Gehaktballen in ketjapsaus

Gehaktballen in ketjapsaus

Gehaktballen in ketjapsaus. Deze smeuïge gehaktballen in kruidige ketjapsaus zijn heerlijk bij een stamppot, bij rijst of bij frietjes.

gehaktballen in ketjapsaus

ketjapsaus

Als je ons langer volgt dan kan het je niet ontgaan zijn dat wij graag in onze gerechten ketjap gebruiken. Dit keer maak ik een simpele kruidige ketjapsaus.

Hiervoor meng ik in een schaaltje ketjap manis met sojasaus, sambal, verse gember, knoflook, limoensap, sweet chilisaus, paprikapoeder, kerriepoeder, Chinese 5 spice, peper en zwarte peper.

Welk gehakt gebruiken

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan half om half gehakt omdat ik vind dat je gehaktballen dan lekker smeuïg zijn. Uiteraard kan je ook rundergehakt gebruiken. Niet iedereen wil namelijk varkensvlees eten en ik weet dat veel mensen de smaak van rundergehakt lekkerder vinden.

Zoals eigenlijk altijd geldt…gebruik vooral het gehakt wat jijzelf dus lekker vindt.

Recept gehaktballen in ketjapsaus

gehaktballen in ketjapsaus met andijviestamppot

Gehaktballen in ketjapsaus

Deze gehaktballen in kruidige ketjapsaus zijn heerlijk smeuïg en super smaakvol. Serveer de ballen bij een stamppot, bij rijst, bij frietjes of op een broodje.
4.50 van 4 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Bijgerecht
Keuken: Aziatisch, Nederlands
Trefwoord: gehaktballen, ketjap, ketjapsaus, smeuïge gehaktballen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

GEHAKTBALLEN

  • 500 gram gehakt ik gebruik half om half gehakt
  • 1 teen knoflook geraspt
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1/2 eetlepel sojasaus
  • 1/2 theelepel five spice
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel laospoeder
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel sambal oelek flinke theelepel gebruiken
  • 1 ei
  • hand paneermeel

KETJAP SAUS:

  • 3 centimer verse gember geschild en geraspt of fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook geraspt of fijngehakt
  • 1 limoen sap nodig
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels sweet chilisaus flinke eetlepels
  • 1 theelepel sambal oelek flinke theelepel
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel five spice
  • 2 theelepels maizena
  • fline snuf versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes en vorm er 8 gehaktballetjes van. (2 per persoon)
  • Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de saus. 
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan. Zet het vuur lager, voeg 100 ml water toe en laat de gehaktballetjes 20 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. 
  • Voeg na 20 minuten de saus toe en laat nog even een paar minuten mee pruttelen zodat de saus iets kan indikken. (zet gerust op iets hoger vuur maar niet te hoog)
  • Eet smakelijk!
  • TIP: je kunt ook snack gehaktballetjes maken. Maak dan kleine gehaktballetjes, bak deze goudbruin en gaar zonder water toe te voegen. Voeg dan de saus toe en bak kort mee. Je kunt de maizena dan uit de saus laten.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Gehaktballen in ketjapsaus

andijviestamppot met gehaktballetjes in ketjapsaus

Wij eten deze gehaktballen in ketjapsaus echt ontzettend graag. Hopelijk ga jij er net zo van smullen als wij doen. Ik ben ook heel benieuwd waar jij deze gehaktballen bij wilt gaan eten.