Bloemkoolsoep met pastinaak en venkel

Totale breidingstijd 30 minuten
bloemkoolsoep met pastinaak en venkel

Bloemkoolsoep met pastinaak en venkel. De heerlijke romige soep met bloemkool is super gezond en maak je binnen een half uurtje al klaar. Als je ons langer volgt dan weet je dat wij dol zijn op soep. Eigenlijk staat er wekelijks minimaal wel 1 keer per week soep op het menu. Zowel voor de lunch, als voor het avondeten of gewoon als 4uurtje.

romige bloemkoolsoep met pastinaak en venkel

Bloemkoolsoep

Naast dat ik dol ben op soep ben ik ook echt dol op bloemkool. Qua eten dan, de geur tijdens het bereiden vind ik echt helemaal niet lekker. (dan druk ik mij nog netjes uit 😜) Bloemkool is een veelzijdige groente boordevol voedingsstoffen, zoals vitamine C, vezels en antioxidanten. Het voordeel van bloemkool is ook dat het een milde, romige smaak heeft waardoor het gemakkelijk te combineren is met andere ingrediënten.

Ben jij ook zo dol op bloemkool, pastinaak of venkel? probeer dan ook een keertje de volgende recepten uit: bloemkoolstamppot met sticky rookworst, pittige venkelsalade met vissticks of maak eens de romige pastinaak soep met courgette klaar.

Recept bloemkoolsoep met pastinaak en venkel

Bloemkoolsoep met pastinaak en venkel

Beoordeling
Vind jij dit recept lekker?
bloemkoolsoep met pastinaak en venkel
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 1 bloemkool in roosjes gesneden
  • 400 gram pastinaak geschild en in blokjes gesneden
  • 1 venkel kontje eraf gesneden, kern en loof verwijderen en in reepjes snijden
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • snufje zout optioneel
  • snufje chilivlokken
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 2 flinke theelepels Vadouvan
  • 850 milliliter water
  • 250 mililiter kookroom ik gebruik plantaardige kookroom
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Verhit een scheutje olie in een stoof of soeppan op middelhoog vuur. Fruit de uien aan samen met een snufje chilivlokken, zwarte peper en Vadouvan.
  • Voeg de bloemkoolroosjes, venkel en pastinaak toe en bak dit voor ongeveer 2-3 minuten mee.
  • Verkruimel de bouillonblokjes erbij en voeg het water toe. Breng de soep aan de kook. Zet het vuur lager en laat de bloemkoolsoep afgedekt 15-20 minuten zachtjes koken. Tot de bloemkool gaar is.
  • Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep eventueel verder op smaak met een snuf peper en/of zout. Voeg de kookroom toe en meng dit door de soep. Verdeel de soep over 4 kommen en eet smakelijk😋 Bestrooi de soep eventueel met een snufje chilivlokken.
  • TIP: voeg niet alle kookroom toe maar bewaar een beetje ter garnering.
    TIP: bewaar een beetje van het groene loof van de venkel, hak dit fijn en garneer hier de soep mee.

Tip

👉 Wil je als eerste onze nieuwste recepten en weekmenu ontvangen? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal en krijg alle inspiratie op je telefoon!

Voedingswaarde

Vind je dit recept lekker?

Soms werken we samen met merken, daarom kom je in dit artikel af en toe een merknaam tegen. Ook gebruiken we affiliate linkjes; als je daar op klikt en iets koopt, steun je ons een beetje (kost jou niks extra’s!).

Nieuwsgierig hoe dit precies zit? Lees dan onze disclaimer.

FAQ veelgestelde vragen bloemkoolsoep met pastinaak en venkel

Ja, zonder zuivel kun je de soep tot 3 maanden invriezen. Laat de soep langzaam in de koelkast ontdooien en warm rustig op. Voeg de zuivel dan pas toe na het opwarmen.

De soep is erg lekker met (kaas) croutons, geroosterde noten, chilivlokken en/of extra geroosterde roosjes bloemkool voor extra bite en smaak.

Wil je liever geen room gebruiken? Laat het dan gewoon weg uit het recept. Voeg eventueel iets meer water toe als je niet een te dikke soep wilt.

Je kunt de soep tot 3 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bak of pan. Wil je langer bewaren? Vries de soep dan in, (liefst) zonder zuivel en bewaar deze tot 3 maanden in de vriezer. Warm langzaam op in een pan of magnetron. (zelf vries ik overigens wel porties in die ik over heb, de structuur veranderd iets maar de soep smaakt nog net zo lekker)

In een soep komt bloemkool perfect tot zijn recht omdat het een zachte textuur krijgt na het koken, waardoor de soep lekker romig wordt. Daarnaast neemt bloemkool de smaken van kruiden en bouillon goed op, waardoor de soep een rijke smaak krijgt.

Pastinaak en venkel

Zoals je in bovenstaand recept hebt kunnen lezen gebruik ik naast bloemkool ook nog pastinaak en venkel. De pastinaak en venkel geven de soep een heerlijke smaak en het maakt de soep ook erg lekker qua structuur. Daarbij eet je op een simpele manier ontzettend gezond. Dat vind ik sowieso het voordeel van soep, je kunt er altijd heel veel groenten in kwijt. Ook ideaal voor kinderen die groenten moeilijk eten. Vaak in een saus of soep lusten ze het wel.

Romige bloemkoolsoep met pastinaak en venkel

bloemkoolsoep

Hopelijk ga jij net zo smullen van deze romige bloemkoolsoep met pastinaak en venkel als wij thuis doen. Ik houd zelf altijd een bakje apart voor Beaudine. Die vries ik dan in zodat ze de soep op stage kan opwarmen. Ideaal voor in het najaar/winter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het lekkerste & het beste

Pompoencurry met spinazie en gehaktballetjes geserveerd met rijst, naan en yoghurt

Pompoencurry met spinazie en gehaktballetjes: romig en kruidig recept

Deze pompoencurry met spinazie en gehaktballetjes staat in de herfst regelmatig bij ons op tafel. Behalve Amaranthe is iedereen er

Boerenkool stamppot met rookworst, gebakken spekjes en grove mosterd geserveerd in schaal op tafel.

Boerenkool stamppot met rookworst en spekjes – Hollandse klassieker met pittige twist

Boerenkool stamppot met rookworst en spekjes is een heerlijke Oer-Hollandse wintermaaltijd. Voor mijn variant bak ik de spekjes met ui,

zelf sambal badjak maken, pittig gebakken sambal op rond bord met lepeltje

Zelf sambal badjak maken: makkelijk, pittig en vol smaak

Met dit makkelijke sambal badjak recept maak je binnen een uurtje een kruidige, gebakken sambal vol smaak. Zelf sambal maken

Volg ons op onze socials!

Wil je geen enkel Familie over de Kook recept missen? Volg ons op Instagram, Facebook, YouTube, Pinterest en TikTok voor de nieuwste recepten, weekmenu’s, kooktips en kookvideo’s.

Heb je iets uit onze keuken gemaakt? Tag @familieoverdekook of gebruik #familieoverdekook. We delen graag jouw creaties met onze volgers!

Geschreven door

Welkom op Familie over de Kook! Ik ben Marie Louise, oprichtster van deze blog. Samen met mijn partner Jan Willem en dochters Beaudine en Amaranthe deel ik hier wat er bij ons thuis op tafel komt. Of je nu kookt voor je gezin, gezellig met z'n tweeën eet of gewoon iets lekkers voor jezelf maakt: hier vind je makkelijke recepten zonder poespas. Van snelle doordeweekse recepten tot baksels waar je blij van wordt. Elk recept is bij ons thuis getest, geproefd én goedgekeurd. Duik de keuken in, probeer iets nieuws en eet smakelijk! 😋