Chocolade muffins met stroopwafel
Bij ons thuis scoren muffins altijd goed en vooral wanneer er stukjes stroopwafel in verwerkt zijn. Deze chocolade muffins met stroopwafel zijn een beetje als een brownie maar dan in een muffin-vorm. Ze zijn smeuïg, vol chocoladesmaak en met chewy stroopwafelstukjes ertussen. Dit is echt een baksel waarvan er vaak al eentje wordt gesnoept door Beaudine en Amaranthe voordat ze goed zijn afgekoeld. Nu zijn ze (lauw) warm stiekem ook wel heel erg lekker, dus ik geef ze geen ongelijk!
👉 Ben jij net als wij dol op muffins? Bekijk dan al onze muffin recepten voor nog meer inspiratie.


Beaudine, Amaranthe en ik eten ze graag als ze nog warm zijn met een bolletje ijs erbij, terwijl Jan Willem ze het liefst koud uit het vuistje eet.
Ik vind het bakken van muffins echt ideaal als wij trek hebben in iets lekkers. Je maakt ze snel en zonder ingewikkelde stappen. En dit recept is echt foolproof, zelfs als je geen ervaren bakker bent lukken ze altijd! Een andere lekkere muffin variant met chocolade zijn de vegan chocolade muffins met banaan. Die zijn ook super smeuïg.
Hoe maak je chocolade muffins met stroopwafel
Dit recept is heel eenvoudig en daardoor ook leuk om samen met kinderen te maken. Het belangrijkste is dat je de chocolade en boter rustig smelt en het beslag niet te lang roert. Zo blijven de muffins lekker smeuïg.
De stroopwafelstukjes gaan zowel door het beslag als bovenop de muffins. Tijdens het bakken worden ze zacht en een beetje stroperig, wat zorgt voor die typische Hollandse smaak. In totaal ben je nog geen half uur bezig en heb je zes heerlijke chocolade muffins op tafel staan.
👇 Hieronder vind je de receptkaart met alle ingrediënten en bereidingswijze.




Chocolade muffins met stroopwafel

Benodigde keukenspullen
- muffinbakblik of cupcake bakblik
- 6 muffin papierenvormpjes
Ingrediënten
- 100 gram pure chocolade
- 100 gram roomboter in blokjes
- 100 gram suiker
- 100 gram bloem
- 2 eieren
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel baksoda
- 15 gram cacaopoeder
- snufje zout
- 3 stroopwafels in kleine stukjes gesneden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onderwarmte) en zet 6 muffinsvormpjes klaar in het bakblik.
- Smelt de boter met de stukjes pure chocolade au bain marie of in de magnetron en laat even afkoelen. Tip van Marie Louise: ik ga voor makkelijk en verwarm in de magnetron op 800 watt voor 90 seconden. Tussendoor roeren.
- Klop de eieren en suiker luchtig in een kom.
- Roer het chocolademengsel door het eimengsel.
- Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, baksoda, cacao en zout. Spatel dit voorzichtig door het beslag.
- Roer 2/3 van de stroofwafelstukjes door het beslag
- Verdeel het beslag over de vormpjes. Strooi de overgebleven stroopwafelstukjes er bovenop.
- Bak de muffins in 18-23 minuten gaar. Ze mogen nog wel een beetje smeuïg van binnen zijn. Dus de satéprikker om te checken of ze gaar zijn mag een beetje vochtig zijn.
Tip
Voedingswaarde
Variaties op dit recept
Het leuke aan muffins bakken is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Dit zijn variaties die wij thuis zelf graag maken en die je muffins net even een andere twist geven:
- Kaneel: voeg 1 theelepel kaneel toe aan het beslag voor een warme en kruidige smaak.
- Grof zeezout: een snuf grof zeezout bovenop geeft een verrassend contrast met het zoete van de stroopwafel.
- Karamelblokjes: roer een extra handje zachte karamelblokjes of fudge door het beslag voor extra smeuïgheid.
- Noten: gehakte pecannoten of walnoten passen perfect bij de stroopwafel en geven een lekkere crunch.
- Extra chocolade: voeg 50 gram grof gehakte chocolade stukjes toe aan het beslag.
Veelgestelde vragen over chocolade muffins met stroopwafel
Ja, dat kan prima. Laat ze volledig afkoelen en vries ze luchtdicht verpakt in. Ze blijven ongeveer 2 maanden goed. Laat ze op kamertemperatuur komen en verwarm ze kort in de magnetron voor dat versgebakken effect.
Zet ze 10-15 seconden in de magnetron op 700 watt. Zo worden ze weer zacht en krijgen de stroopwafelstukjes dat lekkere, stroperige effect.
Zeker, de muffins worden dan wel iets zoeter en minder intens. Pure chocolade geeft echt die chocoladesmaak. Ga vooral experimenteren met wat jij lekker vindt.
Ja, dat kan heel gemakkelijk. Voor lactosevrij kun je plantaardige boter en pure chocolade zonder melkbestandsdelen gebruiken. Wil je de muffins zonder ei maken? Vervang per ei door 2 el (plantaardige) yoghurt én 1 el gemalen lijnzaad gemengd met 3 el water (even laten wellen). Daarmee blijven de muffins smeuïg en behouden ze een goede structuur.
Wat is het verschil tussen muffins en cupcakes?
Grappig genoeg noem ik ze zelf vaak door elkaar, maar muffins en cupcakes zijn niet hetzelfde. Muffins zijn luchtiger, vaak minder zoet en hebben een wat luchtigere structuur. Je eet ze vaak zonder topping en ze kunnen ook hartig zijn, zoals onze hartige kaas-uien muffins. Cupcakes daarentegen lijken meer op kleine cakes: ze zijn zoeter, compacter en krijgen meestal een topping of glazuur. Wij bakken thuis ook regelmatig heerlijke cupcakes. Deze chocolade muffins met stroopwafel vallen duidelijk in de categorie, lekker luchtig zonder al te veel poespas.
Meer lekkere zoete inspiratie
Als je net als wij gek bent op bakken, dan heb je aan deze muffins vast niet genoeg. Daarom nog een paar van onze favoriete zoete recepten zoals chocolade chip cookies, bladerdeegtaartje met appel of maak de gezonde abrikozen balletjes. Heerlijk bij de koffie, als tussendoortje of gewoon omdat je zin hebt om iets lekkers te maken.

Chocolate chip cookies

Bladerdeegtaartje met appel

Gezonde abrikozen balletjes

Wij zijn heel benieuwd wat jij van deze chocolade muffins met stroopwafel vindt. Laat het ons weten en deel een foto als je ze gemaakt hebt. Bij ons verdwijnen ze meestal sneller dan ik ze kan bakken. Veel bakplezier en eet smakelijk!