Gehaktballen in ketjapsaus. Deze smeuïge gehaktballen in kruidige ketjapsaus zijn heerlijk bij een stamppot, bij rijst of bij frietjes.
Als dit niet smullen is, dan weet ik het ook niet meer 🙂
ketjapsaus
Als je ons langer volgt dan kan het je niet ontgaan zijn dat wij graag in onze gerechten ketjap gebruiken. Dit keer maak ik een simpele kruidige ketjapsaus.
Hiervoor meng ik in een schaaltje ketjap manis met sojasaus, sambal, verse gember, knoflook, limoensap, sweet chilisaus, paprikapoeder, kerriepoeder, Chinese 5 spice, peper en zwarte peper.
Welk gehakt gebruiken
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan half om half gehakt omdat ik vind dat je gehaktballen dan lekker smeuïg zijn. Uiteraard kan je ook rundergehakt gebruiken. Niet iedereen wil namelijk varkensvlees eten en ik weet dat veel mensen de smaak van rundergehakt lekkerder vinden.
Zoals eigenlijk altijd geldt…gebruik vooral het gehakt wat jijzelf dus lekker vindt.
TIP: je kunt eventueel ook vegetarisch gehakt gebruiken. Laat het ei en paneermeel dan achterwege. Voeg in plaats daarvan twee witte boterhammen zonder korstjes in 50 ml plantaardige geweekte melk toe. Wanneer je geen ei wilt gebruiken in je gehakt kan je deze tip ook gebruiken.
Recept gehaktballen in ketjapsaus
Gehaktballen in ketjapsaus
Ingrediënten
GEHAKTBALLEN
- 500 gram gehakt ik gebruik half om half gehakt
- 1 teen knoflook geraspt
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1/2 eetlepel sojasaus
- 1/2 theelepel five spice
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel laospoeder
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel sambal oelek flinke theelepel gebruiken
- 1 ei
- hand paneermeel
KETJAP SAUS:
- 3 centimer verse gember geschild en geraspt of fijngehakt
- 3 teentjes knoflook geraspt of fijngehakt
- 1 limoen sap nodig
- 5 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 eetlepels sweet chilisaus flinke eetlepels
- 1 theelepel sambal oelek flinke theelepel
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel five spice
- 2 theelepels maizena
- fline snuf versgemalen zwarte peper
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes en vorm er 8 gehaktballetjes van. (2 per persoon)
- Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de saus.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan. Zet het vuur lager, voeg 100 ml water toe en laat de gehaktballetjes 20 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
- Voeg na 20 minuten de saus toe en laat nog even een paar minuten mee pruttelen zodat de saus iets kan indikken. (zet gerust op iets hoger vuur maar niet te hoog)
- Eet smakelijk!
- TIP: je kunt ook snack gehaktballetjes maken. Maak dan kleine gehaktballetjes, bak deze goudbruin en gaar zonder water toe te voegen. Voeg dan de saus toe en bak kort mee. Je kunt de maizena dan uit de saus laten.
Gehaktballen in ketjapsaus
Wij eten deze gehaktballen in ketjapsaus echt ontzettend graag. Hopelijk ga jij er net zo van smullen als wij doen. Ik ben ook heel benieuwd waar jij deze gehaktballen bij wilt gaan eten.
O ja, op een wit bolletje met een klodder mayo zijn de ballen ook mega lekker! Just saying 🙂
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken