Mexicaanse chili con carne

Mexicaanse chili con carne
Deel met je vrienden:

Dat wij van Mexicaans eten houden zal jullie vast niet ontgaan zijn als je onze blog volgt. Ik haal altijd veel inspiratie uit de Mexicaanse keuken. Zo is dat ook gegaan met deze Mexicaanse chili con carne stoofschotel. Vroeger lukte het mij nooit om stoofschotels te maken omdat het vlees altijd super taai bleef. Ik weet niet wat ik nu anders doe maar sinds ik meer ben gaan experimenteren gaat het gelukkig heel erg goed (even snel afkloppen haha). Een stoofschotel maken is niet veel werk, er gaat alleen heel veel tijd inzitten. Gelukkig kost het jouwzelf geen tijd, want jij hoeft namelijk niets te doen behalve rustig wachten. Hoe langer je deze chili laat stoven hoe lekkerder hij wordt! Zoals gewoonlijk heb ik de chili con carne lekker pittig gemaakt maar uiteraard kan je hem zo pittig maken als jij zelf wilt.

Recept Mexicaanse chili stoofschotel

Mexicaanse chili con carne

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Diner, Hoofdgerecht
Keuken: Mexicaanse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 1 grote stoofpan

Ingrediënten

  • 750 gram stoofvlees naar keuze, in blokjes gesneden
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1/2 eetelepel sambal badjak
  • 1 kaneelstokje
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 blikjes tomatenblokjes (samen 800 gram)
  • 200 mililiter rode wijn
  • 1 blik kidneybonen 400 gram
  • 1 blikje mais 150 gram
  • peper en zout
  • 1 eetlepel bloem
  • maïzena optioneel
  • olie
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 pot witte bonen in tomatensaus

Instructies

  • Breng de stoofvlees blokjes op smaak met peper en zout. Bestrooi het vlees met 1 el bloem en meng dit goed over het vlees. Verwarm 1 el roomboter en een scheutje olie en bak het vlees kort in kleine porties rondom goudbruin aan. (leg het vlees eventjes apart)
  • Verwarm weer een scheutje olie en bak de uien, knoflook en rode peper kort in de pan. Breng op smaak met de paprikapoeder, kerriepoeder, sambal, komijnpoeder, peper en zout. Voeg dan de blikjes tomaat toe en de rode wijn. Roer alles goed door elkaar. Voeg het kaneelstokje en de laurierblaadjes toe. Leg het vlees erbij en doe de deksel op de pan. Laat het vlees minimaal 5 uur stoven. (hoe langer hoe beter)
  • Voeg een half uur voor serveren de witte bonen in tomatensaus, kidneybonen en mais toe. (zorg er wel voor dat je eerst de kidneybonen even laat uitlekken) Roer dit alles goed door en laat de bonen en mais nog even goed mee warmen.

 

Mexicaanse chili

Ik heb de chili geserveerd met witte rijst, tortillachips, guacamole en een frisse yoghurtsaus. Echter is deze Mexicaanse chili ook super lekker met taco’s of in een wrap. Heb jij ook problemen met het mals krijgen van je stoofvlees? Hieronder staan een aantal tips:

-Bak het vlees kort op heet vuur. Bak alleen de buitenkant bruin en haal meteen uit de pan.
-Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is
-Zorg ervoor dat het vlees niet gaat koken. Het vlees moet langzaam garen.
-Hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt.
-Het vocht wat je toevoegt aan het stoofvlees moet op kamertemperatuur zijn. Als je koud vocht toevoegt sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op
-Voeg zuren aan je vlees toe, zoals rode wijn…azijn of bier. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.

Bij deze pittige Mexicaanse chili con carne is het erg lekker om een koud biertje te drinken. Ik drink zelf niet veel bier maar hierbij past het erg goed.
Ik heb dit keer de Mexicaanse chili con carne geserveerd met witte rijst en pittige tortilla chip. Het kan ons bijna niet pittig genoeg zijn!