatige garing.
- Haal de groenten uit de oven en leg ze in een mooie serveerschaal. Garneer eventueel met fijngehakte peterselie en een handje pompoenpitten voor een knapperige textuur. Drizzle er eventueel extra honing overheen en een snufje extra chilivlokken of zeezout vlokken.
- TIP: in plaats van pompoenpitten is het ook lekker om hazelnoten, walnoten of pecannoten te gebruiken.
Wat eet je erbij
Deze geroosterde groenten smaken eigenlijk overal wel goed bij. Ze zijn lekker met gebraden kip, kalkoen, stoofvlees of bij een rollade. Liever vegetarisch? Dan passen ze goed bij aardappelpuree of geroosterde aardappeltjes met een simpele groene salade. Ook bij vis zoals zalm of kabeljauw zijn ze heerlijk.
Geroosterde wortel en pastinaak
Of je nu een (Kerst)diner organiseert of gewoon gezellig met het gezin eet, gegrilde groenten zijn altijd lekker. De oven doet bijna al het werk voor je waardoor jij meer tijd hebt voor andere gerechten of eventjes kan genieten van een goed glas wijn 😉
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.