Chocolade muffins met stroopwafel

Totale breidingstijd 26 minuten
recept voor chocolade muffins met stroopwafel versgebakken op rooster

Bij ons thuis scoren muffins altijd goed en vooral wanneer er stukjes stroopwafel in verwerkt zijn. Deze chocolade muffins met stroopwafel zijn een beetje als een brownie maar dan in een muffin-vorm. Ze zijn smeuïg, vol chocoladesmaak en met chewy stroopwafelstukjes ertussen. Dit is echt een baksel waarvan er vaak al eentje wordt gesnoept door Beaudine en Amaranthe voordat ze goed zijn afgekoeld. Nu zijn ze (lauw) warm stiekem ook wel heel erg lekker, dus ik geef ze geen ongelijk!

👉 Ben jij net als wij dol op muffins? Bekijk dan al onze muffin recepten voor nog meer inspiratie.

Amaranthe houdt schaal met zelfgebakken chocolade muffins met stroopwafel vast
Chocolade muffins met stroopwafel

Beaudine, Amaranthe en ik eten ze graag als ze nog warm zijn met een bolletje ijs erbij, terwijl Jan Willem ze het liefst koud uit het vuistje eet.

Ik vind het bakken van muffins echt ideaal als wij trek hebben in iets lekkers. Je maakt ze snel en zonder ingewikkelde stappen. En dit recept is echt foolproof, zelfs als je geen ervaren bakker bent lukken ze altijd! Een andere lekkere muffin variant met chocolade zijn de vegan chocolade muffins met banaan. Die zijn ook super smeuïg.

Hoe maak je chocolade muffins met stroopwafel

Dit recept is heel eenvoudig en daardoor ook leuk om samen met kinderen te maken. Het belangrijkste is dat je de chocolade en boter rustig smelt en het beslag niet te lang roert. Zo blijven de muffins lekker smeuïg.

De stroopwafelstukjes gaan zowel door het beslag als bovenop de muffins. Tijdens het bakken worden ze zacht en een beetje stroperig, wat zorgt voor die typische Hollandse smaak. In totaal ben je nog geen half uur bezig en heb je zes heerlijke chocolade muffins op tafel staan.

👇 Hieronder vind je de receptkaart met alle ingrediënten en bereidingswijze.

Chocolade muffins met stroopwafel

Beoordeling
Vind jij dit recept lekker?
recept voor chocolade muffins met stroopwafel - close up van versgebakken muffins met stroowafelstukjes
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 21 minuten
Totale tijd 26 minuten

Benodigde keukenspullen

  • muffinbakblik of cupcake bakblik
  • 6 muffin papierenvormpjes
6 stuks

Ingrediënten

  • 100 gram pure chocolade
  • 100 gram roomboter in blokjes
  • 100 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel baksoda
  • 15 gram cacaopoeder
  • snufje zout
  • 3 stroopwafels in kleine stukjes gesneden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onderwarmte) en zet 6 muffinsvormpjes klaar in het bakblik.
  • Smelt de boter met de stukjes pure chocolade au bain marie of in de magnetron en laat even afkoelen.
    Tip van Marie Louise: ik ga voor makkelijk en verwarm in de magnetron op 800 watt voor 90 seconden. Tussendoor roeren.
  • Klop de eieren en suiker luchtig in een kom.
  • Roer het chocolademengsel door het eimengsel.
  • Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, baksoda, cacao en zout. Spatel dit voorzichtig door het beslag.
  • Roer 2/3 van de stroofwafelstukjes door het beslag
  • Verdeel het beslag over de vormpjes. Strooi de overgebleven stroopwafelstukjes er bovenop.
  • Bak de muffins in 18-23 minuten gaar. Ze mogen nog wel een beetje smeuïg van binnen zijn. Dus de satéprikker om te checken of ze gaar zijn mag een beetje vochtig zijn.

Tip

👉 Wil je als eerste onze nieuwste recepten en weekmenu ontvangen? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal en krijg alle inspiratie op je telefoon!
😋 Ben je echt een zoetekauw? Gebruik dan lichtbruine basterdsuiker ipv kristalsuiker. 

Voedingswaarde

Serving: 1muffin
calorieën: 391kcal
koolhydraten: 42g
eiwit: 5.5g
vet: 21.8g
verzadigd vet: 13g
vezels: 2.8g
suiker: 23g
Vind je dit recept lekker?

Soms werken we samen met merken, daarom kom je in dit artikel af en toe een merknaam tegen. Ook gebruiken we affiliate linkjes; als je daar op klikt en iets koopt, steun je ons een beetje (kost jou niks extra’s!).

Nieuwsgierig hoe dit precies zit? Lees dan onze disclaimer.

Variaties op dit recept

Het leuke aan muffins bakken is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Dit zijn variaties die wij thuis zelf graag maken en die je muffins net even een andere twist geven:

  • Kaneel: voeg 1 theelepel kaneel toe aan het beslag voor een warme en kruidige smaak.
  • Grof zeezout: een snuf grof zeezout bovenop geeft een verrassend contrast met het zoete van de stroopwafel.
  • Karamelblokjes: roer een extra handje zachte karamelblokjes of fudge door het beslag voor extra smeuïgheid.
  • Noten: gehakte pecannoten of walnoten passen perfect bij de stroopwafel en geven een lekkere crunch.
  • Extra chocolade: voeg 50 gram grof gehakte chocolade stukjes toe aan het beslag.

Veelgestelde vragen over chocolade muffins met stroopwafel

Ja, dat kan prima. Laat ze volledig afkoelen en vries ze luchtdicht verpakt in. Ze blijven ongeveer 2 maanden goed. Laat ze op kamertemperatuur komen en verwarm ze kort in de magnetron voor dat versgebakken effect.

Zet ze 10-15 seconden in de magnetron op 700 watt. Zo worden ze weer zacht en krijgen de stroopwafelstukjes dat lekkere, stroperige effect.

Zeker, de muffins worden dan wel iets zoeter en minder intens. Pure chocolade geeft echt die chocoladesmaak. Ga vooral experimenteren met wat jij lekker vindt.

Ja, dat kan heel gemakkelijk. Voor lactosevrij kun je plantaardige boter en pure chocolade zonder melkbestandsdelen gebruiken. Wil je de muffins zonder ei maken? Vervang per ei door 2 el (plantaardige) yoghurt én 1 el gemalen lijnzaad gemengd met 3 el water (even laten wellen). Daarmee blijven de muffins smeuïg en behouden ze een goede structuur.

Wat is het verschil tussen muffins en cupcakes?

Grappig genoeg noem ik ze zelf vaak door elkaar, maar muffins en cupcakes zijn niet hetzelfde. Muffins zijn luchtiger, vaak minder zoet en hebben een wat luchtigere structuur. Je eet ze vaak zonder topping en ze kunnen ook hartig zijn, zoals onze hartige kaas-uien muffins. Cupcakes daarentegen lijken meer op kleine cakes: ze zijn zoeter, compacter en krijgen meestal een topping of glazuur. Wij bakken thuis ook regelmatig heerlijke cupcakes. Deze chocolade muffins met stroopwafel vallen duidelijk in de categorie, lekker luchtig zonder al te veel poespas.

Meer lekkere zoete inspiratie

Als je net als wij gek bent op bakken, dan heb je aan deze muffins vast niet genoeg. Daarom nog een paar van onze favoriete zoete recepten zoals chocolade chip cookies, bladerdeegtaartje met appel of maak de gezonde abrikozen balletjes. Heerlijk bij de koffie, als tussendoortje of gewoon omdat je zin hebt om iets lekkers te maken.

chocolate chip cookies maken recept - chewy koekjes met melk, pure en witte chocolade, versgebakken en goudbruin uit de oven

Chocolate chip cookies

Dit zijn hier thuis de meest gebakken koekjes. Chewy van binnen, knapperig van buiten en altijd een favoriet bij ons én iedereen die we het laten proeven.
bladerdeegtaartje met appel

Bladerdeegtaartje met appel

Dit bladerdeegtaartje met appel is ideaal als je onverwacht visite krijgt. Je zet ze binnen no-time op tafel en ze worden extra lekker met een bolletje ijs.
gezonde abrikozen balletjes

Gezonde abrikozen balletjes

Deze abrikozen dadelballetjes zijn ideaal als zoet tussendoortje die je zonder schuldgevoel kunt eten.
recept voor chocolade muffins met stroopwafel - close-up van versgebakken muffins

Wij zijn heel benieuwd wat jij van deze chocolade muffins met stroopwafel vindt. Laat het ons weten en deel een foto als je ze gemaakt hebt. Bij ons verdwijnen ze meestal sneller dan ik ze kan bakken. Veel bakplezier en eet smakelijk!

Het lekkerste & het beste

Tiramisu truffels op bord met mascarpone dip, lange vingers en espresso op tafel

Tiramisu truffels -romige tiramisu balletjes met mascarpone dip

Tiramisu truffels, ofwel tiramisu balletjes, zijn dé nieuwe hit op TikTok. Wij snappen precies waarom, want ze zijn verslavend lekker!

wraps gevuld met falafel, avocado yoghurtdip saus en feta op rond bord

Wraps met falafel, avocado-yoghurtdip en feta

Wraps met falafel zijn bij ons thuis vaste prik. Vooral als we snel iets gezonds op tafel willen zetten, zonder

komkommer salade met feta wordt opgeschept met een vork uit groene schaal

Komkommer salade met feta – fris van smaak én snel klaar

Deze komkommer salade met feta is lekker fris en kruidig van smaak. Binnen 5 minuten maak je deze salade al

Volg ons op onze socials!

Wil je geen enkel Familie over de Kook recept missen? Volg ons op Instagram, Facebook, YouTube, Pinterest en TikTok voor de nieuwste recepten, weekmenu’s, kooktips en kookvideo’s.

Heb je iets uit onze keuken gemaakt? Tag @familieoverdekook of gebruik #familieoverdekook. We delen graag jouw creaties met onze volgers!

Geschreven door

Welkom op Familie over de Kook! Ik ben Marie Louise, oprichtster van deze blog. Samen met mijn partner Jan Willem en dochters Beaudine en Amaranthe deel ik hier wat er bij ons thuis op tafel komt. Of je nu kookt voor je gezin, gezellig met z'n tweeën eet of gewoon iets lekkers voor jezelf maakt: hier vind je makkelijke recepten zonder poespas. Van snelle doordeweekse recepten tot baksels waar je blij van wordt. Elk recept is bij ons thuis getest, geproefd én goedgekeurd. Duik de keuken in, probeer iets nieuws en eet smakelijk! 😋