gehaktballen in bier: zoet, pittig en kruidig

gehaktballen in bier: zoet, pittig en kruidig
Deel met je vrienden:

gehaktballen in bier: zoet, pittig en kruidig

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Lunch, Snack
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 5 minuten
Porties: 4 gehaktballen

Ingrediënten

  • 500 gram half om half gehakt
  • 1 ei
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1 eetlepel sambal badjak minder als je niet van pittig houdt
  • 2 theelepels ketjap manis
  • 2 theelepels mosterd
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 rode peper fijngehakt
  • 1 flesje bruin bier in gebruikte Warsteiner Winter
  • 1 groente bouillonblokje
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • bloem
  • olie en roomboter

Instructies

  • Meng het gehakt met het ei, paneermeel, snuf peper, snuf zout, paprikapoeder, kerriepoeder, nootmuskaat, uienpoeder, sambal badjak, ketjap manis en mosterd. Kneed goed door en vorm er 4 ballen van. Haal de ballen even door het bloem.
  • Verhit een scheutje olie en een klontje roomboter in een stoofpan. Bak de gehaktballen rondom kort goudbruin aan. Haal de ballen uit de pan en fruit in het overgebleven braadvet de uien met de knoflook, rode peper, bruine suiker en een verkruimeld groente bouillonblokje. Voeg 1 eetlepel bloem toe en bak kort mee. Giet het flesje bier in de pan en roer dit kort door. Leg de gehaktballen terug in de pan en laat minimaal 30 minuten pruttelen. (deksel niet helemaal gesloten op de pan, laat een mini kiertje open)
  • TIP: het lekkerste resultaat krijg je als je de gehaktballen heel langzaam laat stoven voor een paar uur.