Citroen maanzaad cake (vegan). Een fris-zoete cake die super simpel te maken is, heerlijk smeuïg is én geheel vegan bereid kan worden.
Frisse citroen maanzaad cake
Als ik iets lekker vind bij de koffie of thee dan is het wel een plak citroencake met maanzaad. Wanneer wij ergens een bakkie gaan halen en er staat deze cake op het menu….dan is mijn keuze snel gemaakt.
Een citroencake is namelijk zoet en fris tegelijk….heerlijk! De toevoeging van maanzaad geeft de cake een heerlijke bite en structuur.
Snel én simpel te maken
Wat dit recept nog leuker maakt, is de snelheid en eenvoud ervan. Je hebt slechts één kom nodig om alles in te mengen.
Het mengen doe je niet met een mixer maar gewoon met een spatel. Geen ingewikkelde technieken dus. Met 5 minuutjes is je cakebeslag al klaar!
Recept citroen maanzaad cake (vegan)
Citroen maanzaad cake (vegan)
Equipment
- 1 cakeblik ongeveer 26 centimeter
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 1/2 zakje bakpoeder
- 1/3 theelepel baksoda
- snufje zout
- 175 gram suiker
- 2 stuks citroen rasp en sap nodig
- 1 theelepel vanille extract
- 100 milliliter zonnebloemolie
- 150 gram yoghurt ik gebruik soja yoghurt
- 75 milliliter melk ik gebruik sojamelk
- 2 eetlepels maanzaad kan je eventueel ook weglaten
CITROEN GLAZUUR
- 75 gram poedersuiker
- 2 eetlepels citroensap
- 1 theelepel melk ik gebruik sojamelk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng ik een mengkom de bloem, bakpoeder, zout, baksoda en suiker.
- Voeg de (soja) yoghurt, (soja) melk, zonnebloemolie, vanille extract, raps en sap van de citroenen toe en meng alles door elkaar met een spatel.
- Spray een cakevorm in en spatel het mengsel in de cakevorm. Bak de citroencake in 45-55 minuten gaar. (afhankelijk van je oven)
- Laat de cake 15 minuten op een rooster afkoelen voordat je de cake uit zijn vorm haalt.
MAAK HET GLAZUUR:
- Meng de poedersuiker met de citroensap en de (soja)melk. Verdeel het glazuur over de cake. Bestrooi eventueel met extra maanzaad en garneer met een paar plakjes citroen. Smullen maar!
Waarom vegan?
Omdat ikzelf de laatste tijd steeds vaker lactose vrij probeer te eten vanwege klachten ben ik ook meer aan het experimenteren met bakrecepten.
Doordat ik meer lactose vrij probeer te eten merk ik dat het steeds makkelijker wordt om ook vegan baksels te maken zonder dat je inlevert op smaak en structuur.
Voor deze lekkere citroencake met maanzaad gebruik ik soja yoghurt, olie en sojamelk. Deze combinatie zorgt voor een verrassend smeuïge textuur zonder enig gebruik van dierlijke producten.
Deze vegan citroen maanzaad cake is niet alleen ideaal voor liefhebbers van veganistisch eten maar ook voor iedereen die op zoek is naar een bewustere traktatie.
De soja yoghurt zorgt voor de romige textuur, terwijl de citroen een verfrissende en citrusachtige smaak toevoegt die perfect samengaat met de knapperige maanzaadjes.
Uiteraard kan je eventueel ook Griekse yoghurt en gewone melk gebruiken. Ook lekker is om kokosmelk en kokosyoghurt te gebruiken. Ga dus vooral lekker experimenteren in de keuken 🙂
Citroencake met maanzaad
Hopelijk ga jij net zo genieten van deze heerlijke frisse en smeuïge citroen maanzaad cake als wij dat thuis doen.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken